Even wennen……voorjaar !

voorjaar

En dan ineens, zomaar is het mooi weer, is het echt eerlijk waar voorjaar.

Je kan echt niet zeggen dat we niet gewaarschuwd waren…elke dag krijgen we de weersberichten voor een hele week voorgeschoteld. We hadden het kunnen weten.
Maar dat is wat mij betreft toch een tikkie dubieus.

In de loop van mijn leven heb ik de weerberichten hardgrondig leren wantrouwen. Als ze zeggen dat het niet gaat regenen, neem dan vooral een paraplu mee (en regenlaarzen als het even kan)
En – en dat is veel belangrijker – weten is iets heel anders dan voelen.

je kan je nog helemaal geen voorjaar voorstellen

Wanneer je op je stevige schoenen, die door pekel en strooizout aangetast mogen worden door sneeuwhopen schuifelt, kan je je gewoon niet voorstellen hoe het zal zijn als het weer omslaat.
Hoe fantastisch het zal zijn wanneer je met een open jas, door fris groen gras kan lopen.

Het lijkt wel een beetje op een slechte periode in het leven: als alles somber is, tegen zit en pijn doet, weet je verstand heus wel dat het over gaat. Maar je gevoel spreekt anders.
Totdat het zover is! In dit geval tot het ineens voorjaar is

De afgelopen dagen heb ik fantastische wandelingen gemaakt, ja zelfs in het oersaaie dorp waar ik woon. Overal is het groen, de zon schijnt zacht en mild op mijn bolletje. En overal zijn cadeautjes verstopt. Hier een slootkant vol lieve kleine krokussen, daar een tuin met dappere sneeuwklokjes, die dwars door de sneeuw zijn opgekomen en nu lekker blijven staan.

Vogels fluiten en twitteren zich een ongeluk. Ja we weten het: zonder lied geen griet, maar we kunnen ons rustig inbeelden dat ze speciaal voor ons zingen. Ze kunnen ons toch niet tegenspreken…

Iedereen wordt vrolijk van dit zonnetje en dit groen, van deze nieuwe belofte. Wandelaars wijken ineens keurig voor elkaar uit. Dat heb ik lang niet gezien. En sterker nog: we glimlachen naar elkaar als we “m’dag ” mompelen.

Hadden we met z’n allen gewoon alleen maar voorjaar nodig?

like Like
8 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik moet bekennen dat ik wel altijd heel gelukkig wordt van de lente. De vogeltjes die fluiten de plantjes en bloemetjes die weer overal naar boven komen heerlijk!

  Beantwoorden
 2. Deborah
  Deborah zegt:

  Echt he, wat een voorjaarszonnetje al niet kan doen met (het humeur) van mensen!!
  Hier in de polder is dat net zo. Iedereen groet elkaar weer en het is veel drukker met wandelaars en sporters.
  Zelf vind ik de “warme” lentedagen ook echt heerlijk. Even ontdooien van de (twee weken) winter die we gehad hebben. Opwarmen voor wat komen gaat. Kom maar door hoor met die zon.

  Beantwoorden
 3. karin
  karin zegt:

  Wat mij betreft mag het elke dag voorjaar zijn. En inderdaad; iedereen is meteen een stuk vriendelijker en vrolijker. Je wil niet weten hoeveel buren ik afgelopen dagen gesproken heb die ik maandenlang niet heb gezien…

  Beantwoorden
 4. Caroline
  Caroline zegt:

  Ik vond de afwisseling van opeens ouderwets winterweer met veel sneeuw en bevroren wateren naar opeens lenteweer waarbij je kan picknicken en zonnige lentewandelingen kan maken zeer prettig. Zo gebeurt er eindelijk eens wat in deze ellendige lockdown.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)