Er zit een luchtje aan

luchtje

nee, er zit geen luchtje aan

Laten we eens babbelen over luchtjes.  Want als ik zeg er zit een luchtje aan, dan denken jullie waarschijnlijk dat ik bedoel te zeggen: “Dames, pas op, hier klopt iets niet helemaal, het is niet zo mooi als het er uit ziet. Er zit een luchtje aan”

En niets is minder waar. Laten we het vandaag gewoon eens een keertje gezellig houden. Deze uitspraak is van mijn moeder, wie weet herkennen jullie hem wel. In dat geval weet je dat er aan deze uitspraak wel degelijk een luchtje zat. Moederlief zei in feite: “ Doe  toch niet altijd zo strontvervelend”. En stront stinkt. Daar zijn we het allemaal over eens.

het luchtje verschilt

En zo zijn we bij het werkelijk thema van dit blog: Wat kunnen we reuk toch verschillend ervaren.
Dat viel me van de week op toen ik een blog las over badproducten en de schrijfster vol lof spraak over Lush. Een winkel in vele verschillende soorten zepen. Die zepen zijn prima, zien er schitterend uit en doen wat ze moeten doen: schoonmaken.

Maar mij krijg je die winkel niet in. Al die zepen bij elkaar zorgen voor een explosie in geur. Veel te veel geur. Zoveel geur, dat ik vind dat het stinkt. Een hoogst persoonlijk gevoel, dat geef ik toe, maar voor mij zit er toch een luchtje aan die zaak.

Is het je ook wel eens opgevallen dat  een lucht ’s morgens of ’s avonds heel anders kan overkomen?
Als ik bijvoorbeeld een Chinees restaurant in wandel om te gaan eten, kwam ook voor Corona maar twee keer per jaar voor, dan snuif ik tevreden de etensgeur op en verheug ik mij op mijn Nasi Rames  (in sommige dingen ben ik uiterst voorspelbaar). Als ik in de vroege middag met mijn hond langs datzelfde restaurant liep, rook ik die etensgeuren ook. Dan vond ik het gewoon stinken.

En die hond en ik zijn het over geur nooit eens geworden. Lieve help wat rolde dat beest graag in een dooie vis. En nooit heeft hij van mij willen aannemen, dat hij een uur in de wind stonk…

hee, pssssttt weet jij waarom geld niet stinkt?

like Like
12 antwoorden
 1. Frederique
  Frederique zegt:

  Oh eindelijk iemand die net als ik gillend langs de Lush rent. Wat een crime die doordringende geurenmix daar! Ik houd wel van bepaalde geuren zoals van gebakken knoflook of van zee. Sommige mensen vinden het stinken bij een haven, ik vind het heerlijk. Er zijn ook veel geuren die herinneringen oproepen, heb je dat niet ook? Als ik bijvoorbeeld de geur van open haard ruik, dan word ik heel nostalgisch en dan moet ik aan vroeger denken.

  Beantwoorden
 2. Rory
  Rory zegt:

  Herkenbaar! Want hoe heerlijk ik het ook vind om een Douglas-filiaal in te lopen (nou ja, in de tijd voor corona dan), soms is het gewoon too much. En dan vraag ik mij af hoe het moet zijn om de hele dag maar in die geuren te moeten rondlopen. Datzelfde geldt eigenlijk voor muziek en visueel ‘geweld’. Ooit liep ik een Monki-winkel in om er vervolgens weer heel snel uit te rennen. Dat geluid! En al dat flikkerende licht. Ik zou er gek van worden.
  Maar ja, over geur. De Albert Cuyp en dan alle visstallen. Draag mij weg. Al heb ik op bepaalde momenten van de dag er meer last van dan op andere momenten. Dat klopt dan ook weer.

  Beantwoorden
 3. Sandra
  Sandra zegt:

  Ik hou wel van lekkere geuren, maar ze mogen niet te zwaar zijn. En wat je schrijft over etensgeuren, daar ben ik het helemaal mee eens. Als je honger hebt, kan dat geweldig goed ruiken

  Beantwoorden
 4. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik hou van de lush producten maar ben de winkel ook het liefst snel weer uit. Ik kan echt heel slecht tegen luchtjes ik ruik van alles en vind alles stinken. Soms is het best lastig dat ik zo sterk op geur reageer maar ik heb er mee leren leven.

  Beantwoorden
 5. Krystle/Batboy
  Krystle/Batboy zegt:

  Mijn moeder ruikt altijd zo lekker! Als ik even haar sjaal draag, ruikt het helemaal naar haar ook al is het uitgewassen! Ik vind het altijd wel lekker als ik een winkel binnenloop waar geurkaarsen zijn, heerlijk! En waar ik trouwens de hele dag aan kan ruiken zijn hyacinten Hmmm.

  Beantwoorden
 6. Lodi
  Lodi zegt:

  Oh ja de geuren van Lush, het is mij ook te veel en wat je zegt, soms kunnen geuren de ene keer beter ruiken dan de andere keer. Maar het is ook zo met een luchtje. Mijn zus was altijd donkerder dan ik ( zij had zwart haar en ik blond) en haar paste zware geuren heel goed, terwijl dit bij mij echt niet lekker rook ( vond ik dan) En de uitdrukking, ik ben aan het denken, maar daar moet remaar eens een blog over schrijven :)

  Beantwoorden
 7. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  Ik ben heel gevoelig voor geur. Maar dat zijn ook de kenmerken van een hsper. Ik kan er zelfs zeer geprikkeld van raken.

  Beantwoorden
 8. Maarten Fest
  Maarten Fest zegt:

  Herkenbaar, zo schreef ik ook al eens een blog over mensen die teveel parfum of deo opspuiten, zodanig dat ik er niet goed van word als ze voor me in de bus zitten.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)