Engelse schrijfsters

engelse schrijfsters

Engelse schrijfsters en natuurlijk ook Amerikaanse, Australische en Nieuw Zeelandse schrijfsters, want die schrijven ook in het Engels.
Wat is het toch met die Engels sprekende landen dat ze zo verschrikkelijk veel, geboren vertelsters in hun midden hebben ? Of het nu gaat om een feel good verhaal, een stevige detective met een flink aantal lijken, of een serieuze roman, je kan er van verzekerd zijn, dat je goed zit bij een Engelsvrouw.

We hebben zeker niet alle Engels schrijvende schrijvers, maar wel heel veel! Weet je er nog een? Meld het in de comments en we voegen haar toe!

Engelse schrijfsters A tot en met F

Engelse schrijfsters met een A

Engelse schrijfsters: Louisa May Alcot

Louisa May Alcott

Louisa May Alcott(1832 –1888) wie kent haar niet, is de Amerikaanse schrijfster die Onder moeders vleugels en Op eigen wieken schreef
Ze kwam uit een gezin met 3 dochters en werd voornamelijk geschoold door haar vader. Op latere leeftijd werd ze feministe en abolitionist ( voorstandster voor de afschaffing van de slavernij )
Ik was verbaasd te zien, hoeveel ze heeft geschreven. Of ze ooit getrouwd is, kinderen heeft gekregen dat soort zaken, kon ik niet zo een twee drie vinden. Kan iemand dat aanvullen?

Kate Atkinson

Kate Atkinson (1951) is een nieuwe ontdekking van me. Een Engelse schrijfster, ze schrijft detectives de Jackson Brodie serie
De dochter van een winkelier, student Engels en schrijfster dus, meer weet ik helaas niet van haar te vertellen, behalve dat ze de nodige prijzen heeft gewonnen

Haar boeken:

Behind the Scenes at the Museum (1995) –winnaar van de  Whitbread first novel and Book of the Year Prize in 1995
Human Croquet (1997)
Emotionally Weird (2000)
Life After Life (2013) – winnaar van de  Costa novel award 2013
A God in Ruins (2015) – winnaar van de Costa novel award 2015
Transcription (2018)[
The Line of Sight

Jane Austen

Natuurlijk mag bij de vrouwelijke Engelse schrijfsters Jane Austen (1775 –1817) niet ontbreken.
Ik denk dat weinige haar van haar boeken kennen en velen haar van de films en series die naar aanleiding van haar boeken zijn gemaakt.
Ik kan je van harte aanraden de boeken te lezen! Die zijn veel minder suikerzoet dan de films. In haar boeken laat ze zien hoe afhankelijk vrouwen in die dagen waren van een man, hoe cruciaal het was, de juiste vent te vinden… Bovendien heeft ze een plezierig cynisme. Wat te denken van een zin: “…ze hadden het ongeluk een zoon te krijgen die niet wilde deugen, gelukkig stierf hij op 23 jarige leeftijd…”

Jane Austen schreef (net als de gezusters Bronte) onder een manlijk pseudoniem. Maar weinig mensen in haar omgeving wisten dat ze schreef…

Engelse schrijfsters met een B

Pat Barker Engelse schrijfsters

Pat Barker

Pat Barker (1943) die eigenlijk Patricia Margaret Drake heet, is een niet heel bekende, maar wel goede Engelse schrijfster.
ik heb haar laatste boek gelezen The silence of the girls, in het Nederlands: de stilte van Vrouwen.
het idee is leuk:de oorlog van Troje draait om Helena, over Hleena lezen we verder nooit wat, daar de stilte van vrouwen.
Even korte inhoud
Wanneer haar stad in handen valt van de Grieken, is Briseïs’ leven geruïneerd. Haar man en broers worden vermoord en zijzelf verandert van koningin in gevangene, de oorlogstrofee van de goddelijke strijder Achilles.
Het boek beschrijft vooral de periode waarin Brieis gevangenschap en haar verhouding tot Achilles wordt beschreven.
Ik vond het een aanrader. Hij staat hier in de kast( in het Engels) wie hem wil, mag hem hebben!

 • Union Street (1982)
 • Blow Your House Down (1984)
 • The Century’s Daughter (1986)
 • The Man Who Wasn’t There (1989)
 • Toby’s Room (2012)
 • Noonday (2015)
 • The Silence of the Girls (2018)

Belinda Bauer

Belinda Bauer  (1962) is een Engelse vrouwelijke thrillerschrijfster. In 2018 werd ze genomineerd voor de Bookerprize, maar won hem niet..
Ze groeide op in Engeland en Zuid Afrika en woont tegenwoordig in Wales

Haar boeken
Blacklands (2009)
Darkside (2011)
Finders Keepers (2012)
Rubbernecker (2013)
The Facts of Life and Death (2014)
The Shut Eye (2015)
The Beautiful Dead (2016)
Snap (2018)
Exit (2021)[7
eens een keertje uitproberen.

Maeve Binchy

Maeve Binchy ( 1939 –2012)is ook zo’n vrouwelijke Engelse schrijfster, die thuis hoort in het rijtje: leest zo lekker weg.
Ik heb ooit eens gelezen dat iemand zei ”ze is net die buurvrouw, waarvan je denkt, oooo neee. Maar je gaat toch een pot thee zetten want je kan zo heerlijk met haar roddelen ”
Binchey is een Ierse en al haar boeken zijn doordrenkt van Ierland. Dat is wel een leuke plus.
Ik kocht altijd haar nieuwste boek voor mijn moeder, dan kon ik dat lekker zelf ook lezen..
Ik begon met haar eerste boek : Light a penny candle en heb daarna alles van haar gekocht ( voor mijn moeder dan….
• Light a Penny Candle (1982)
• Echoes (1985)
• Firefly Summer (1987)
• Silver Wedding (1988)
• Circle of Friends (1990)
• The Copper Beech (1992)
• The Glass Lake (1994)
• Evening Class (1996)
• Tara Road (1998)
• Scarlet Feather (2000)
• Quentins (2002)
• Nights of Rain and Stars (2004)
• Whitethorn Woods (2006)
• Heart and Soul (2008)
• Minding Frankie (2010)

Mijn moeder en ik waren bepaald niet haar enige fans, er zijn inmiddels meer dan 40 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht.

Emily Bronte

Emily Bronte(1818-1848) is een wel heel bekende vrouwelijke Engelse schrijfster.
Er waren 3 Bronte zussen die alle drie schrijfster waren: Emily was de middelste en naar mijn zegt de meest begaafde. Helaas schreef ze maar een boek: Woeste Hoogte. Een boek dat bekend staat als een hoogtepunt in de romantische stroming. Voor onze tijd is het wel heel suikerzoet…
Emily stierf op 30 jarige leeftijd aan tbc. Dus of ze nu een geweldige schrijfster was geworden dan wel dat ze een keer een hit schreef: we zullen het nooit weten…

Anita Brooker

Persoonlijk vond ik de boeken die ik van Anita Brooker (1928 –2016), een heel beroemde Engelse vrouwelijke schrijfster wel mooi, maar – hoe zal ik het zeggen…het leest niet lekker weg. Het is wat stug. Dat is wel gewaagd van mij, want zij won met het boek Hotel du Lac, de Bookner Prize. En dat is een prestigieuze prijs. Ze studeerde geschiedenis te King’s College London en werd later de eerste vrouwelijke “Slade Professor’ (de oudste professorenrang) op de Universiteit van Cambridge.
Heus voor deze vrouwelijke schrijfster mag je respect hebben. Ze trouwde nooit, bleef haar hele leven voor haar ouders zorgen. Op haar 53-ste begon ze pas te schrijven en toen had ze kennelijk wat in te halen: ze schreef een boek per jaar.

Rita Mae Brown

Rita Mae Brown (1944) een Amerikaanse schrijfster, wereld beroemd geworden met haar lesbische roman Ruby Fruit Jungle, ik heb het ooit ook gelezen en ik geloof dat ik het wel een leuk boek vond. Ze begon al jong met schrijven en experimenteren met de liefde en ontdekte dat ze meisjes leuker vond dan jongens. Toen dat bekend werd, werd ze uit de leerling raad van haar high school gezet…
Later werd ze van de universiteit van Florida geschopt omdat ze zich hard maakte in de Marten Luther King beweging.
Haar eerste roman was Ruby Fruit Jungle, het werd een wereld wijd succes.
Haar leven is behoorlijk stormachtig verlopen. Maar de laatste 20 jaar woont ze op een boerderij, ze schrijft nog steeds.

Pearl S. Buck

Mijn moeder las graag boeken van Pearl S. Buck,(1892-1973) een Amerikaanse schrijfster Ze werd vooral bekend door haar romans die in China speelden. Ik heb daar vroeger ook een aantal van gelezen en ik vond ze best indrukwekkend. Als baby ging Pearl met haar ouders, die missionaris waren, naar China. Pearl bracht de eerste jaren van haar jeugd in China door, waar zij Chinees talig werd opgevoed, met Engels als tweede taal. In 1900 werd het in China te gevaarlijk voor buitenlanders. Zij werd heel beroemd met haar boek de Goede aarde, een prachtige roman.
In 1938 won ze als eerste Amerikaanse vrouw de Nobelprijs voor Literatuur.

Engelse schrijfsters met een C

Kate Chopin: Engelse schrijfster

Kate Chopin

Kate Chopin (1850 tot 1904)  een Amerikaanse schrijfster heb ik wel gelezen. Haar beroemdste roman The Awakening gaat over de seksuele ontwikkeling van een vrouw die zich door haar omgeving gevangen voelt.
Je begrijpt – als je gekeken hebt naar de tijd waarin Kate Chopin schreef, dat dit boek nu niet bepaald met open armen werd ontvangen… Het boek is een klassieker geworden en wordt gezien als voorloper van de 20e-eeuwse feministische schrijvers. Daar heeft ze zelf overigens niets meer aan gehad. Ze stierf lang voor haar boek beroemd werd.

Agatha Christie

Als er een vrouwelijke Engelse schrijfster niet mag ontbreken, dan is het we Agatha Christie (1890 –1976). Al was het maar omdat haar detectives bij de eerste “grote mensen boeken” hoorden die ik van mijn moeder mocht lezen. ik zal toen een jaar of 12 zijn geweest. En ik had de kinderafdeling van de jeugdbibliotheek helemaal uit.
Veel later was ze een van de eerste auteurs die ik in het Engels gewoon kon lezen.
Laten we eerlijk zijn: de karakters in Agatha Christie zijn van karton, zo een dimensionaal. Maar haar plots zijn en blijven geweldig! Ik mag ook graag de verfilming van haar boeken zien: lekker kijkvoer. Of zoals de Engelsen zeggen: To watch between your socks (met je voeten op tafel)
ik ben niet de enige die haar graag las : Haar werken zijn in ten minste 108 talen vertaald, waarvan er wereldwijd ruim 3 miljard zijn verkocht, zegt Wikipedia en ik weet niet hoe oud die informatie is…

Jenny Colgan

Jenny Colgan (1972) is een Engelse feel good schrijfster die ik onlangs ontdekt heb. Ik vind haar heerlijk lezen. net als bij alle feel-good schrijfsters, is het verhaaltje flinterdun, maar zij werkt haar bij- personen goed uit, waardoor het inderdaad feel good wordt. Jenny is een ijverige dame met meer dan 40 titels op haar naam. Van Schotse afkomst, werkend in de gezondheidssector, als cartoonist en als stand-up komediant, kan je wel zeggen dat ze van alle markten thuis is…
Ze schrijft ook onder de naam T T Colgan en Jane Beaton

Rachel Cusk

Rachel Cusk (1967) werd regelmatig gevraagd waarom ze toch altijd over van die wissewasjes schreef, ze won de Costa Book award. Ik bedoel maar.
Rachel bracht haar vroegste jeugd door in Los Angeles, de rest van haar leven in Engeland. Haar boeken zijn sterk autobiografisch

1993 Saving Agnes Roman
1995 The Temporary Roman
1997 The Country Life Het buitenleven Roman
2001 A Life’s uitgever: On Becoming a Mother Het land van moeders Non-fictie
2003 The Lucky Ones De gelukkigen. Roman
2005 In the Fold Roman
2006 Arlington Park Roman
2009 The Last Supper: A Summer in Italy Het Laatste Avondmaal: Een Zomer In Italië Non-fictie
2009 The Bradshaw Variations De Bradshaw-Variaties Roman
2012 Aftermath: On Marriage and Separation Nasleep: over huwelijk en scheiding Non-fictie
2014 Outline Contouren Roman, 1e boek van de Outline-trilogie
2017 Transit Transit Roman, 2e boek van de Outline-trilogie
2018 Kudos Kudos Roman, 3e boek van de Outline-trilogie
2019 Coventry: Essays Conventry Non-fictie

Engelse schrijfsters met een D

Engelse schrijfsters: Elisabeth Day

 Elizabeth Day

Elizabeth Day (1978) is een Engelse schrijfster waarvan ik met veel plezier het boek the Party oftewel Het feest heb gelezen. Echter: smaken verschillen en een vriendin van mij vond het nogal zwaar.
Het verhaal: een man en zijn vrouw bevinden zich op een feest van de beste vriend van de man. Nou, ja, is het wel zijn beste vriend?? Al snel blijkt er van alles mis te zijn…het verhaal ontwikkelt zich naar voren: het feest loopt uit de hand. En naar achteren, wat is hier gebeurt? Tussen deze twee mannen die ooit beste vrienden waren?


Elisabeth Day heeft meer boeken geschreven:
Schaduw stad
Steen, Papier, Schaar
Durf te falen
Home fires

Monica Dickens

Als we het over feel-good hebben dan mag de vrouwelijke Engelse auteur Monica Dickens(1915 –1992) niet ontbreken.
Als de achternaam vragen oproept: ja wel de achterkleindochter van…
Monica kwam uit een keurig upper middel class gezin, maar besloot niet te debuteren aan het hof zoals te doen gebruikelijk. In plaats daarvan ging ze werken als dame van de huishouding, als verpleegster en als journaliste. Het leverde een enorme stapel heel vermakelijke lekker lees boeken op

One Pair Of Hands One Pair Of Feet (1942)
Edward’s Fancy (1943)
Thursday Afternoons (1945)
The Happy Prisoner (1946)
Yours Sincerely (1947).
Joy and Josephine (1948)
Flowers on the Grass (1949)
My Turn to Make the Tea (1951)
No More Meadows (1953)
The Winds of Heaven (1955)
The Angel in the Corner (1956)
Man Overboard (1958)
The Heart of London (1961)
Cobbler’s Dream (1963) (republished in 1995 as New Arrival at Follyfoot)
The Room Upstairs (1964)
Kate and Emma (1965)
The Landlord’s Daughter (1968)
The Listeners (1970)
Talking of Horses (1973) – non-fiction
Last Year When I Was Young (1974)
An Open Book (autobiography)
A Celebration (1984)
A View From The Seesaw (1986)
Dear Doctor Lily (1988)
Enchantment (1989)
Closed at Dusk (1990)
Scarred (1991)
One of the Family (1993)

Annie Dillard

Annie Dillard (1945) is een Amerikaanse schrijver. Ze schrijft zowel fictie als non fictie, proza en poëzie. Ze won de Pulitzer Prize for General Nonfiction voor haar boek Pilgrim at Tinker Creek.en boek waarin ze vertelt hoe ze die pelgrimswandeling maakt, wat ze overdenkt en wat ze allemaal tegenkomt. Het gekke is, ik heb net een boek gelezen Het Zoutpad, wat ook een waargebeurd verhaal is, dat vond ik een prachtig boek, maar kwee-nie, dit klinkt gewoon zo saai…

Engelse schrijfsters met een E

Engelse schrijfster:George Eliot

George Eliot

George Eliot (1819 –1880), is een Engelse vrouwelijke schrijfster, die een beetje vergeten is. Snap ik ook wel. Zo heel boeiend vind ik haar niet. ik heb ooit geprobeerd haar roman Middelmarch te lezen en het is me mislukt. Terwijl ik toch mijn hand niet omdraai voor een dikke pil
George Eliot is een leeftijdgenoot van de Bronte Sisters en schreef net al zij onder een mannelijk pseudoniem. Haar echte naam is Mar Ann Evans.

Bernardine Evaristo

Bernardine Evaristo (1959) is een Engelse vrouwelijke schrijfster met roots in meerdere continenten. na de middelbare school bezocht ze Rose Bruford College of Speech and Drama and Goldsmiths College, University of London. Ze studeerde af in wat in het Engels heet: creative writing. Tot nu heeft ze 8 boeken geschreven. Voor haar boek Girl, Woman, Other won zij in 2019 de Booker Prize. Ik heb geprobeerd het boek te lezen maar moet bekennen dat ik er niet doorheen kwam. Ik snapte totaal niet waar het over ging…

Engelse schrijfsters met een F

Engelse schrijfsters: Emma Flint

Emma Flint

Emma Flint (1969) is een Engelse schrijfster die tot nu toe een boek heeft gepubliceerd: Kleine doden. Een thriller.
Ze fascineert me omdat zij zich graag bezig houdt met true crime en….eigenzinnige vrouwen.
Ik ga haar lezen en I will let you know

Marlyn French

Marlyn French(1929 – 2009)  een Amerikaanse schrijfster die ik altijd heb gevroten…ze is een van de boegbeelden van de tweede feministische golf. Haar roman The Womens room (ruimte voor vrouwen), maakte diepe indruk op me.
Haar boek Beyond Power: On Women, Men and Morals (1985) is een historisch onderzoek van de gevolgen van het patriarchaat. Ze werd er ook behoorlijk om verketterd: ze zou het matriarchaat verheerlijken. Niks mis mee, zeg ik nog steeds.
Al haar boeken vond ik uiterst leesbaar, vaak herkenbaar en zeker vaak geestig. ben ik de enige fan?
The Book as World: James Joyce’s Ulysses (1976)
The Women’s Room (1977) ISBN 0-345-35361-7 – Ruimte voor vrouwen (eerst vertaald als De nieuwe fase)
The Bleeding Heart (1980) – Het bloedend hart
Shakespeare’s Division of Experience (1981)
Beyond Power: On Women, Men, and Morals (1985)
Her Mother’s Daughter (1987) – Haar moeders dochter
The War Against Women (1992) – De oorlog tegen vrouwen
Our Father (1993) – Onze vader
My Summer with George (1996) – Mijn zomer met George
Season in Hell: A Memoir (1998) – Mijn seizoen in de hel
Introduction: Almost Touching the Skies (2000)
Women’s History of the World (2000)
From Eve to Dawn: A History of Women in Three Volumes (2002) – Een vrouwelijke geschiedenis van de wereld (1995)
In the Name of Friendship (2002) – In de naam van de vriendschap
The Love Children (2005) – Kinderen van de liefde

Engelse schrijfsters van G tot L

Engelse schrijfsters met een G

Engelse schrijfsters: Elisabeth George

Elizabeth George

Een tijdlang was Elizabeth George (1949) erg in de mode, ik moet zeggen ik heb veel van haar boeken met smaak gelezen. De onbehouwen Babara Havers en de super deftige inspecteur Lynley..Het waren lekkere ouderwets dikke pillen!
Elizabeth is van geboorte Engels maar verhuisde al jong naar de VS, is daar opgegroeid en ging daar naar de universiteit. Maar haar boeken zijn door en door Engels.
Inmiddels zijn ze ook verfilmd, best aardig, maar lezen is toch leuker. Ik zie nu ik haar opzoek, dat ze nogal wat boeken heeft geschreven die ik niet ken. Jammieeeee meer moord en doodslag!


A Great Deliverance (1988): Totdat de dood ons scheidt
Payment in Blood (1989): Afrekening in bloed
Well-schooled in Murder (1990): Klassemoord
A Suitable Vengeance (1991): Mij is de wrake
For the Sake of Elena (1992): Zand over Elena
Missing Joseph (1992): De verdwenen Jozef
Playing for the Ashes (1993): Waar rook is…
In the Presence of the Enemy (1996): In handen van de vijand
Deception on his Mind (1997): In de ban van bedrog
In Pursuit of the Proper Sinner (1999): Wie zonder zonde is…
A Traitor to Memory (2001): Verrader van het verleden
A Place for Hiding (2003): Zijn laatste wil
With No One as Witness (2005): In volmaakte stilte
Careless in Red (2008): In wankel evenwicht
This Body of Death (2010): Lichaam van de dood
Believing the Lie (2012): Een duister vermoeden
Just One Evil Act (2013): Verloren onschuld
A Banquet of Consequences (2015): Dag des oordeels
The punishment she deserves (2018): De straf die ze verdient
Young Adult: Becca King
Saratoga Woods: The Edge of Nowhere (2012): Stormgevaar
Saratoga Woods: The Edge of the Water (2013): Ik weet wat je denkt
Saratoga Woods: The Edge of Shadows (2015): Schaduwkant
Overige fictie
The Surprise of His Life (1995): Betrapt (geschenk Maand van het Spannende Boek)
I, Richard (2002): Moordmotieven (verhalen)
What Came Before He Shot Her (2006): Een onafwendbaar einde
Non-fictie
Write away (2004): Wie schrijft… (over vakkundig schrijven)
Selectie
Murder on Her Mind (2001): Moord met zachte hand (verhalen van vrouwelijke misdaadauteurs)

Rachel Gibson

Zo, al zoekend naar vrouwelijke Engelse schrijfsters, kom ik er nog genoeg tegen die ik niet kende.
Zoals bijvoorbeeld Rachel Gibson (1961). Zij schijnt smakelijke hapklare chicklit te schrijven, ik verzeker jullie: ik ga dat nog eens proberen.
Ze is een Amerikaanse schrijfster, haar eerste boek Eenvoudig onweerstaanbaar, werd direct een hit.
Ze heeft nogal wat at prijzen in de wacht gesleept
RITA award, The Golden Heart Award, the National Reader’s Choice, Amazon Editor’s Top Pick, Publisher Weekly’s Quill nominee en Borders bestselling romantic comedy 2006. Best netjes.

Sue Grafton

De Amerikaanse Sue Grafton( 1940-2017) is de dochter van de schrijver C W Crafton, nooit van gehoord persoonlijk, maar van Sue wel. Ze schrijft heel amusante, detectives met als hoofdpersoon natuurlijk een vrouw ! En wel Kinsey Millhone. Haar alfabet reeks is zeker de moeite waard al raad ik je niet aan alle boeken achter elkaar te lezen.

een voorbeeldje van de alfabet moorden
1982 “A” Is for Alibi (A van alibi)
1985 “B” Is for Burglar (B staat voor bedrog)
1986 “C” Is for Corpse (C staat voor crimineel)
1987 “D” Is for Deadbeat (D staat voor doodslag)
1988 “E” Is for Evidence (E staat voor explosief)
1989 “F” Is for Fugitive (F van fataal)

Hannah Green

Hannah Green( 1932), haar echte naam is Joanne Greenberg, is een Amerikaanse schrijfster, die in een plezierige stijl (beetje Libelle) schrijft over outsiders, mensen met een handicap of stoornis. Haar toon is plezierig warm.
Ze lijkt een beetje op Yvonne Keuls, maar die vind ik persoonlijk wat oppervlakkiger.
Ik kwam met haar in aanraking door haar eerste boek: I never promised you a rosegarden. Een boek over een schizofreen meisje. Het is zo leuk om dingen na te zoeken. Pas nu leer ik dat Hannah Green, zelf heeft geleden onder jeugdschizofrenie. Waar ze overigens van is genezen.
Ze is een beetje in het vergeetboek geraakt, jammer. Ik zou zeggen: haal haar eens uit de bieb, of download haar op je e-reader.
Aan de zelfkant van het leven – The monday voices
Bij de sneeuwkoningin – With the snow queen
De apostelen van broeder Bisset – Fouder’s praise
Dubbel leven – Age of consent
Een seizoen vol verrukking – A season of delight
En Sarah lachte – Rites of passage
Geloof is zo broos – High crimes and misdemeanors
Goede gaven – Simple gifts
Het kleine verschil – Of such small differences
Ik heb je nooit een rozentuin beloofd – I never promised you a rose garden
Inkeer en uitweg – The far side of victory
Met gemengde gevoelens – No reck’ning made
Met hand en hart – In this sign
Twee Anna’s – Summering
Wie de koning eert – The king’s persons Dit handige overzicht komt van boekbeschrijvingen

Engelse schrijfsters met een K

Engelse schrijfster Marian Keys

Marian Keyes

Nog een Ierse schrijfster in het genre leest lekker weg, Marian Keys (1963) Bij haar speelt Ierland echter een veel minder grote rol. Ik vind haar boeken ook net even, zeg maar pittiger, ondeugender, origineler dan die van Maeve en Jojo.
Haar levensverhaal kent ook wat meer up en downs dan dat van de 2 voorgaande schrijfsters. Afgestudeerd als juriste, een tijd alcoholiste geweest en behoorlijk depressief. Ze begon met schrijven als manier om boven haar depressie uit te komen. Toen het wat beter met haar ging, bood ze de verhalen aan uitgevers aan. Een daarvan moedigde haar aan om een roman te gaan schrijven. Dat is ze gaan doen. Ze is nooit helemaal, zeg maar genezen. Bij tijd en wijle heeft ze serieus last van depressies.
• Watermelon (1995)
• Lucy Sullivan Is Getting Married (1996)
• Rachel’s Holiday (1998)
• Last Chance Saloon (1999)
• Sushi for Beginners (2000)
• No Dress Rehearsal (2000)
• Angels (2002)
• The Other Side of the Story (2004)
• Nothing Bad ever Happens in Tiffany’s (2005)
• Anybody Out There? (2006)

Engelse schrijfsters L tot en met T

Engelse schrijfsters met een L

Engelse schrijfsters: Dorris Lessing

Doris Lessing

Doris Lessing (1919 – 2013) is een Engelse schrijfster, die op een site als VrouwenPower niet mag ontbreken.
Ze heeft de Nobelprijs voor de literatuur gekregen. En nog een heleboel andere onderscheidingen meer.
Met name door haar boek The golden notebook vertaalt als Het gouden boek, wordt ze beschouwd als een echte feministe. Ik heb dat boek destijds ook gelezen, maar ik beken: er staat me weinig meer van bij.
ik zou het voor de grap eens moeten herlezen en kijken wat ik er nu van vind. Volgens mij staat het nog wel ergens in mijn boekenkast. Nou met mijn geheugen is niks mis! het staat er nog. Nu nog lezen…

Engelse schrijfsters met een M

Engelse schrijfsters: Daphne Du Maurier

Daphne du Maurier

Daphne du Maurier (1907 –1989)  is een Engelse schrijfster die iedereen volgens mij wel kent. Wie heeft nu nooit Rebecca gelezen? De moderne variant op Jane Eyre? Het is door Hitchcock schitterend verfilmd.
Ze schreef een heleboel boeken die heerlijk makkelijk weg lezen, maar ook behoorlijk spannende verhalen. Een ervan is verfilmd als Don’t look now het ander als Birds (ook door Hitchcock)
Ik heb sommige van haar boeken twee of drie keer gelezen, gewoon omdat ze zo heerlijk weg lazen ( en mijn moeder ze allemaal in de kast had staan)
The Loving Spirit (1931)
I’ll Never Be Young Again (1932)
Julius (1933)
Jamaica Inn (1936)
Rebecca (1938)
Rebecca (1940) (toneelstuk — du Mauriers eigen bewerking van haar roman)
Happy Christmas (1940) (kort verhaal)
Come Wind, Come Weather (1940) (verhalenbundel)
Frenchman’s Creek (1941)
Hungry Hill (1943)
The Years Between (1945) (toneelstuk)
The King’s General (1946)
September Tide (1948) (toneelstuk)
The Parasites (1949)
My Cousin Rachel (1951)
The Apple Tree (1952) (verhalenbundel)
The Scapegoat (1957)
Early Stories (1959) (verhalen geschreven tussen 1927–1930)
The Breaking Point (1959) (verhalenbundel, ook bekend als The Blue Lenses)
Castle Dor (1961) (met Sir Alfred Quiller-Couch[4])
The Birds and Other Stories (1963)
The Flight of the Falcon (1965)
The House on the Strand (1969)
Not After Midnight (1971) (verhalenbundel, ook bekend als Don’t Look Now
Rule Britannia (1972)

Sarah McCoy

Sarah McCoy (1980) is een Amerikaanse schrijfster. Omdat haar vader militair was, woonde ze als kind op heel veel verschillende plekken onder andere in Duitsland
ik denk dat ze een feel good schrijfster is , wat betekent dat ik haar eens moet uitproberen !

The Time It Snowed In Puerto Rico, 2009
The Baker’s Daughter, Crown, 2012
The Branch of Hazel (a novella) in the anthology, 2014
The Mapmaker’s Children, Crown, 2015
Proof of Providence, published only in French (Le souffle des feuilles et des promesses) 2017.
Marilla of Green Gables, 2018.

Jojo Moyes

Jojo Moyes (1969) is een Engelse vrouwelijke schrijfster die heerlijk wegleest. Op de een of andere manier, hebben die Engelstalige vrouwelijke schrijfsters daar een patent op. Ze zijn gewoon ras vertelsters.
Vaak merk ik dat in een vertaling de nuances van hun verhalen wegvallen, waardoor de verhalen toch minder mooi worden. Dus: als het even kan: lees ze in het Engels .
Terug naar Jojo Moyes
Haar volledige naam is Pauline Sarah Jo Moyes. Jojo Moyes is haar professionele naam. Ze is begonnen als journaliste en publiceert boeken sinds 2012.
Ze is niet alleen populair in Nederland en Engeland; ze is in maar liefst 28 talen vertaalt.
Geloof het of niet, maar haar eerste manuscript werd door verschillende uitgeverijen geweigerd, een lot dat ze deelt JK Rowling. Wat zullen die jongens zichzelf de haren hebben uitgetrokken…
Boeken van Jojo Moyes
Ik begon met Ship of brides
• Sheltering Rain, AKA Return to Ireland (2002)
• Foreign Fruit, AKA Windfallen (2003)
• The Peacock Emporium (2004)
• The Ship of Brides (2005)
• Silver Bay (2007)
• Night Music (2008)
• The Last Letter from Your Lover (2008)
• The Horse Dancer (2009)
• Me Before You series:
1. Me Before You (2012)
2. After You (2015)
3. Still Me (2018)
• The Girl You Left Behind series:
1. Honeymoon in Paris (2012), novella
2. The Girl You Left Behind (2012)
• One Plus One (2014)
• The Giver of Stars (2019)
En zie dat er nog twee zijn die ik niet ken…

Nancy Mitford

Nancy Mitford (1904 –1973), mijn moeder zei dat ze grappig was, ik zag de lol er niet van in. Het was satire leerde ik later. Nancy Mitford en haar zussen kwamen uit een geprivileerd gezin, lage landadel en deden in de twinter- dertiger jaren van de vorige eeuw een beetje stoer. Verveelde rijke meisjes, als je het mij vraagt..

Highland Fling, 1931
Christmas Pudding, 1932
Wigs on the Green, 1935
Pigeon Pie, 1940
The Pursuit of Love, 1945 (Nederlandse vertaling: Linda of de achtervolging der liefde)
Love in a Cold Climate, 1949 (Nederlandse vertaling: Liefde in een koud klimaat)
The Blessing, 1951 (Nederlandse vertaling door Cornelia Brinkman: Zoonlief/De Spelbreker)
Don’t Tell Alfred, 1960. (Nederlandse vertaling: Mondje dicht tegen Alfred)
Biografieën
Madame de Pompadour, 1954 (Nederlandse vertaling door Clara Eggink: Madame de Pompadour)
Voltaire in Love, 1957
The Sun King, 1966 (Nederlandse vertaling: De Zonnekoning)
Frederick the Great, 1970 (Nederlandse vertaling: Frederik de Grote)
Gebundelde brieven
Mosley, Charlotte (ed.) Love from Nancy: The Letters of Nancy Mitford. 1993.
Mosley, Charlotte (ed.) The Letters of Nancy Mitford and Evelyn Waugh. 1996.
Mosley, Charlotte (ed.) The Mitfords: Letters Between Six Sisters. 2007.

Santa Montefiore

Santa Montefiore (1970) is een Engelse schrijfster, van over heerlijke feel-good boeken. Je moet er niet meer dan een tegelijk lezen, is mijn persoonlijke ervaring, dan springt het glazuur wel van je tanden, maar als tussendoortje zijn ze zeer smakelijk.
Het leuke van deze rubriek is voor mij dat ik nu ook eens even kijk wie die schrijfsters nu echt zijn. EN zo leer ik dat Santa van meer dan goede huize is> Haar echte naam is Santa Palmer-Tomkinson, haar vader was olympisch ski kampioen. De familie is al jaren lang goede maatjes met prins Charles.
Santa heeft Spaans en Italiaans gestudeerd, een jaar op een ranch in Argentinie gewerkt. Ze is getrouwd met de historicus Simon Sebag Montefiore, voor wie ze zich tot het jodendom bekeerde.

20 Here and now Naar de overkant
2019 The forgotten Deverill De vergeten Deverill  De familie Deverill IV
2018 The temptation of Gracie Onder de Italiaanse zon 2017 The last secret of the Deverills De laatste roos van de zomer  De familie Deverill III
2016 The daughters of Deverill Als de Rododendron bloeit De familie Deverill II
2015 Songs of Love and War De Vrouwen van Kasteel Deverill  De familie Deverill I
2014 The Dovecote De witte Duif novelle
2014 The Beekeeper’s Daughter De Dochter van de Imker
2013 A Mother’s Love Het Gouden Licht  novelle
2013 Secrets of the Lighthouse Vuurtoren van Connemara
2012 The Summer House Fairfield Park
2011 The House by the Sea Villa Magdalena
2010 The Affair De Affaire
2009 The Italian Matchmaker In de schaduw van het palazzo
2008 The French Gardener De Franse tuinman
2007 Sea of Lost Love Het geheim van Montague
2006 The Gypsy Madonna De zigeunermadonna
2005 The Last Voyage of the Valentina Valentina’s laatste reis
2004 The Swallow and the Hummingbird De zwaluw en de kolibrie
2003 The Forget-me-not Sonata De vergeet mij niet sonate
2001 Meet Me Under the Ombu Tree Onder de ombu boom
2002 The Butterfly Box Het vlinderkistje
2013 Een klein avontuur
2013 Het boek dat fluisterde
2012 De papegaai die zijn mond voorbijpraatte
2012 Het wachten
2012 Liefdeslessen
2012 Schelpen op het strand
2012 Spaanse Zijde

Je ziet ze is erg productief.

Kate Mosse

Kate Mosse (1961), is een bijzonder populaire Engelse schrijfster van historisch thrillers, zeg maar. Persoonlijk vind ik haar verhalen flinterdun, symbolisch dan, haar boeken zijn namelijk dikke pillen: waar voor je geld hoor! Maar …je kruipt er op een kille natte herfst avond heerlijk mee op de bank, met een glaasje wijn.


De bruidskist en andere verhalen – The mistletoe bride and other haunting stories
De eskimokus – Eskimo kissing
De nacht van de vogels – The taxidermist’s daughter
De wintergeest – The winter ghosts
Languedoc Trilogie
Het verloren labyrint – Labyrinth
De vergeten tombe – Sepulchre
Citadel – Citadel
Minou Joubert
Tijden van vuur – The burning chambers
Stad van tranen – The city of tears

Iris Murdoch

Iris Murdoch (1919 –1999) is een Engelse schrijfster die ik altijd ademloos gelezen heb. Ze is van een heel andere orde dan de bovenstaande dames. Niks niet makkelijk lezen, maar wel : heeeel mooi lezen. Iris Murdoch beschrijft mensen, situaties en emoties op een manier die onder je huid gaat zitten. Mysterieus en bijzonder. En het meest bijzondere is wel dat je je alles wat ze schrijft kan voorstellen.
Murdoch had een voor die tijd erg vrije moraal. Ze had relaties met veel verschillende mannen, vaak met meerdere tegelijk, ook na haar huwelijk met John Bayley. Dat waren zonder uitzondering invloedrijke mannen, vaak afkomstig uit de wereld van wetenschap en cultuur. Er gingen geruchten dat Murdoch ook relaties met vrouwen zou gehad hebben, maar dat ontkende ze altijd.
Bron Wikipedia.
Iris Murdoch stierf in 1999, ze was dement.
• Under the Net (1954) (“Onder het net”)
• The Flight from the Enchanter (1956) (“Vlucht voor de tovenaar”)
• The Sandcastle (1957) (“Op zand gebouwd”)
• The Bell (1958) (“De klok”)
• A Severed Head (1961) (“Een afgehouwen hoofd”)
• An Unofficial Rose (1962) (“Een wilde roos)
• The Unicorn (1963) (“De eenhoorn”)
• The Italian Girl (1964) (“Het Italiaanse meisje”)
• The Red and the Green (1965) (“Rood en groen”)
• The Time of the Angels (1966) (“De tijd van de engelen”)
• The Nice and the Good (1968) (“Het aardige en het goede”)
• Bruno’s Dream (1969) (“Bruno’s droom”)
• A Fairly Honourable Defeat (1970) (“Een nogal eervolle aftocht”)
• An Accidental Man (1971) (“Een geluk bij een ongeluk”)
• The Black Prince (1973) (“De zwarte prins”)
• The Sacred and Profane Love Machine (1974) (“De sacrale en profane liefdesmachine)
• A Word Child (1975) (“Een kind van veel woorden”)
• Henry and Cato (1976) (“Henry en Cato”)
• The Sea, the Sea (1978, bekroond met de Booker Prize) (“De zee, de zee”)
• Nuns and Soldiers (1980) (“Nonnen en soldaten”)
• The Philosopher’s Pupil (1983) (“De leerling-filosoof”)
• The Good Apprentice (1985) (“De leertijd”)
• The Book and the Brotherhood (1987) (“Het boek en de broederschap”)
• The Message to the Planet (1989) (“Antwoord op het raadsel”)
• The Green Knight (1993)
• Jackson’s Dilemma (1995)
Ik heb ze niet allemaal gelezen. Het Italiaanse meisje en de leerling filosoof hebben destijds het meeste indruk op me gemaakt.

Engelse schrijfsters met een N

Engelse schrijfster: Edna O Brien.

Edna O Brien

Ik denk dat ik te vroeg begonnen ben Edna O Brien (1930) te lezen, ze was feministisch, zei men, ze was goed…
Dus ik lezen…nu leer ik dat haar eerste boek, The Country Girls wat ik ook gelezen heb, geprezen werd omdat het brak met seksuele issues voor vrouwen en andere ongemakkelijke zaken gedurende de periode na de 2de wereldoorlog…Dan snap ik nu dat ik geen barst van het boek begrepen heb. Ik was nog geen 18..
Ik kom er nu ook achter dat het vanaf de kansel verboden werd. Verder wordt O Brien geprezen als een begenadigd schrijfster. Het is duidelijk tijd voor een nieuwe ronde!

Engelse schrijfsters met een P

Engelse schrijfsters Sylvia Plath

Sylvia Plath

Sylvia Plath (1932 -1963) is een Amerikaanse schrijfster, die eerlijk schreef over haar diepe depressies. Zij maakt op vrij jonge leeftijd een einde aan haar leven, ze wordt 31.
Het meest beroemde boek van haar is – denk ik – De glazen stolp en haar gedichten. Ze leefde zowel in Engeland als Amerika. Ze liet twee kinderen achter.

Poëzie
The Colossus (1960)
Ariel (1965)
Crossing the Water (1971)
Winter Trees (1972)
The Collected Poems (1981)
Proza
The Bell Jar (De glazen stolp) (1963), onder het pseudoniem ‘Victoria Lucas’
Letters Home (1975), geschreven aan en samengesteld door haar moeder
Johnny Panic and the Bible of Dreams (1977)
The Journals of Sylvia Plath (1982)
The Magic Mirror (1989), Plaths eindscriptie aan Smith College
The Unabridged Journals of Sylvia PlathEngelse schrijfster (2000), samengesteld door Karen V. Kukil
Kinderboeken
The Bed Book (1976)
The It-Doesn’t-Matter-Suit (1996)
Collected Children’s Stories (2001)
Ers. Cherry’s Kitchen (2001

Clare Pooley

Clare Pooley(1970), werkte 20 jaar als managing partner bij een groot reclame bureau tot ze besloot fulltime moeder en schrijfster te worden.
Ze is de vrouw achter de populaire blog ‘Mummy was a Secret Drinker’ onder het pseudoniem ‘Sober Mummy’. Ze schrijft feel good boeken ( waarom kende ik haar nog niet) en vreemd genoeg gaan haar boeken veel over drinkende vrouwen.

Barabara Pynn

Barabara Pynn, (1913-1980)  een Engelse schrijfster waarvan ik met enorm veel plezier Quartet in Autumn heb gelezen, blijkt als schrijfster bijna haar hele leven enorm miskend te zijn geweest. Tussen 1950 en 1963 schreef ze een aantal min of meer succesvolle boeken. Maar dan schrijft ze het boek An Unsuitable Attachment. Uitgever na uitgever weigert het. Ook herschrijven hielp niet…
Barbara Pynn heeft een waanzinnig scherp observatievermogen en een enorme dosis even scherpe humor, wat haar boeken plezierig maakt om te lezen.
Nadat haar laatste boek zo niet publiceer baar blijkt, schrijft ze 16 jaar lang helemaal niet. In 1977 wordt ze her ontdekt als een van de meest miskende schrijfsters van Engeland. Dan groeit haar naam snel, ze kan er niet heel lang van genieten…

Engelse schrijfsters met een R

Engelse schrijfster Ayn Rand

Ayn Rand

Irene wees mij  op Ayn Rand (1905-1985), ik heb nog nooit wat van haar gelezen, maar het lijkt me een zeer boeiende vrouw. geboren als Russische, van Joodse afkomst, hoewel haar familie niet belijdend was. Dat geeft al voer voor een roman. Ze was de oudste dochter in een gezin met 3 meisjes. Jarenlang geloofde ze dat zij de enige overlevende was, echter een zus vond ze in 1973 terug.

Ze studeerde in Rusland en kreeg op gegeven moment een uitreis visum om haar familie in Amerika te bezoeken. Je snapt: ze ging niet meer terug. Ze werd scriptschijfster in Hollywood, had ook rolletjes in films.
Ze begon met schrijven in 1932.
Ze is grondlegger van het Objectivisme, een stroming die ze met een paar vrienden uitwerkte en die op een gegeven moment wel wat kenmerken van een sekte kreeg
Collectivisme staat voor: Deze filosofie ziet de mens als een heroïsch wezen, met zijn eigen geluk als zijn hoogste ethische doel, productieve prestatie als zijn nobelste activiteit en de rede als zijn enige leidraad. bron Wikipedia
in mijn oren klinkt het wat hard…

Ruth Rendell

Ruth Rendell ( 1930-2015) is een Engelse detective schrijfster die ik heb verslonden. Haar plots waren ingenieus, haar invalshoeken origineel. Naast haar psychologisme trillers schreef ze ook vele boeken met inspecteur Wexfort in de hoofdrol. Die vond ik ook wel oké, maar haar andere boeken vond ik toch leuker. Die zijn –in mijn ogen – wat minder gezapig en wat origineler
Voor ze begon te schrijven was ze journalist. Ze kreeg de niet-erfelijke titel Baroness Rendell of Babergh. Ze zat in het House of Lords namens de Labour Party.

Een aanrader van haar? Het tapijt van koning Salomo !

Nora Roberts

Nora Roberts( 1950 ) is geen Engelse maar een Amerikaanse schrijfster, maar goed, blijft natuurlijk Engels…
Ze schreef meer dan 200 boeken, meest liefdesromans, waarvan wereldwijd 280 miljoen exemplaren zijn verkocht. Ik heb er persoonlijk wel eens een gelezen, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik er geen letter van onthouden heb…
En dat zegt ook wel wat, denk ik zo.

Lucinda Riley


Je kan niet om Lucinda Riley (1965 –2021), heen als je het hebt over vrouwelijke Engelse schrijfsters…Wie ken niet de boeken van de 7 zussen ? ik smul er ook met regelmaat van…
Lucinda Riley komt uit …jawel Ierland. Wat heeft dat land toch dat er zoveel van die feel-good boeken- schrijfsters vandaan komen?
Enfin. Lucinda was ooit actrice maar schreef eigenlijk altijd al. Of schrijven, ze spreekt haar boeken in. Ik vind dat persoonlijk een prestatie
Ze is getrouwd en samen met haar man Stephen heeft ze in totaal zeven kinderen (twee van Lucinda uit een eerder huwelijk, drie van Stephen en twee van hun samen)

Rosemary Rowe

Rosemary Rowe (1942) heet eigenlijk Rosemary Aitken, ze werd geboren in Cornwall maar bracht het grootste deel van haar leven in Nieuw Zeeland door. Ze is lerares Engels, maar schrijft onder haar pseudoniem historische detectives. Een genre waar ik wel dol op ben. Er zijn maar weinig van haar boeken vertaalt, lees ik. Persoonlijk lees ik net zo makkelijk Engels als Nederlands, maar dat zal niet voor iedereen gelden, dus vandaar dat ze bij ons niet zo bekend is.
Ik ga haar zeker lezen.

Engelse schrijfsters met een S.

Engelses schrijfsters: Dorothy Leigh Sayers

Dorothy Leigh Sayers

Dorothy Leigh Sayers (1893 –1957), is een Engelse schrijfster die ook niet mag ontbreken, al is het maar omdat mijn zus en ik zoveel plezier om haar boeken hadden. Zij schreef detectives en haar hoofd persoon was Lord Peter Whimsey.
Laatst heb ik nog eens geprobeerd er een te lezen: ze zijn wel erg langdradig…ach ja, de meeste zijn uit de tijd dat mensen nog geen tv hadden..

Muna Shehadi

Muna Shehadi (?) is een Amerikaanse zangeres ( sopraan ) en schrijfster.
Ze heeft drie boeken geschreven die ik persoonlijk heb verslonden.
De drie dochters van een filmster komen erachter dat hun moeder nooit heen moeder geweest kan zijn.
Op alle drie de meisjes heeft die ontdekking een ander effect, maar toch gaan ze allemaal – uiteindelijk – op zoek naar hun biologische moeder.

 1. Rosalinds leugen
 2. Eve’s waarheid
 3. Olivia’s geheim 

Muna schrijft ook als Isabel Sharpe, daar ga ik eens induiken!

Karin Slaughter

Van de vrouwelijk schrijvers, die ook nog Engels zijn en thrillers schijven behoort Karin Slauhgter (1971) wel tot de top. Denk ik. Zelf hou ik niet van haar boeken, mij te bloederig en de keren dat ik een boek van haar las, vond ik de plot vergezocht. maar….miljoenen mensen zijn het oneens met me…
Over haar persoonlijk vind ik alleen dat ze in een klein stadje in Georgië is geboren en dat ze nu in Atlanta woont, niet direct vette info…

Elizabeth Stoddard

Elizabeth Stoddard (1823-1902) een buitengewoon pittige Amerikaanse schrijfster. Ik vraag me af of haar werk nu nog leesbaar is… ze zag zichzelf als een intelligente en passionele vrouw voor wie het huwelijk een machtsstrijd was, en het moederschap iets dat haar afleidde van de weg die ze voor zichzelf had gepland.
Zo en nu jullie weer !
Ze schreef: The Morgesons (1862), de eerste van haar drie romans. Haar andere twee romans zijn Two Men (1865) en Temple House (1867). Stoddard was ook een productief schrijver van korte verhalen, verhalen voor kinderen, gedichten, essays, reisverhalen en journalistieke stukken (bron Wikipedia) dat haar leven een behoorlijke worsteling was, omdat ze duidelijk haar tijd ver vooruit was, mag duidelijk zijn.

Engelse schrijfsters met een T

Engelse schrijfsters: Amy Tan

Amy Tan

Amy Tan (1952) is een Chinees-Amerikaanse schrijfster. Haar Chinese roots zijn in haar boeken duidelijk voelbaar en dat maakt ze – voor mij tenminste _ bijzonder. Haar eerste boek was De joyluck club: een bloedstollende boek over een Chinese vrouw die haar tweeling achter moet laten…
De dochter van de heelmeester was het laatste boek dat ik van haar las. Toen vond ik het allemaal te zweverig worden. En het leuke van zo’n lijst met vrouwelijke auteurs maken is dat ik dan favorieten van vroeger weer langs zie komen. Ik zie nu dat Amy Tan inmiddels veel meer heeft geschreven, misschien toch maar eens een boekje van haar door bladeren
The Joy Luck Club (1989) – (De vreugde- en gelukclub)
The Kitchen God’s Wife (1991) – (De vrouw van de keukengod)
The Hundred Secret Senses (1995) – (De honderd geheime zintuigen)
The Bonesetter’s Daughter (2001) – (De dochter van de heelmeester)
The Opposite of Fate: Memories of a Writing Life (2003) – (De keerzijde van het lot)
Saving Fish from Drowning (2005) – (Vissen op het droge helpen)
Rules for Virgins (2011)
The Valley of Amazement (2013) – (De vallei van verwondering)2014

Sue Townsend

Sue Townsend (1946 – 2014) is een Engelse schrijfster, die wij niet mogen overslaan. Ik heb me 30 jaar geleden tranen gelachen om de dagboeken van Adrian Mole, oud 13 en drie kwart jaar Ik zie nu dat e nog veel meer dan die eerste twee die ik heb gelezen heeft geschreven. Maar daar ben ik huiverig voor, blijft het leuk?
Wat ik wel eens wil gaan lezen zijn de andere boeken die ze heeft geschreven
Rebuilding Coventry
1992 The Queen and I
1997 Ghost Children
2002 Number Ten
2006 Queen Camilla
2012 The Woman Who Went to Bed for a Year.

Ann Tyler

Ann Tyler (1941) is een Amerikaanse schrijfster en ik heb veel van haar boeken gelezen, met groot plezier mag ik wel zeggen. Ze beschrijft altijd mensen die net een beetje buiten de maatschappij staan en dat doet ze heel liefdevol.
Nu ik bezig ben met achtergrond informatie over schrijfsters die ik leuk vind, leer ik dat ze tot haar 11-de jaar in communes heeft gewoond. Dat verklaart misschien een beetje haar oog voor anders dan anderen.
Haar mooiste boek vind ik Dinner at the homesick restaurant. En het doet me plezier dat ze dat zelf ook haar mooiste boek vindt.
Dit boek werd in 1983 genomineerd voor de Pulitzer-prijs en de PEN/Faulkner Award. Het gaat over een perfectionistische alleenstaande moeder en haar kinderen
Een ander heel leuk boek is de accidental tourist, het verhaal gaat over Macon Leary, een schrijver van reisgidsen die na de dood van zijn zoontje nog meer dan vroeger wordt beheerst door zijn dwangmatige gewoontes. Oerkomisch en heel triest tegelijk.

Anne Tyler zelf wordt ook als tamelijk excentriek beschouwd omdat ze zelden tournees doet om haar boeken te promoten, alleen interviews geeft per e-mail en nooit in het openbaar verschijnt. bron Wikipedia

If Morning Ever Comes (1964)
The Tin Can Tree (1965)
A Slipping-Down Life (1970)
The Clock Winder (1972) (Het huis met de klokken)
Celestial Navigation (1974)
Searching for Caleb (1975) (Op zoek naar Caleb)
Earthly Possessions (1977) (Aardse bezittingen)
Morgan’s Passing (1980)
Dinner at the Homesick Restaurant (1982) (Het heimweerestaurant)
The Accidental Tourist (1985) (De toevallige toerist)
Breathing Lessons (1988) (Ademlessen)
Saint Maybe (1991) (Koning Hazehart)
Tumble Tower (kinderboek, 1993)
Ladder of Years (1995) (Tijd van leven)
A Patchwork Planet (1998) (De patchwork planeet)
Back When We Were Grownups (2001) (Toen we volwassen waren)
The Amateur Marriage (2003) (Het amateurhuwelijk)
Digging to America (2006) (Thuiskomen)
Noah’s Compass (2009) (Het kompas van Noach)
The Beginner’s goodbye (2012) (Afscheid voor beginners)
Redhead by the Side of the Road (2020) (Een rooie aan de kant van de weg)

Engelse schrijfsters U tot en met Z

Engelse schrijfsters met een W

Engelse schrijfster: Minette Walters

Minette Walters

Minette Walters ( 1949) is een Engelse detective schrijfster .Ik geloof dat ik alle detectives van Minette Walters heb gelezen. Heerlijke stevige boeken, lekker geschreven, goeie plot. ze kent niet zoals zoveel andere detective schrijfsters een vast personage: ieder boek staat op zichzelf. En ieder boek is opnieuw een verassing. Deze veelzijdige schrijfster wil je beslist lezen als je van een goede detective houdt

1992 The Ice House: Het ijshuis
1993 The Sculptress: De beeldhouwster Verscheen eerder als Het motief
1994 The Scolds Bridle: Het heksenmasker
1995 The Dark Room: De donkere kamer
1997 The Echo: De echo
1998 The Breaker: De branding
2000 The Shape of Snakes: De Vorm van Slangen
2001 Acid Row: Niemandsland
2002 Fox Evil: Vossenhuid
2003 Disordered Minds: Verwarde Geesten
2005 The Tinder Box: De tondeldoos
2005 The Devil’s Feather: Duivelsveer
2006 Chickenfeed:niet vertaald
2007 The Chameleon’s Shadow: Schaduwzijde
2012 Innocent Victims: niet vertaald
2013 A Dreadful Murder: niet vertaald
2015 The Cellar
2017 The Last Hours Het laatste uur Eerste boek uit de Develish-reeks
2019 The Turn of Midnight Het vallen van de nacht Tweede boek uit de Develish-reeks.

Sara Waters

Sara Waters (1966) is een Engelse schrijfster met een bijzondere niche: ze schrijft boeken over de lesbische liefde die zich afspelen in het Victoriaanse tijdperk. Dat maakt nieuwsgierig. Ze studeerde Engelse literatuur en studeerde af op moderne homoliteratuur vanaf de negentiende eeuw. Daarvoor deed zij ook onderzoek naar de lesbische literatuur.
Een en ander inspireerde haar tot het schrijven van haar eigen boeken.
1998 Tipping the Velvet (vert. Fluwelen Begeerte)
1999 Affinity (vert. Affiniteit)
2002 Fingersmith (vert. Vingervlug)
2006 The Night Watch (vert. De Nachtwacht)
2009 The Little Stranger (vert. De kleine vreemdeling)
2014 The Paying Guests (vert. De huisgenoten)

Fay Weldon

Als er nu toch een Engelse vrouwelijke schrijver is die ik echt genoemd wil zien dan is het toch wel Fay Weldon.(1931) Ik ken niemand die niet zo genadeloos de relatie man-vrouw kan blootleggen als zij. En dat doet ze nog met een bak humor ook.
het eerste boek dat ik ooit van haar las, was – kom ik nu achter – The fat womans joke.
Als je het niet gelezen hebt: doen!! ik ga niks verraden, maar het gaat over koken en eten en overspel…
In het Nederlands heet het: En mevrouw ging er van door
Nu ik haar biografie bekijk zie ik dat ik in 1988 gestopt ben met haar te lezen, ik heb nog wat in voorraad.

Raynor Winn

Raynor Winn (1963) is een vrouwelijke schrijfster die nog maar 4 jaar geleden van zich liet horen, met het boek Het Zoutpad. Een boek dat ik ademloos gelezen heb
Raynor en haar man doen een onhandige investering waardoor ze hun goedlopende bed en breakfast verliezen. Op het zelfde moment wordt Moth (de man)  gediagnostiseerd met een terminale ziekte.
Omdat ze geen geld hebben en geen idee wat ze moeten doen, besluiten ze het Zoutpad (een pad rondom de kust van Cornwal)l te gaan lopen. Dat pad is een ruime 1000 km.
De rest vertel ik niet, lekker gaan lezen. Het boek heeft inmiddels vele prijzen gewonnen.

Lees ook eens: vrouwelijke wetenschappers

like Like
Love
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

:bye: 
:good: 
:negative:  
:scratch: 
:wacko:  
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose:  
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail:  
:-(   
:unsure:  
;-)