Dit huis is geen hotel

hotel

Over hotel mama en je troep opruimen

Wanneer de metro een eindstation bereikt, wordt er in diverse talen omgeroepen, dat dit het eindpunt van de reis is. We worden verzocht uit te stappen en onze bagage niet te vergeten.

Omdat wij aan een eindpunt wonen (van lijn 13, als je alles wil weten), horen we die zin bijna dagelijks. En na verloop van tijd, krijg ik dan toch last van mijn nationale trots. Wel omroepen in Frans, Engels, Duits en Spaans en niet in het Nederlands? Foei Fransozen!

Samen met een stel vrienden stelden we de zin: “Allemaal eruit en neem je rotzooi mee!!” voor.
Een tijdlang was ik daar tevreden mee. Maar toen ging het knagen. Was het niet een beetje te bot, te echt Hollands, zal ik maar zeggen?
Aan de andere kant: je moet in weinig woorden duidelijk maken wat je bedoelt….

Manlief en ik kwamen op: “Eruit!, en neem je rotzooi mee, het is hier geen hotel!”
Dat zal – zo menen wij – elke rechtgeaarde Nederlander wel herkennen.
Wie van ons is niet langs de stapeltjes wasgoed op de zoldertrap gelopen, terwijl je moeder van beneden riep: “en neem je……” En wie riep niet: “JAHA!!” en liep door?

Persoonlijk nam ik het mee als naast het wasgoed stapels boeken en tijdschriften begonnen te verschijnen. Dan legde ik de stapels op mijn bureau, of op een stoel of op de grond….
Ik heb er twee dingen van geleerd: Ik begrijp volkomen het vermoeide jaha…waar pubers patent op hebben (wat nog niet wil zeggen dat ik het wel prima vond)
En ik heb geleerd dat die slordigheid een fase is. Toen ik moeder was, was mijn huis behoorlijk opgeruimd.

Hotel Mama

Als moeder heb ik nooit geroepen: “Het is hier geen hotel!” Ik was daar gek. Want wie maakt het huis schoon en gezellig, wie houdt de boel draaiende? Juist. Ik. En ik hield met liefde en plezier een huishouden met kinderen draaiende. Maar ik verdomde het toch vierkant om hotelhoudster te worden…
Ik zei dus: “en als je NOU je rotzooi niet mee neemt…” De puntjes heb ik nooit ingevuld. Het werkte trouwens net zo beroerd als de kreten van mijn moeder…

Mocht jij tot die moeders behoren die wel per ongeluk een hotel zijn gaan runnen, dan heb ik voor jou wel een goed advies. Ga er vandoor, neem een hotel en laat je lekker bedienen!

Lees ook eens: Niet staren!

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)