Het afwasmachine effect en gelukkig zijn.

afwasmachine-effect

Wat is het afwasmachine-effect?

Weet je nog die dag, dat je afwasmachine voor de eerste keer geïnstalleerd werd? Je liep jezelf daar al dagen op te verheugen. Nog 5 dagen afwassen nog 4 dagen, nog 3…
En dan was de grote dag daar.  Het ding werd je keuken ingedragen, aangesloten, de monteur zei : klaar hoor! Je betaalde de beste man en zwaaide hem uit.
Die avond laadde je je eerste machine vol. Al die kopjes en bordjes en schalen, die je nooit meer zelf hoefde af te wassen. Wat een genot! Tevreden hoorde je het water lopen en de machine snorren.

Het afwasmachine-effect

De volgende dag had je het weer. Hup, die hele vuile vaat de afwasmachine in. Nog geen aardappelschilmesje hoefde je zelf af te wassen. Het was gewoon genieten. Na dag drie begon je er aan te wennen.  Binnen een week wist je niet beter, het was een deel van je dagelijks gebeuren geworden.

Behalve misschien wanneer je van vakantie thuis komt, dan denk je weer : haaa, heerlijk geen afwas meer!

Over gelukkig zijn…

Leuk zeg je, maar wat  heeft het te maken met mijn vermogen om gelukkig te zijn?

Even een stapje terug. We hebben allemaal wel zo onze hebbelijkheden: ik heb daar laatst over geschreven in soms heb ik last van mijn Calimero.
We hebben allemaal van die reacties waarvan we weten dat ze niet handig zijn, maar we doen het toch…

Wanneer het je lukt, om even niet die onhandige reactie te vertonen, dan ben je terecht trots op jezelf. Je hebt jezelf overwonnen en daar mag je ook trots op zijn.
Maar veel belangrijker nog is dat je geniet. Dat je even ten volle ervaart hoeveel fijner en makkelijker het leven is, wanneer je niet in de Calimero ( of wat jouw gewoonte ook mag zijn) schiet. Heerlijk, wat een genot, wat een rust en ruimte in je hoofd!

Dat fijne gevoel zal je een volgende keer beslist helpen, Calimero thuis te laten. En de keer daarna ook. En voor je het weet, ben je net zo aan je nieuwe manier van reageren gewend als aan je afwasmachine.

like Like
13 antwoorden
 1. Marjolein
  Marjolein zegt:

  Heerlijk omschreven weer. Ik heb het afwasmachine gevoel ook bij nieuwe kleren en een nieuwe aanwinst. Je went inderdaad snel aan iets nieuws, maar dat sprongetje in je hart is met grote en klein dingen te realiseren

  Beantwoorden
 2. Irene
  Irene zegt:

  Mijn eerste ervaring met de vaatwasser kan ik me ook nog goed herinneren, staat nog wel ergens in het blunder topic. (had de glazen er gewoon rechtop ingezet.)

  Ik herken dat overigens wel, niet genieten van verworven stappen. Heb je zo je best gedaan om moeilijke dingen te overwinnen en hik je weer tegen het volgende aan, zonder dat je geniet of trots bent op de behaalde resultaten.

  Beantwoorden
  • Felice Veenman
   Felice Veenman zegt:

   Ik denk dat het genieten van je verworven stap essentieel is voor het zetten van de volgende…
   Als je ten volle ervaart hoe fijn het is dat je “dat” niet meer doet, heb je ruimte ( en moed) voor de volgende stap

   Beantwoorden
 3. Jessie
  Jessie zegt:

  Hm, ik heb geen afwasmachine maar kan je redenering wel helemaal volgen :) Gewenning aan luxe en voorspoed is ook voor mij soms een valkuil. Voor mezelf heb ik me voorgenomen in 2018 bewuster en dankbaarder te zijn.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)