Een blije breister.

breien

Hebben jullie ook nog het vak “nuttig handwerken” op de basisschool gehad, breien en haken?


Nou ik wel. Ik had de pech dat ik van Juffrouw S les kreeg. Die was oud en een beetje krom en had grijs haar. Andere klassen kregen les van Juffrouw P, die had rode krullen en die was jong. Die klassen hadden geen nuttig handwerken meer…die maakten gekke dingen. Maskers en zo.

Mijn vader vroeg juffrouw S op een gegeven moment waarom zij dat niet deed, gekke dingen maken.
Haar antwoord : “als er nood komt, heb je daar niets aan….” En dus moesten wij pannenlappen haken en sokken breien.

sokken breien

Kon ik daarna sokken breien? Nee , maar ik kon wel breien en een paar jaar geleden heb ik mezelf opnieuw geleerd om ook sokken te breien…Zal ik je een geheimpje verklappen? Het zijn de beste wandelsokken ever.
Een vriendin van mij, die net als ik ook een familielid van Dagobert Duck is, breit met regelmaat een paar sokken voor een jarige bejaarden. Als er een kleinkind in de buurt is, krijgt die dezelfde sokken in mini-formaat. Ze maakt er telkens weer de blitz mee. “Voor zeven euro vijftig”, zegt ze dan, en een paar avonden breien….

Van de week rondde ik een project af. Het was een moeizaam project, ik had me verkeken op hoeveel werk het was (naalden drie en gerstekorrel, voor mijn medebreisters). Met de grootst mogelijke moeite wist ik het project te behoeden voor “de mand”
Voor niet breisters dat is de plek waar een vervelend project terecht komt en nooit meer uit verdwijnt.

blijven breien

Maar, ik bleef breien en het kwam af ! Dochterlief helemaal blij. Wordt een moeder ook gelukkig van. En ik mocht een nieuw project. Net toen ik aankwam bij de wolwinkel, zag ik de mevrouw van de winkel, een kopje koffie brengen naar de groenteman. Ik greep mijn kansen en schoof de wolwinkel in.

Tevreden en ongestoord staarde ik naar de immense collectie wol. Voor mijn geestesoog zag ik het ene na het andere project van mijn pennen vliegen. Tot de mevrouw terug kwam, ik weer op aarde landde en 10 bollen Noors blauwe wol kocht. Naalden 4. Soms leer ik van ervaring.

 Nu kijkt die zak wol mij aan…en als de broden in het sprookje van vrouw Holle fluisteren ze: brei mij….

lees ook eens: Bloemkoolrijst ??

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)