Een beetje ratio geeft lucht.

ratio

Het lijkt wel of ratio heeft afgedaan

Als deze tijd iets duidelijk maakt, en laat het helder zijn, ik maak me er zorgen over, is het wel dat je met redelijk redeneren er niet komt.
Integendeel. Menigmaal zie ik discussies gierend uit de hand lopen, die toch begonnen met een volkomen rationele observatie. Iedereen die in een “corona is een samenzwering” discussie heeft ingebracht dat er toch echt mensen aan Corona overlijden, weet wat ik bedoel.

Ik snap dat wel en ik snap dat niet.

Dat ratio en emotie, hoofd en hart elkaar niet altijd een hand kunnen geven, dat weet ik. Onlangs heb ik twee mensen verloren die me zeer dierbaar waren. Het kostte me zoveel moeite te geloven dat ze echt weg waren. Dat ik ze echt nooit meer zou zien. Het duurde een tijdje voor ik er over kon praten. Want als ik erover praatte, dan was het waar. En daar was ik niet helemaal aan toe. Herstel: daar was ik helemaal niet aan toe

Ik begrijp dus heel goed, dat sommige emoties zo sterk zijn, dat je niet met ratio moet aankomen. Want dan breekt de ander.

Wat ik niet begrijp, is dat die emotie bij allerlei groepen, de complot denkers, de Forum aanhangers, Trump fans, noem ze maar, nooit eens over gaat. Dat er geen punt lijkt te komen waarop de emotie even geparkeerd kan worden. Dat ze even aan de kant van de weg gaan zitten met een kop koffie en een lekker broodje ratio met ketchup en mayonaise.

een ratio momentje


En dan even de vraag beantwoorden: waar zijn we nu helemaal mee bezig? Een rouwende verzoent zich op een dag met het gemis. Geeft daar vorm aan, maakt het deel van haar leven. Veel groepen in de samenleving zie ik dat niet doen. Ik zie dat ze zichzelf vaster en vaster bijten in hun emotie. Ik begrijp dat niet, want het is doodvermoeiend aldoor maar zo emotioneel “gelijk te hebben”. Heus een beetje ratio, geeft lucht.

vind je dit leuk? Over de echte wereld ,sprookjes en fantasy

lees ook eens: ik snap niet dat

 

like Like
8 antwoorden
 1. Gabrielle
  Gabrielle zegt:

  Goed dat je dit aanhaalt inderdaad, het is altijd goed om ratio kans te geven maar soms is het even niet handig. Gelukkig herstelt dat vrij snel maar bij sommige mensen blijft dat altijd doorgaan….

  Beantwoorden
 2. lodi
  lodi zegt:

  Ik snap het ook niet, ik snap niet dat mensen bepaalde gedachten kunnen hebben en zich hier zo in vastbijten terwijl je toch ziet wat er om je heen gebeurd en je ziet ook veel verdeeldheid nu om je heen.

  Beantwoorden
 3. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Heel mooi verwoord :) Ik sta er zelf gelukkig vrij nuchter in en ken mensen uit beide groepen om het zo maar even te zeggen. Dus laat ik de mensen gewoon lekker zijn wie ze zijn.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)