Het gaat niet om de knikkers….

niet om de knikkers

Het gaat niet om de knikkers, maar om het spel…Het is zo’n overbekende uitdrukking: het gaat niet om de knikkers, het gaat om het spel.

Als ik eerlijk ben, ik vind het een prut-uitdrukking…Hoezo moet je altijd maar lief, leuk en aardig blijven doen ? En net doen of je het he-le-maal niet erg vind dat een ander er met je knikkers vandaar gaat?
Ik vroeg me af waar deze nare dooddoener toch vandaan komt, dus ik ging eens op onderzoek uit: Google is je beste vriend, of niet soms.

Soms niet dus…

Tijdens mijn zoektocht worden twee dingen heel duidelijk: niemand weet waar die opmerking vandaan komt en nergens kan ik vinden hoe oud deze uitdrukking nu is.
Wel ontdek ik een ander interessant feitje. De oorspronkelijke uitdrukking luidt: het gaat niet om de knikkers, maar om het recht van het spel.

Als het niet om de knikkers gaat….

Ze bedoelen dus : het gaat niet om de knikkers en wees blij dat je het recht hebt om te spelen? Wat een kinderachtige uitdrukking zeg.
Ik weet niet wat het is, maar het lijkt wel alsof wij Hollanders niet van spel  of spelen houden.
Zo mag je zeker niet onder een hoedje spelen, dat is niet eerlijk. Persoonlijk zou ik niet weten waarom niet. Als ik toch samen met iemand onder een hoed spelletjes wil gaan zitten doen, dan moet ik dat toch zeker zelf weten? En als wij onder dat ene hoedje elkaar de bal toe willen spelen, dan doen we dat toch zeker ? De rest is gewoon jaloers op onze bal!  Zolang we de Zwarte Piet maar niet doorspelen ( zeker niet in de ze tijd ), of de hete aardappel, hebben mensen niks te klagen. Toch?

Dat mensen er moeite mee hebben, wanneer iemand de eerste viool wil spelen, daar kan ik daar wel weer enig gevoel voor opbrengen. Tenslotte heb ik er ook de P. in wanneer mensen over me bazen.

Maar verder zeg ik : spelen en laten spelen !

like Like
12 antwoorden
 1. Mario
  Mario zegt:

  Knikkers….. ik had er zoveel vroeger. Alleen waren de grote knikkers, jumbos, de echte speciale knikkers. Daar werd altijd flink om gespeeld. Heb daarentegen ook veel kinderen ruzie zien maken om een stomme knikker. Zijn knikkers nog steeds hot? Zie ze eigenlijk nooit meer

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)