De weg er heen

de weg

Kunst, zeggen ze is 10 % inspiratie en 90 % transpiratie. Het zal best wel.
die 10 %  inspiratie kan soms zo schijnen en zo dominant aanwezig zijn, dat je de 90 % transpiratie er met liefde voor over hebt.

Laat ik het anders zeggen: je wil zo graag iets maken, zo dolgraag iets bereiken, dat al het werk dat het met zich meebrengt een vanzelfsprekendheid wordt. Stapjes die je moet zetten, dingen die gedaan moeten worden. Je vindt ze vanzelfsprekend, want je bent op weg naar…En niets anders telt.

Dat is op zich een mooi mechanisme, al zit er wel een gevaar in. Want al door maar stapjes zetten, obstakels overwinnen met maar een doel voor ogen, is ook knap vermoeiend. En wat als de weg naar…om welke reden plotsklaps ophoudt? Sta je daar, met je doel en je passie en je transpiratie.

genieten van de weg

Ik wil hier een warm pleidooi houden voor  de weg om te genieten, voor de lol van hard werken. De pure fun van je volledig inzetten en daar blij van te worden, los van wat je dan ook maar bereikt.


Een voorbeeld: stel je wil de top bereiken van de roeisport. Je staat elke morgen vroeg op om een aantal banen te roeien voor je naar je werk gaat. Elke zaterdag oefen je met een ploeg en elke zondag roei je een wedstrijd. Dat is allemaal hard werken.

Wanneer je dat alleen maar volhoudt, om aan die top te komen, put je jezelf helemaal uit.
Maar als je elke ochtend geniet van die rust op het water, van het fit en energiek aankomen op je werk, dan wordt het anders. Wanneer je elk weekend samen met je mede roeiers alles wat je in je hebt geeft en samen een boel lol maakt, beleef je waardevolle weekenden. Je bent nog steeds op weg naar de top, maar je geeft jezelf de gelegenheid van die weg te genieten

lees ook eens: Onderweg hoef je je echt niet te vervelen

like Like
8 antwoorden
 1. Gabrielle
  Gabrielle zegt:

  Goed voorbeeld, het is maar net hoe je het ziet. De één ziet het als hard werken, de ander ervaart veel plezier en lol. Dan is het niet echt meer hard werken.

  Beantwoorden
 2. Marcha
  Marcha zegt:

  Mooi en treffend verwoord. De weg erheen is zoveel waard en gemaakt om van te genieten. Vroeger zei men al tegen ons als kinderen op het sportveld: je doet mee voor het plezier, niet om te winnen. En zo is het maar net.

  Beantwoorden
 3. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  En zo is het maar net. Ik zei laatst tegen een vriendin: Je staat nu aan de top, maar je eet nooit me z’n allen aan tafel. Is dat genieten?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)