De vrouwen in Texas, tegen abortus

abortus

Er zijn in Texas afgrijselijke wetten aangenomen om abortus onmogelijk te maken.
Zelfs de taxichauffeur die een vrouw naar een abortus kliniek rijdt, kan beboet worden. En verder hoeven we hier niet over uit te wijden, er staat genoeg in het nieuws.

Dat er mannen zijn, in het oer-conservatieve Texas, die tegen abortus zijn, begrijp ik als de stuiptrekking van een ten dode opgeschreven systeem. Mannen verliezen hun macht en daar verzetten ze zich met hand en tand tegen. Niemand houdt ervan om macht te verliezen, tenslotte. En dus probeer je vrouwen hun zelfbeschikkingsrecht te ontnemen.

Mannen waren om een ding echt nodig: hun zaad. Begrijp me goed, ik heb mijn man om veel meer redenen lief dan dat en jij waarschijnlijk ook. Maar laten we even helder blijven: het enige wat een vrouw niet kon zonder man, was een kind krijgen. De spermabank maakte daar voorgoed een einde aan.
Nog niet bekomen van die schok, kregen de heren toen te maken met Me-Too. Het recht om op billen te kletsen, zich seks toe te eigenen en noem de rest van de vunzigheid maar op, werd ze met harde hand ontnomen.

Dat je dan terug wil slaan , tja…ik denk: doe je best maar, want er komen andere tijden.

Maar dat er vrouwen zijn die luidkeels het anti-abortus beleid steunen, ik snapte het echt niet. Totaal niet. Waarom zou een vrouw een vrouw het zelfbeschikkingsrecht op haar lichaam ontzeggen?
Het verbijsterde me.

Abortus is een confrontatie

Wat doe je als je het niet snapt, je gaat te rade bij vriendinnen. Een meende dat dit toch waarschijnlijk religieus bepaald zou zijn. Dat weet ik niet, daar weet ik gewoon te weinig van af. Maar iets anders werd me helder: die vrouwen hebben allemaal hun kinderen gekregen. Niemand weet hoe ze zich daar onder gevoeld hebben…
En dan wordt je geconfronteerd met vrouwen die zeggen: je hoeft een kind toch niet ter wereld te brengen? Dat is toch een keuze? Het is geen fijne keuze, abortus, maar hij is er wel.

Dat moet een keiharde en onaangename confrontatie zijn. Bij zulke confrontaties, zijn er twee mogelijkheden. 1 Je gaat zitten en denkt: had dat niet gehoeven? Hoe zit dat eigenlijk en hoe zit dat met mij? 2 En dit is de meest voorkomende: je zegt weg met die afschuwelijke gedachte!  En je bestrijdt haar te vuur en te zwaard…

Tel daarbij op dat de sisterhood of women helemaal niet bestaat. Vrouwen kunnen heel gemeen zijn naar elkaar. Dat is op zich een ander blog. Maar voor dit moment een gedachte, die mij helpt overwegingen van vrouwen die tegen abortus zijn te begrijpen.
Al moet ik bekennen dat het voor mij een theoretisch begrijpen blijft…

like Like
10 antwoorden
 1. Caroline
  Caroline zegt:

  Ik kan hier echt om huilen dat deze wet is aangenomen. We leven in 2021 en dan wordt er zo vreselijk met vrouwenrechten omgegaan in een hoog ontwikkeld land.

  Beantwoorden
 2. Janet
  Janet zegt:

  Ik blijf me hier soms over verbazen hoe conservatief men nog kan zijn, het voelt als een stap terug. Dat er vrouwen zijn die dit steunen, snap ik ook echt niet. Dat gaat me echt de pet te boven.

  Beantwoorden
 3. Rory
  Rory zegt:

  Ik richt mij even op het andere punt, namelijk dat vrouwen zo gemeen kunnen zijn tegen elkaar. We zouden elkaar moeten ondersteunen en niet naar beneden halen. Vroeger vond ik ‘moedermaffia’ zo’n rare term. Maar wij vrouwen kunnen inderdaad zulke rare capriolen uithalen.
  Meer on topic vind ik wel iets van abortus, maar dat is niet zo interessant. Want iedereen heeft zo zijn eigen redenen en beweegredenen. En je lijf is van jou.

  Beantwoorden
  • Deborah
   Deborah zegt:

   Je hebt dit heel mooi verwoord Rory. Ik sluit mij dan ook helemaal aan bij je reactie. Wij vrouwen zouden elkaar juist moeten steunen. En elkaar helpen om het beste uit ons zelf te halen in plaats van de ander naar beneden trappen. En wat abortus betreft is het een keus die je zelf (gelukkig in een hoop landen) moet kunnen maken. Wat als je misbruikt of verkracht bent en daarna zwanger blijkt…

   Beantwoorden
 4. Tessa
  Tessa zegt:

  Dit is toch te bizar voor worden. Het lijkt als of we steeds verder terug de tijd in gaan. Ik snap ook echt niet dat vrouwen het hier mee eens kunnen zijn

  Beantwoorden
 5. Jasmina
  Jasmina zegt:

  Ondanks dat ik geen voorstander ben van abortus,snap ik niet dat er vrouwen zijn die dit initiatief steunen…en dat een taxichauffeur zelfs beboet kan worden gaat wel heel erg ver

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)