Hoera meer vrouwen in de top?

vrouwen in de top

Een krantenbericht leert ons dat het aantal vrouwen in de top van bedrijven stijgt.
De vraag die ik mezelf is of we nu als vrouw blij moeten zijn, of dat er nogal wat te wensen overblijft.

Wat is normaal?

in de allereerste plaats is het natuurlijk heel raar, dat dit soort berichten de krant moeten halen. Vrouwen in de top zou net zo gewoon moeten zijn als mannen in de top. Het zou geen onderwerp van gesprek moeten zijn. Dit soort koppen bewijst dat dat nog lang niet het geval is.

De wet en vrouwen in de top

Dat het nog lang niet zover is dat we niet meer kijken of een man of een vrouw een bepaalde functie uitoefent, blijkt zonneklaar uit het gegeven dat deze stijging beslist te danken is aan het feit, dat volgend jaar de wet in werking treedt. Een wet die  een verplicht quotum van 30 procent vrouwen in de raden van commissarissen van bedrijven voorschrijft. Vrouwen in de top? Ze komen er alleen als ut mot.

Vrouwen in de raad van bestuur

Anders dan het aandeel toezichthouders steeg het aandeel vrouwen in de raden van bestuur veel minder hard. Dat ging van 12,4 naar 13,6 procent. ( bron RTL)
Nou zal je zeggen: “maakt het uit? Vrouw in de top is vrouw in de top” Vergis je niet…

Het verschil tussen raad van commissarissen en raad van bestuur

De raad van commissarissen is het orgaan dat toezicht houdt. De raad van bestuur heeft de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van de organisatie. (bron beursbink.nl)
Dus: vrouwen mogen wel kijken of het allemaal goed gaat, dat gaat de heren der schepping duidelijk nog een stap te ver…
In de nieuwe wet, is geen quotum op genomen voor het aantal vrouwen in de raad van bestuur. Ach ja, de meeste politici zijn mannen…

Kortom, om mijn vraag te beantwoorden: we hebben reden om een beetje blij te zijn. En om te zuchten, er is nog een lange weg te gaan.

lees ook eens: hoe het verder ging met Maroesja

like Like
9 antwoorden
 1. Mitchel
  Mitchel zegt:

  Dit vraagstuk hoort echt bij diversiteit in zowel de samenleving als het bedrijfsleven. Er zijn genoeg vrouwen die willen én kunnen doorstromen. 30% vind ik wat dat betreft nog weinig. Gewoon 50-50.

  Beantwoorden
 2. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik ben geen streber en hoef als vrouw niet aan de top te staan. Ik ben eerder een ouderwetse vrouw die het fijn vindt om voor haar mannetje te zorgen

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)