De beste wensen?

beste wensen

Ik wens je de beste wensen…..

Het jaar is pas een week oud. Gisteren fietste ik naar het mijn volkstuin. Volgens goed Nederlands gebruik had de winter een halve dag geduurd en was het fietspad al weer begaanbaar. In de kantine werd de gebruikelijke nieuwjaarsreceptie gehouden.

Bij binnenkomst kreeg ik een plastic champagne-flûte met asti spumante in de hand gedrukt, nou hou ik van bubbels, sterker nog, ik ben dol op bubbels, dus dat glaasje was snel verdwenen. Asti spumante is me in feite te zoet en te weinig bubbelig, maar… kom op: het is Nieuwjaar. We gaan niet beginnen met moeilijk doen. Enthousiast kuste ik iedereen die ik wilde kussen en nog enthousiaster vermeed ik de mensen die ik niet wilde kussen.
Natuurlijk wenste we elkaar allemaal de beste wensen.

Wat wensen we nu toch?

Ik weet niet waarom we dat toch altijd doen.
Het is taalkundig een volkomen foute constructie: de beste wensen. Bedoelt wordt: ik wens je dit jaar het allerbeste! Als je zegt: de beste wensen, zou je in principe ook “gemiddelde wensen” kunnen toewensen. Of zelfs: “beroerde wensen” Je doet het niet, maar het kan.

Goed, “beste wensen” is dus raar, maar: “ik wens je dit jaar het allerbeste”, is natuurlijk ook gemakkelijk en weinig zeggend.
Daarom verzon ik daar en op dat moment: “ik wens je weinig onkruid en veel groenten toe!”
Iedereen vond het een fijne wens. Ik stel voor dat we onze “beste wensen” aanpassen aan de gelegenheid. Dat is veel leuker.
Zeg tegen de bakker: ik wens je toe dat het brooddieet dit jaar een hit wordt.
Of tegen je huisarts: ik wens je een goede gezondheid en dat de zorgverzekeringen de ziekte krijgen.
En tegen je buurvrouw: meid ik gun het je dat je me dit jaar weer als buurvrouw hebt.

Als we echt niets meer weten kunnen we altijd overgaan tot de Ollie B Bommel: “veel heil en zegen en maneschijn over uw pad!”

Kortom: laten we korte metten maken met die beste wensen en wensen weggeven die er toe doen!
Bye the way: wat moeten we jou toe wensen?

lees ook: kon ik mijn leven nog eens over doen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)