De 7 provinciën en de hedendaagse politiek

7 provinciën

Wandelend over mij zo geliefd #FlorisdeVijfdepad, vraag ik me ineens af, welke provinciën nu toch behoorden tot de 7 provinciën.

In feite was de vraag volkomen irrelevant: Floris, wiens voetsporen ik probeerde te volgen, leefde van 1254 tot 1296. In die tijd was en nog helemaal geen sprake van de 7 Provinciën. Er is vooral sprake van graven die elkaars graafschap proberen te veroveren. Door een leger op de been te brengen of door hun kinderen met elkaar te late trouwen.
Geloof mij en weest gerust: ten tijde van Floris de Vijfde, maar ook daarvoor en daarna,  was het een gekonkel en gevecht van belang om graafschappen op je naam te krijgen. De huidige politiek, is er niks bij (en daar vloeit ook geen bloed, count your blessings’

Terug naar de 7 provinciën, die ik maar niet kon benoemen. Ik vroeg het her en der aan mensen die ik toch redelijk geschoold acht. En weet je: niemand wist het.
Mijn kennis ging ook niet verder dan dat de 7 provinciën een alliantie is, ontstaan tijdens de 80-jarige oorlog. Het was geen doen om je per graafschap te bevrijden van de heel machtige Spaanse koning – in wiens rijk de zon nooit onder ging. En dus werd er gepolderd.

Het is aardig om te zien, hoe wij hier in Holland, het nooit met elkaar eens kunnen worden, ook niet in 1579, het moment dat de 7 Provincien worden opgericht
De 7 provinciën bestonden uit

Heerlijkheid Friesland
 Hertogdom Gelre
 Graafschap Holland
 Heerlijkheid Overijssel
 Heerlijkheid Groningen (eerst alleen de Ommelanden, een aantal maanden later ook de stad Groningen)
Heerlijkheid Utrecht
 Graafschap Zeeland

En kijk: ook al was de nood hoog, men wilde dolgraag godsdienstvrijheid en zelfbeschikkingsrecht, het was lastig een verbond te sluiten. Groningen lag meer dan een beetje dwars… Ze deden wel mee, ze deden niet mee, ze deden een beetje mee…

Een tijdlang was er zelfs sprake van de 6 provinciën. Er werden vast wel – net als nu – onderhandelaars op afgestuurd. En net als nu, was dat niet succesvol. Een stevige belegering van de stad Groningen deed echter wonderen. En in 1588 werd de Republiek der Zeven (Verenigde) Provinciën of Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden opgericht.

Ze deden er maar 8 jaar  en een belegering over om het eens te worden. Dus niet mopperen als de kabinetsformatie wat langer duurt…

Lees ook eens DE trap of soms moet je niet moeten

like Like
9 antwoorden
  1. Manon
    Manon zegt:

    Interessant, Heerlijkheid Utrecht haha. Heb vroeger nooit opgelet bij Geschiedenis. Ik probeerde het wel hoor, maar het trok me gewoon echt niet.

    Beantwoorden
  2. Rory
    Rory zegt:

    Heerlijkheid, Graafschap en Hertogdom? Wow. Dat wist ik niet. Binnenkort gaan we trouwens naar Lauwersoog en dat valt dus onder Groningen. Dat wist ik dus even niet meer… Ooit bij topografie alles in mijn hoofd zitten stampen en toch weet ik nu zo veel niet meer… Laat staan de rivieren en dergelijke. Dus al met al is dit een heel informatief en nuttig artikel.

    Beantwoorden
  3. Lindaschrijfthetop
    Lindaschrijfthetop zegt:

    Wat een leuke informatie. Ja met elkaar eens worden blijft onderhandelen. Ook met je partner als je bijvoorbeeld een nieuwe bank wilt uitkiezen.

    Beantwoorden
  4. Amina
    Amina zegt:

    Hahaha, ja, zo kun je het inderdaad weer relativeren. Ik vind het grappig om te zien dat de provincies toen begonnen met “Heerlijkheid”.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)