Cyberstalking en hoe je jezelf ertegen beschermt

cybercrime

wat is cyberstalking en hoe bescherm je jezelf?

De oude voorspellingen dat de computers ons van elkaar zouden vervreemden zijn onwaar gebleken. Integendeel, dankzij chatboxen, sociale media, forums en andere vergelijkbare platforms hebben we zelfs meer contacten dan vroeger. Je vriendenkring groeit razendsnel en je geeft het toe dat je er soms van geniet wanneer je eens in het middelpunt van de belangstelling staat met een post die massa’s likes en comments oplevert. Alsof je een BN bent! 

Maar net zoals met contacten in het normale leven, moet je voorzichtig zijn als je nieuwe mensen leert kennen via het internet. Je beeldscherm toont geen “body language” waarmee je kunt zien of iemand goede of slechte bedoelingen heeft. Ook al heeft je computer een virusscanner en firewall, toch kun je het slachtoffer worden van computercriminaliteit. Een nog relatief onbekend fenomeen is cyberstalking. 

Wat is cyberstalking? 

Cyberstalking is niet helemaal hetzelfde als “gewoon” stalken, maar het valt wel vaker voor dat iemand beide combineert. Word je op het internet, per e-mail of zelfs via een ouderwetse fax gedurig lastiggevallen of zelfs bedreigd door hetzelfde individu, dan is er sprake van cyberstalking. Het kunnen ook meerdere mensen zijn maar dezelfde persoon zit er steeds achter. 

De redenen voor cyberstalking lopen uiteen. Het kan beginnen met een uit de hand gelopen burenruzie, een collega op het werk die jaloers is omdat jij een promotie hebt gekregen. Vaak is de cyberstalker verliefd of speelt er een seksueel motief. Hieruit kun je afleiden dat de stalker behoort tot je kennissenkring. Toch is het niet voor de hand liggend om te weten te komen wie het jou zo moeilijk maakt. In uitzonderlijke gevallen kampt de cyberstalker met psychische problemen.  

Wat doe je als je slachtoffer bent? 

Is het eenmaal duidelijk dat iemand je continu lastigvalt, zeg die persoon dan kordaat om daarmee te stoppen. Misschien durf je dat niet omdat je toch geen 100% zeker bent. Dan is het cruciaal om dat zo snel mogelijk te achterhalen. Schakel gerust een specialist in, zelfs als je alleen maar een sterk vermoeden hebt dat iemand jou viseert. Cyberstalking is echt geen grapje!

Een nog betere raad is, laat het niet zover komen. Het is verleidelijk om honderduit over jezelf te praten op een medium als Instagram of Twitter, in geuren en kleuren, met foto’s, video’s of geluidsfragmenten. Voor je er erg in hebt, staan je adres en telefoonnummer ergens waar de halve wereld ze kan zien. 

Zelfs als je dit soort gegevens niet te grabbel werpt, kan een site altijd gehackt worden en met spyware kan men je wachtwoord achterhalen. Sommige sites zijn uiterst aanlokkelijk voor cybercriminelen zoals datingsites en online games. 

Neem voorzorgen 

Update geregeld je smartphone, of nog beter, laat dat automatisch gebeuren. Werk geregeld je software bij, en koop niet altijd het goedkoopste programma, maar overweeg welk product de beste prijs-kwaliteitsverhouding biedt. 

Vergeet niet dat je IP-adres ook een deel uitmaakt van je privégegevens. Verberg je online identiteit met behulp van een efficiënte VPN. Misschien vraag je je af, wat is een VPN? Hiermee zorg je voor een veilige verbinding tussen je apparaat en het wereldwijde web. Ben je niet bekend met deze materie, roep dan het advies in van een deskundige. Deze helpt je om ervoor te zorgen dat alle toestellen die je bezit veilig en anoniem blijven.  

lees ook : waarom je Ledspotjes moet hebben

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)