fbpx
Vrouw en geluk

Complimenten geven

complimenten
Felice
Geschreven door Felice

Complimenten uitdelen, het is zo iets eenvoudigs en toch doen we het eigenlijk heel weinig.

In Nederland beperkt een compliment zich vaak tot “Leuk hoor!” “Fijn ! “ “Dankjewel” “Staat je goed die jurk”. En dan zegt die ander: “Oooh het was geen moeite hoor” of – nog erger – “Aaahhh joh die jurk is al 10 jaar oud”

waar is die loftrompet

Ons Zeeuwen bin zunig. En wij Hollanders steken niet graag de loftrompet. Heel erg zonde en jammer. Gewoon gemiste kansen.

Tijdens mijn opleiding tot docente drama, kreeg ik les van Annet van Battum, een destijds bekende kinderboekschrijfster. Zij zei altijd :”een compliment kost niks en het levert zoveel op” En nu ik toch aan het citeren ben, mijn oma zei altijd: “voor geld EN goede woorden, is alles te koop”
En zo is het ook. Loop een winkel binnen, complimenteer de winkelier met het mooie assortiment, en je zal zien, ze lopen echt een stapje harder.

Complimenten geven: economisch nut

Met het  bovenstaande  heb ik denk ik wel duidelijk gemaakt dat een complimentje geven je voordeel bezorgd. Moet je dat willen? Ach ik zou zo zeggen, maak een compliment alleen als je het meent. Maar meen vaak iets. Ik zou ook kunnen zeggen: wanneer je iets leuk/mooi/bijzonder/watdanook/ vindt, zeg het dan hardop!

Complimenten geven: sociaal

Er is een gezegde: kleine geschenkjes onderhouden de vriendschap. En dat is zeker waar. Niks leukers dan een vriendin die met 2 tompoezen voor bij de koffie op de stoep staat.
maar persoonlijk vind ik kleine complimentjes fijner. “lief dat je daarom gedacht hebt” “slim van je” “die jurk staat je goed”. Dat soort zaken maken mijn dag. En die van jou vast ook.

Complimenten geven: een kwestie van doen

“Niet denken maar doen!” , riepen ze vroeger tegen de dromers van deze maatschappij. Laten we daar eens van maken: “niet denken maar zeggen”. Geloof mij: een compliment geven is net zo leuk als er eentje krijgen.

Misschien vind je het leuk om eens te kijken wat Lodi zegt over zich zelf, haar gezin en complimenten gedurende de Corona-crisis?

Like
1

Over de auteur

Felice

Felice

8 reacties

  • Het kost inderdaad zo weinig moeite, maar we doen het inderdaad te weinig met z’n allen. Ik merk dat aan mezelf, maar ook om mij heen.

  • Ik geef eigenlijk onbewust heel vaak complimenten aan anderen, of het nu gaat om hun haar, kleding of prestatie. Het geeft inderdaad een goed gevoel als je ziet hoe blij de ander daarvan wordt. Zo simpel eigenlijk, maar zeer waardevol, mits oprecht bedoeld natuurlijk ;-)

  • Tijdens de trainingen people management en leiderschap heb ik altijd geleerd hoe belangrijk het is om complimentjes te geven. En hoeveel je ervoor terug krijgt. Ik probeer er inderdaad altijd aan te denken.

  • Goed geschreven. Een complimentje geven aan iemand is toch een hele kleine moeite , en inderdaad geeft zoveel. Op werkvlak kan het iemand een meer gewaardeerd gevoel geven dat hij of zij er echt bijhoort bij een team bijvoorbeeld

  • Een compliment geven kost zo weinig moeite. Vaak vertelt men wel ‘daar was het geweldig omdat of daar kun je goed eten want’. Waarom ook niet even tegen diegene zelf zeggen? Ik probeer zo vaak mogelijk positief eerlijk te zijn. Zelf vind ik dat ook leuk

  • Ik ga ook altijd uiten wanneer ik iets goed vond van iemand of als ik vind dat die een geweldig talent heeft of iets goed gedaan heeft dan zeg ik het ook en inderdaad dan is het moeilijk om complimenten te aanvaarden. Maar eerlijk zelf ben ik ook zo hoor… het is men werk of dat doe ik met plezier of dat kost geen moeite… :)

  • In mijn werk adviseer ik ook altijd op het delen van complimenten. Dat maakt alles in samenwerking zoveel makkelijker.

Geef een reactie