hoe lang geleden is het?

hoe lang is het geleden?

Sommige ontwikkelingen gaan razendsnel vooruit en weer terug en daar zit ik dan, denkend: hoe lang is het geleden dat…

Duizenden mensen op de been tegen abortus, staat er in de krant, die ik online lees.
ik neem een slok van mijn sterke zwarte koffie: ik ben nog niet wakker.
Ik lees het nog een keer. Het staat er echt.
In een poging het onheil af te wenden ga ik op zoek naar mijn leesbril. Na enig zoeken (waar laat ik dat ding toch altijd) vind ik dat ding (bij mijn boek). Ik zet hem op en lees nog een keer.
Het staat er…

Een paar dagen later lees ik dat men in Polen van de seksuele voorlichting voor kinderen onder de achttien af wil.
Het wetsvoorstel schaart seksuele voorlichting aan minderjarigen onder pedofilie. Het betekent dat iedereen (dus ook bijvoorbeeld de docent biologie) die aan kinderen onder de 18 jaar seksuele voorlichting geeft, beschuldigt kan worden van pedofilie en 3 jaar gevangenis straf kan krijgen.
Voor zover ik weet heeft Polen abortus al onmogelijk gemaakt. Nu gaat men er voor zorgen dat vrouwen, wat zeg ik, jonge meisjes ongewenst zwanger zullen worden en op geen enkele wijze grip zullen hebben op hun situatie. Arme vrouwen, arme kinderen die op deze wijze op de wereld moeten komen…
Ik neem nog een slok koffie, ik zet mijn leesbril op. Niets helpt.
Het staat er…

hoe lang geleden is het dat we….

Ik drink koffie, veel koffie, zwart en kokend heet. Ik probeer het te begrijpen.
Hoe lang geleden is het dat we demonstreerden: baas in eigen buik!
Voor het recht van vrouwen om zelf te mogen beslissen of ze moeder werden of niet. Zonder druk van buitenaf, omdat ze, als ze eenmaal moeder waren, het toch ook zonder hulp van buitenaf zouden moeten redden. Omdat niemand dan de vrouw zelf mag bepalen, of zij moeder wordt.
Het was 1970! Nog maar 50 jaar geleden.

Hoe lang is het geleden dat Polen zich ontworstelde aan een dictatuur? Het was in 1989. Nog maar 30 jaar geleden, werden ze een democratisch en vrij land. En nu stemmen ze zichzelf weer 100 jaar terug in de tijd…

Ik drink mijn koffie en blijft achter met de angstige vraag: zijn we de klok terug aan het draaien?

like Like
Wow
1
1 antwoord
 1. anneke de jong
  anneke de jong zegt:

  Ik ben bang van wel, Felice. Onze (wereld) leiders zijn teveel bezig met het voorkomen van de volgende economische crisis om zich bezig te houden met wat er werkelijk speelt in de samenleving. Heel erg goed geschreven dit. En zo waar helaas.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)