Complimenten als smeer olie

compliment

Complimenten als smeerolie, hoe bedoel u???

1 Het geven van complimenten is de broodnodige smeerolie die de maatschappij leuker, soepeler en gemoedelijker maakt.

Mensen kunnen tegenwoordig heel argwanend op vreemden reageren als ze een ander oprecht een compliment maakt. ‘Wat moet die ander van mij’, denken we dan. Daarom is het juist goed om wat positiever naar elkaar te zijn en elkaar vaker complimenten te maken. Het verbetert de sfeer tussen mensen.

2 Verplaats je meer in de ander.

Tegenwoordig zijn we altijd druk en verdiepen we ons minder in de ander. Neem vandaag de tijd om je in een ander te verplaatsen. Vraag jezelf af hoe je het zelf zou vinden als je voor je goede gedrag, je inspanningen, je verzorgde uitstraling een compliment zou krijgen? Als je moeite voor iets hebt gedaan, is het altijd leuk dat het opgemerkt en gehonoreerd wordt met een compliment. En als je er zelf weinig betekenis aan hecht, probeer dan toch wat complimenteuzer naar de ander toe te zijn.

3 Een ander voor laten gaan bij de kassa

Als een ander je voor laat gaan bij de kassa, bedank daar dan altijd voor. De persoon die zo attent was, zal dit zeer zeker waarderen en wordt voor het attente gedrag beloond. Ditzelfde geldt ook voor het open houden van een deur voor een ander.

 4 Spreek een compliment gewoon uit

Heel vaak wordt een aardige, leuke inspanning opgemerkt, maar wordt er niets van gezegd. Je ziet de ander wel goedkeurend kijken. Maar hoe leuk zou het zijn om waardering uitgesproken te horen? Wees duidelijk en spreek het compliment uit.

5 Compliment nooit afzwakken

Zwak een compliment nooit af. Als je een compliment over bijvoorbeeld je jurk krijgt, zeg dan niet dat het een oude jurk is, of heel goedkoop. Je doet jezelf hiermee onrecht aan en het voegt bovendien niets toe.Neem het compliment gewoon in ontvangst en geniet van de waardering.

6. Dankje wel

Er zijn veel mensen die niet goed weten hoe ze met een compliment om moeten gaan. Als je een compliment krijgt, reageer je op zijn minst met een ‘dank je wel’. Nog beter is het als je eraan toevoegt dat je blij bent dat ze bijvoorbeeld jouw smaak kunnen waarderen. Of dat je er blij mee bent, dat je het ook zo leuk of mooi vindt, of dat je het met veel plezier gedaan hebt.

7. Met stroop bereik je meer

Als een persoon alleen maar kritiek krijgt, is dat slecht voor zijn of haar zelfvertrouwen en wordt de ander als knorrepot of zeurpiet gezien. Er is altijd wel iets wat goed is. Als je al een kritische opmerking wilt maken, kun je voor de ontvankelijkheid beter opbouwende kritiek geven: begin met iets positiefs, leg dan de verbeterpunten uit en eindig met een positieve noot. Mensen zullen dan meer openstaan voor het waardeoordeel van de ander.

8. Kwaliteit van compliment

De kwaliteit van het complimenten hangt erg af van hoe persoonlijk het compliment is. “Oh wat geweldig, of wat goed”, komt minder geloofwaardig aan dan “wat heb je gisteren hard gewerkt. Ik bewonder jouw inzet enorm!” Maak je compliment altijd persoonlijk als een ander een extra inspanning heeft gemaakt, of zich iets ontzegd heeft.

lees ook: Hebzucht, wat heb je eraan?

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)