Boos worden: verborgen agressie

verborgen agressie

Wat is agressie en wat bedoelen we met verborgen agressie?
Laten agressie niet definiëren als “schelden, met de vuist op tafel slaan, rinkelend glaswerk en gestamp op de trap”, maar als een poging iemand anders jouw wil op te leggen, zonder al te veel oog voor de belangen van die ander. Als we dat doen, wordt het al veel minder erg om af en toe eens boos te worden. Er zijn tenslotte heel veel momenten te bedenken, waar je wel degelijk boos mag worden als iemand jou zijn/haar wil probeert op te leggen. Als iemand je tas wil stelen bijvoorbeeld, of tegen jouw wil in intiem wil worden, om maar een paar straten te noemen.

Omdat de meeste mensen heel goed weten dat met “geweld” iemand jouw wil op leggen maatschappelijk niet geaccepteerd is, hebben wij mensen een heleboel manieren ontdekt om onze zin door te drijven, zonder ook maar een keer met de vuist op tafel te slaan.
Een aantal daarvan hebben jullie al genoemd.
Jouw verhaal bagatelliseren, belachelijk maken, zielig doen zijn er een paar van.

Het is opmerkelijk hoeveel manieren er wel niet zijn. Voor ik ga beginnen er een aantal uit te leggen, nog even een waarschuwend woord. Ik zeg niet dat de beschreven handelwijze per definitie agressief zijn. Ze kunnen zo worden ingezet. Dus als je ze tegenkomt, moet je jezelf afvragen:
“wat is de bedoeling achter dit gedrag?”

Verborgen vormen van agressie

Ziek zijn
“hoe kun je daar nu over beginnen, je weet toch dat ik hoofdpijn heb??”
Als je dit ( of een variant hiervan ) bij herhaling naar je hoofd krijgt, dan kan het zijn dat iemand je effectief belet te zeggen wat j e op je hart hebt

Vergeten
“ooooh sorry, helemaal vergeten!!”
En ondertussen heb jij mooi pech…..Tja vergeten kan iedereen overkomen, maar als er vaak iets vergeten wordt, wat voor jou van belang is, wordt het tijd dat je achter je oren gaar krabben.

Hulpeloosheid
“ik kan dat nou eenmaal niet…en jij bent er zo goed n!! Ik zou het zooooo fijn vinden als………..”
En voor je het weet, ben je voortdurend voor een ander aan het werk, en kom je aan jezelf niet meer toe.

Waardering weigeren.
Het komt soms voor bij ouders, gelukkig vaker bij bazen: nooit eens keertje laten weten dat je iets goed doet, dat je wordt gewaardeerd. Daarmee maak je mensen heel onzeker ( en daarmee makkelijker te manipuleren).

Uitstellen.
Ook dit is  een vorm van agressie die je op de werkvloer met grote regelmaat tegen komt. Je baas belooft je wat, maar het gebeurt niet. Je haalt diep adem en gaat het nogmaals vragen, je wordt gerustgesteld. ”heus het gaat echt wel gebeuren, het komt eraan”. En weer gebeurt er niets. Je haalt nog dieper adem en gaat nogmaals vragen. En dan is het ineens jouw schuld: jij zeurt zo vreselijk!
Nee hoor, je zeurt niet. Je wordt in een hoek geduwd.

Er zijn nog veel meer verborgen agressoren, maar voor vandaag hou ik het hier bij.
Zijn ze herkenbaar??

lees ook :Waardering maakt werknemers productiever en gezonder

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)