Betekenis geven

zingeving

gedachten over zingeving en botte pech

Is het je wel eens opgevallen, hoeveel en hoe vaak we bezig zijn met betekenis geven?
En – in het verlengde daarvan – hoeveel mensen om ons heen daar mee bezig zijn?

Het lijkt wel of er niks kan gebeuren of we moeten het duiden en het moet een doel dienen.
Frons je je wenkbrauwen, kun je me niet meer volgen? Wat ik bedoel is dit.

het niet toevallige telefoontje

Mijn vriendin, die ik een week niet gesproken heb, belt me op. “Da’s toevallig” , zeg ik “je stond op mijn lijstje” . “Toeval bestaat niet”, krijg ik te horen.
Er is dus een of andere onzichtbare kracht aan het werk, die ervoor zorgt dat wij elkaar bellen?
Het is kosmisch bepaald? Als er al een kracht aan het werk is, is het de macht der gewoonte. We bellen elkaar al jaren. Aan zo’n telefoontje hecht ik geen betekenis, maar als mijn vriendin dat wel wil doen, vind ik het best.

een ander helpen

In Bloggersland, waar ik mij gezien mijn werk veel bevind, kom ik tal van bloggers en blogsters tegen, die nare en moeilijk dingen hebben meegemaakt. Ik zou mij goed kunnen voorstellen dat zij daarover schrijven, om die ervaringen te verwerken, maar dat is niet de reden die ik hoor. De meeste schrijven om anderen te helpen. Wanneer hun nare ervaring een ander kan helpen, dan heeft die ervaring op zijn minst zin gehad.

is botte pech taboe?

Hoe begrijpelijk en hoe lief dat ook is, ik vraag me serieus af, of alles betekenis heeft en moet hebben.
Soms heb je in het leven pech, hele botte pech. Het begint er een beetje op te lijken of dat botte pech een taboe is. Je mag geen pech hebben, je kan geen pech hebben, het heeft vast en zeker een betekenis. Als je die niet vindt, moet je harder zoeken. Heus, je zal zien, jouw pech heeft zin gehad, of gaat zin krijgen

Zou het niet milder en menselijker zijn om  je arm om iemand heen te leggen en te zeggen, “meid, arm ding, wat heb jij een enorme pech.” En dan geef je haar een enorme knuffel, en drinken jullie een glaasje wijn. Voor mijn part een flesje. Want botte pech zonder zingeving, is best moeilijk

like Like
8 antwoorden
 1. Daan
  Daan zegt:

  Ik ben wel zo iemand die geloofd dat alles om een reden gebeurd. Maar tegelijkertijd begin ik steeds vaker te denken dat je soms (of vaak) gewoonweg pech hebt. Als ik kijk naar wat ik de laatste jaren allemaal meemaak, dan vraag ik me af wat daar de achterliggende reden van is. Dus gewoon pech. 🤷🏼‍♀️

  Beantwoorden
 2. Jadis
  Jadis zegt:

  Ja leuk geschreven en soms denk ik dat dingen gebeuren om een reden, maar soms ook gewoon omdat alles zo toevallig samenkomt. Positief denken helpt altijd!
  Een zwarte kat heb in zelf nooit als iets negatiefs gezien, onze ragdoll Lila is ook zwart/donkerbruin.

  Beantwoorden
 3. Frederique
  Frederique zegt:

  Heel toevallig (no pun intended) eergisteren een heel gesprek hierover gehad met een vriendin. Ik zocht vroeger overal wel iets achter, dit was een teken, dat was het lot, bladibla. Daar ben ik inmiddels helemaal van genezen.

  Beantwoorden
 4. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik denk zeker niet dat alles voor een reden gebeurt. Soms is het leven gewoon niet fijn. En dat is inderdaad stomme pech.

  Beantwoorden
 5. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  Bij de een zit het mee bij de ander zit het tegen. Het vormt je tot wie je nu bent geworden. Is het pech? Heb je erom gevraagd…nee. Maar je bent een levenservaring rijker.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)