Beschikbaarheid

beschikbaar

Het is 2018 en de tijd is snel. Inmiddels sneller dan ik ben. Iedereen moet maar beschikbaar zijn en een dag niet gesnapchat is een dag niet geleefd.

 

Nu heb ik niet eens een snapchat-account dus ik leef waarschijnlijk helemaal niet. De economie draait 24/7 en alles is mogelijk. Wanneer ik soms ’s ochtends iets via het internet bestel (ik doe dit té vaak, dit wil ik minderen omdat ik graag de winkels wil behouden), komt de postbode het diezelfde namiddag nog brengen.

Vroeger dacht ik wel eens: “hoe mooi zou het zijn dat je meteen iets in huis zou kunnen hebben”. Toen ging het nog om een leuke broek die ik in het boek van mijn moeder, de Wehkamp, had zien staan. Toen moest je het nog via de telefoon of via de post bestellen en met een beetje geluk had je het 2 weken later. Dat je er dan pas achter kwam dat je maat niet goed is, bellen met de Wehkamp, het werd opgehaald (gewoon door een burger in een burgerauto) en al met al kon je na 6 weken misschien je nieuwe broek aan. Esprit: 1 dag. H&M: 2, 3 dagen. Bol.com: zelfde dag. Bizar. Soms vraag ik mij af: “Is dit het?”

Ideale situatie?

Moeten we dit met zijn allen willen? Altijd beschikbaar zijn en beschikbaarheid eisen? Vroeger gingen we op zondag altijd naar opa en oma en aten daar soep met vla (dit laatste in hetzelfde bord zodat er een rood randje om de vanillevla (die overigens zó lekker was, uit een glazen fles) zat). Niemand die zich druk maakte over dat de supermarkt niet open was. Niemand die het maar belachelijk vond dat de H&M gesloten was. Volgens mij was er niet eens een H&M.

Een sloopauto

Waar de gesprekken tussen de volwassen mensen over gingen: geen idee. Wij kinderen vermaakten ons op het erf van opa en oma. Achter het huis stond altijd een sloop-auto. Daar mochten we in raggen en die konden we slopen (met meer kleinzonen dan kleindochters gebeurde dat dan ook rapido). Er waren schapen, varkens, koeien, kippen en paarden (opa was hobby-boer). Er was veel buiten, waar we ons vermaakten. Geen van ons had ooit gehoord van nintendo of Netflix. Hier taalden we dan ook niet naar. We speelden buiten. En de papa’s en de mama’s waren binnen. Beschikbaar, dat dan wel weer.

lees ook van Nori : Kattenbakken en zo

like Like
LikeLove
7
9 antwoorden
 1. Danielle
  Danielle zegt:

  Ik vraag me ook vaak af, hoe heeft het zover kunnen komen dat we ZO afhankelijk zijn van internet/elektronica. Als de stroom er een paar dagen uitligt, dan zijn we nergens en hebben we geen idee hoe we ons moeten redden.

  Beantwoorden
 2. Mario
  Mario zegt:

  Ik vind het ideaal. Bestellen en dezelfde dag nog bezorgen. Ik zie die drone over een paar jaar wel aan de deur landen met mijn broek die ik nog snel even nodig ben. Ik kan me ook voorstellen dat mensen dit bizar vinden, maar goed het is ontwikkeling die niet te stoppen is en daarom nemen we het er lekker van.

  Beantwoorden
 3. MC Kleuver
  MC Kleuver zegt:

  De wereld is soms een beetje krom. Maar ja, de levertijden zijn divers. Bij sommige winkels heb je je waren sneller in huis dan bij anderen.

  Beantwoorden
 4. Ingrid Poisson
  Ingrid Poisson zegt:

  De huidige maatschappij draait constant rond beschikbaarheid. Spijtig genoeg. Je moet voor jezelf uitmaken wanneer je niet beschikbaar wil zijn of je wordt volledig opgesoupeerd door de maatschappij.
  Van tijd tot tijd even stilstaan bij rust en gewone dingen zonder alle moderne snufjes is echt bevrijdend.

  Beantwoorden
 5. Saskia
  Saskia zegt:

  hoewel ik best wat dingen online bestel, ga ik ook nog altijd graag een middagje de stad in. Vooral kleding wil ik toch graag eerst voelen en passen voordat ik het koop.
  Maar aan de andere kant, dezelfde dag, dat hoeft voor mij echt niet. ik kan best wel een nachtje of twee nachtjes slapen voordat het pakketje er is,,,,

  Beantwoorden
 6. Yousra Yasmine
  Yousra Yasmine zegt:

  Helemaal mee eens! Het is een lastig dillemma. Aan de ene kant heel fijn dat je iets kunt bestellen en het dezelfde dag nog in huis hebt. Aan de andere kant is het niet leuk voor de winkels. Een nadeel van online winkelen vind ik dat je vaak een miskoop doet en het dan weer terug moet sturen. Dat vind ik altijd zo’n gedoe hihi!
  Ik bestel niet zo veel via internet, ik hou er meer van om iets in de winkel te kopen. Dan kun je ook kijken wat het is en wat je koopt. ☺️

  Beantwoorden
 7. Mandy
  Mandy zegt:

  Helemaal mee eens.. het gaat misschien een beetje ver allemaal, maar dit wordt wel de toekomst. Iedereen klaagt er over dat het eigenlijk te bizar voor woorden is, maar toch is het heel ideaal.. beetje dubbel deze situatie. Zelf bestel ik veel online omdat ik als chauffeur altijd onderweg ben en amper naar de winkel kan. Ik vindt t ideaal. T hoeft echt niet perse zelfde dag in huis te zijn, maar vindt t wel fijn dat het er snel is.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)