Zo leg je laminaat !

laminaat

Kleine kinderen worden groot, het is een waarheid als een koe. Als ouder word ik er keer op keer mee geconfronteerd….
Natuurlijk heb je van de ge-ijkte momenten: diploma middelbare school, ze komen aanrijden in een auto, dat soort zaken. Ik had er ook een tikkeltje last van, toen ik mijn beide kinderen gezellig samen laminaat zag leggen, in de studentenkamer van zoonlief.

Laminaat leggen, is niet zo moeilijk.

Beide kinders hadden nog nooit een laminaatvloer gelegd, maar het leek ze niet zo moeilijk…en inderdaad, het kamertje zag er keurig uit. Het is fijn als je zulke dingen gewoon zelf kan. In een middag heb je een andere vloer en heeft je kamer een heel andere uitstraling.

Tips voor je begint.

  • Zorg voor een rechte, strakke ondergrond. Bekijk de kalen vloer, steek uitstekende plakresten van eerder gelegd tapijt weg.
  • Leg vochtwerend folie op de grond. Vocht kan je laminaat meer dan een beetje aantasten, en dat wil je niet. Want dan kan je straks een nieuwe vloer leggen.

De eerste plank.

Het is met laminaat net als met behangen: de eerste planken moeten recht ! Als je dat eenmaal voor mekaar hebt, wordt het steeds makkelijker. Leg het laminaat in de richting van de lichtinval ( van de ramen dus ) En wees slim: gebruik verschillende pakketten door elkaar. Een eventueel klein kleurverschil valt dan niet op.
Sla nooit direct met een hamer op de verschillende planken!! Dat maakt de planken stuk. Gebruik gewoon een blokje hout, dat je nog ergens hebt liggen. Dat zet je tussen de plank en je hamer, je geeft een tik, en….de plank zit ! ( of eigenlijk: ligt )

Planken op maat maken

Het is jammer maar het is waar, die pakketten van het laminaat, zijn nooit voor gezaagd op jouw kamer. Je zal dus planken moeten inkorten. Dat klinkt erger dan het is. Goed opmeten en goed afstrepen. Een waaghals zet dan vrolijk de decoupeerzaag in de plank. Verstandiger is het om een een zaagtafel bij Mastertools.nl  aan te schaffen. Dat is een keer een uitgave, maar daar heb je de rest van je leven zo ontzettend veel plezier van.
En echt  je hoeft helemaal niet technisch te zijn om met een zaagtafel om te gaan.
Ik kan het weten, want tijdens het laminaat leggen, mocht ik zagen. Prachtige recht afgezaagde planken !

lees ook : een eigen huisstijl

lees ook : wat is Lysine

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)