Ben jij ook zo dol op asperges?

asperges

Wie weet vinden we asperges wel gewoon zo lekker omdat ze maar kort te koop zijn en omdat het zo’n karwei is ze klaar te maken…

Bovendien zijn ze duur. En wat duur is, is lekker. Tenminste meestal, kaviaar bijvoorbeeld vind ik ronduit niet te eten. En dat is toch hartstikke duur.
Ik ken iemand die zonder blikken of blozen zei: ik vind kaviaar heerlijk. “Niet omdat het lekker is, maar omdat het duur is…” En dan stak hij vrolijk nog een hap van het spul in zijn mond…

Maar goed terug naar de asperges.

Voor zover ik het kan beoordelen, heeft de asperge de afgelopen twintig jaar een opmars gemaakt boven de Moerdijk. Niet alleen liggen ze nu in de schappen van de groenteafdeling van de supermarkten, je vind ook boven de Moerdijk aspergetelers.

Asperges uit Brabant en Limburg

Dat asperges in vroeger vooral in Brabant en Limburg geteeld werden, had met twee dingen te maken.
In de eerste plaats de grondsoort :asperges houden van een beetje zanderige grond. Nu is die in de duinstreken ruim voorradig, maar daar was een tekort aan aspect twee: veel (en vooral goedkope) arbeidskrachten. En die waren in Brabant en Limburg veel beter aanwezig dan in de duingebieden. Met dank aan het katholiek geloof, dat voor grote gezinnen zorgde. Want asperges zijn niet alleen om schoon te maken een heel karwei, het kweken is ook, zeg maar een werkje….
Vooral het oogsten, dat bij asperges steken wordt genoemd. Je moet de plant namelijk uit de grond steken. Nu laten we dat bij voorkeur door buitenlandse arbeidskrachten doen, vijftig jaar geleden vonden we kinderen daar heel geschikt voor.

asperges
Groenteteelt, aspergeteelt en -oogst. Twee boeren jongens hebben asperges gestoken met een speciale steker, het “witte goud” ligt al in een houten kistje met handvat. De jongste jongen houdt lachend een bos doorgeschoten asperges omhoog. Beide dragen een pet en een korte broek met kousen eronder, de een heeft een grote knol/gat in zijn kous. Bergen op Zoom, 1911.

De asperge is kortom, een deftige groente. En daarom is het zo grappig dat we haar het liefst consumeren met een aardappel en een eitje. En een beetje gesmolten boter. Roomboter. Maar dat had je al begrepen.

Het asperge seizoen duurt maar van half april ( als het weer meewerkt ) tot 24 juni. In die periode moet ik van mezelf minstens drie keer asperges hebben gegeten.
En jij?

lees ook eens: weet jij wat schrijfkoks zijn

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)