Ben jij al milieubewust bezig? Dit zou je moeten doen!

groene energie

We zijn ons tegenwoordig steeds bewuster van het milieu en onze omgeving. We denken steeds meer na over groene energie. Het is niet voor niets dat veel mensen steeds duurzamer en bewuster bezig zijn. Je hoeft een woonwijk maar in te lopen en je ziet gegarandeerd al meerdere huizen met zonnepanelen op het dak. Ben jij nog niet milieubewust bezig, maar wil je wel je steentje bijdragen? Dan zijn dit stappen die je kunt ondernemen om milieubewust te wonen, werken en leven.

  1. Groene energie

Stap over op een energieleverancier die groene energie levert. Niet alleen ben je zo milieubewust bezig, maar de overstap zou je ook zomaar wat geld kunnen besparen! Er zijn zoveel leveranciers van groene energie te vinden, dat het haast gek is dat de ‘normale grijze’ energie nog bestaat.

  1. LED verlichting

Een iets minder rigoureuze stap die je kunt nemen is het vervangen van je oude verlichting door nieuwe LED verlichting. Deze lampen zijn iets duurder in aanschaf, maar gaan gemiddeld zo’n 30 jaar mee en besparen je flink op de energierekening. Een nieuwe LED lamp kan je zo’n vijftig tot zeventig procent op de rekening besparen: en dat telt al snel op tot honderden euro’s per jaar. Daarnaast mogen de LED lampen na gebruik gewoon in de prullenbak.

  1. Slimme systemen

Ook fijn is dat deze LED verlichting makkelijk op allerlei slimme systemen aangesloten kan worden. Deze systemen maken je ook een stukje milieubewuster. Zo heb je bijvoorbeeld slimme verlichtingssystemen, waarmee je alle verlichting in de woning via een centraal punt kunt bedienen – en dus energie bespaart. Natuurlijk heb je ook systemen zoals de slimme thermostaat, automatische verlichting middels bewegingssensoren en slimme beveiligingsmogelijkheden.

  1. Zonnepanelen

Zonnepanelen duur? Nee hoor, je kan ze tegenwoordig ook bij verschillende energiemaatschappijen huren. In dit geval betaal je gewoon een maandelijks huurbedrag, en is een groot deel van je energie gratis. Na zeven tot tien jaar heb je de panelen afbetaald, en genoeg energie opgewekt om gratis te kunnen verbruiken!

  1. Recyclen

Je kan op verschillende manieren recyclen. Denk natuurlijk aan het (goed) scheiden van afval, maar ook aan het hergebruiken van specifieke materialen. Steigerhouten meubelstukken bijvoorbeeld, of leuke DIY-recycle projecten. Organisaties als 4Ocean dragen hier ook hun steentje aan bij en verkopen leuke sieraden gemaakt van gerecycled plastic uit de oceaan. Zo kun je er lekker fashionable bijlopen en ondertussen een handje helpen met het plastic-vrij maken van onze oceanen.

like Like
1 antwoord
  1. Estrella
    Estrella zegt:

    Ik heb onlangs mijn eerste ledlamp gekocht. :) Zonnepanelen gaat bij mij niet omdat ik een beneden-woning heb en sowieso een huurhuis. Recyclen zou ik meer willen doen, maar de afval-brengpunten voor alle dingen anders dan restafval zitten niet echt in mijn buurt en omdat ik geen eigen vervoer heb, wordt dat lastig. Vroeger toen ik dichter bij een glasbak en dergelijke woonde, deed ik dat allemaal wel. Ik ben wel heel milieubewust bezig als het gaat om afval buiten. Ik zal nooit iets als een kauwgompje, verpakking of een klokhuis zomaar weggooien, altijd netjes in de prullenbak. Ik heb ook zo’n grijper waarmee ik zo nu en dan een rondje door de buurt doe om alle rotzooi die ik tegenkom in een vuilniszak te gooien en die vervolgens weg te brengen naar de afvalcontainer. In het begin voelde dat heel raar en zelfs een beetje gênant, maar nu ben ik eraan gewend en voelt het alleen maar goed om zo een steentje bij te dragen aan een schonere omgeving.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)