Angst door Irene de Vreede

angst

Angst is een slechte raadgever zegt het spreekwoord. In veel gevallen is dat heel erg waar. Toch is het een basale emotie, die heel erg nuttig is. Stel je voor dat we helemaal geen angst zouden kennen. Dan waren we waarschijnlijk al lang verongelukt voordat we in staat waren om ons voort te planten. Zonder vrees zou de mensheid binnen de kortste keren uitsterven. In zoverre is angst dan ook een goede raadgever, om ons te behoeden voor al te riskante ondernemingen.

De mens die lijdt het meest om het lijden dat hij vreest. Dat is opnieuw een gevleugeld spreekwoord dat er op wijst dat bang zijn iets is dat je het best kan vermijden.
Toch is het wel prettig dat het angststemmetje in je hoofd keihard in je oor schreeuwt: “Niet doen!” op het moment dat je wilt oversteken vlak voor een vrachtauto, die met tachtig kilometer per uur komt aanscheuren.

Twee soorten angst

Laat ik voor het gemak de zaak eens in twee categorieën in delen. De reële en acute gevaren en de  mogelijke gebeurtenissen. Die niet per se levensbedreigend hoeven te zijn.
De hierboven beschreven vrachtauto is een reëel en acuut gevaar. In dat geval is de angst dan ook een nuttige emotie want die heeft net mijn leven gered. Niemand zal in dit geval dan ook beweren dat angst een slechte raadgever is, of dat ik lijd door het lijden dat ik vrees.

”Wat zullen de mensen wel niet denken”, kan echter ook tot bang zijn leiden. Als je dat objectief analyseert kom je vaak tot de conclusie, dat er geen echt reëel en acuut gevaar is, maar dat neemt de angstgevoelens meestal niet weg.

Je kunt wel tegen iemand die bang is van honden zeggen: “Hij doet niks!”, maar daar neem je zijn vrees niet mee weg. Sterker nog daar wordt de persoon in kwestie doorgaans alleen maar banger van, want daarmee ontken je zijn of haar angst. Door het lijden dat je vreest, kan je blik vertroebeld raken, waardoor je wellicht verkeerde beslissingen neemt op het moment suprême. In dit geval is angst dus echt een slechte raadgever.

lees ook: complimenten als smeerolie

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)