3 tips voor een goede thuiswerkplek

werkplek

hoe maak je thuis een werkplek?

Het coronavirus (COVID-19) blijft de volksgezondheid bedreigen en dit leidt tot ongekende verstoringen van economieën en arbeidsmarkten. In lijn met het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werden daarom wereldwijd verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het virus in te dammen.


Thuiswerken wordt daarom door de Nederlandse regering aangeraden, want “het is op veel plaatsen gewoon te druk geworden op het werk” volgens minister-president Mark Rutte. Iedereen moet thuiswerken, behalve als dit echt niet anders kan. Het advies geldt als volgt: werk zoveel mogelijk thuis. Het is duidelijk dat we de volgende maanden (en waarschijnlijk langer) nog wel even thuiswerken.

Veel nieuwe thuiswerkers beschikken echter thuis niet over een gepast bureau en voor velen werd de keuken of eettafel hun kantoor bij verstek. Aangezien de situatie in de nabije toekomst niet meteen lijkt te gaan veranderen is het daarom een goed idee om je thuiskantoor klaar te maken zodat je de volgende maanden bergen werk kunt verzetten. Hieronder vind je 3 tips voor het opzetten van een goede thuis werkplek.

Kies een locatie

Eerst en vooral moet je natuurlijk beslissen waar je je thuiskantoor wilt hebben. Idealiter bevindt je kantoor zich in een rustige omgeving waar je genoeg privacy hebt. Dit is zeker en vast belangrijk als je het huis deelt met een echtgenoot (die ook thuiswerkt), kinderen of huisgenoten. Genoeg licht is ook zeker aan te raden maar te veel licht is ook weer niet goed. De beste locatie is daarom dichtbij een raam, maar niet net ervoor.

Loop eens een rondje door je huis en inspecteer de verschillende kamers zorgvuldig en open je ogen voor mogelijke herontwerp mogelijkheden. De bijkeuken, leeshoek, zolder, garage of een hoek in de slaapkamer die eigenlijk niet gebruikt wordt kan mogelijk worden omgebouwd tot je nieuwe werkplek. Overweeg bij het opzetten van je thuiskantoor de opties die voor jouw specifieke situatie het meest logisch lijken.

Voorzie opbergruimte

Wie een thuiskantoor wil inrichten, denkt best op voorhand na over waar hij of zij alles wil gaan opbergen. Door de werkplek van genoeg opbergruimte te voorzien zorg je ervoor dat je thuiswerkplaats altijd in “ready mode” is en je bureau niet vol ligt met van alles en nog wat. Een groot bureau is daarom een goede optie, maar mogelijk wil je ook een boekenkast of plank installeren in je thuiskantoor om de ruimte te maximaliseren.

Als je een doe-het-zelver bent en thuis goed gereedschap hebt liggen hebt zoals Facom gereedschap, dan kun je een boekenplank op een namiddag makkelijk zelf plaatsen. Een boekenplank maakt een thuiskantoor functioneel, georganiseerd en het zal je helpen om je bureau aan het einde van de dag opnieuw netjes klaar te maken voor de volgende ochtend.

Kies een goede bureaustoel

De locatie en werktafel zijn heel belangrijk maar een goede bureaustoel kiezen is doorslaggevend bij het creëren van een goede thuiswerkplek. Je kunt natuurlijk simpelweg een van de eetkamerstoelen gebruiken maar dit type stoel is niet echt ontworpen om er een werkdag van acht uur op te zitten. Het is daarom van belang om te investeren in een goede bureaustoel.

Voorkom rugbelasting door een stoel te kiezen met verstelbare hoogte-instellingen die manoeuvreerbaar is via een draaivoet. Door de zit- en rughoek aan te passen naargelang de taak blijf je de hele dag gestimuleerd en kun je je focussen op het werk en niet op je rug. Als je genoeg budget hebt, dan kun je ook altijd kiezen voor een standing desk. Rechtstaand werken is in opmars en dit type werktafel heeft het voordeel dat het verstelbaar is en zowel kan worden gebruikt als je staat of als je zit.

lees ook eens de tips voor een telefoonhoesje

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)