29 augustus Internationale Dag tegen Kernproeven

kernproeven

Op de internationale dag tegen kernproeven, speek je je niet uit voor of tegen kernwapens.
Dat lijkt in eerste instantie een beetje laf. Persoonlijk ben ik nogal van de barricaden: hop er bovenop ! Wie kan er nu denken dat kernwapens de vrede dichterbij brengen…breek me de bek niet los.

Hoe ik het ook wend of keer : er zijn mensen die in het heilzame werking van het hebben van atoomwapens geloven.

Daarom is het goed dat er een dag is waarin we niet stilstaan bij het wel of niet goed van kernwapens, maar bij het doen van kernproeven. Want dat heeft niks te maken met geloof, maar met harde cijfers.

Alhoewel: zijn mensen met cijfers en feiten te overtuigen? Ik krijg steeds vaker het gevoel van niet…
Maar het is toch welhaast onmogelijk de gevolgen van het doen van kernproeven te ontkennen?
Neem Kazachstan: het land is volkomen vervuild door de kernproeven die er hebben plaatsgevonden.
In de omgeving van Semipalatinsk wordt nog steeds een op de twintig kinderen geboren met een afwijking…De bevolking drinkt een glaasje vers hertenbloed: dat moet helpen tegen de radioactieve straling.

Van zulke berichten, kan je toch alleen maar heel erg verdrietig worden.

Voorbeelden van kernproeven

Van 1946 tot 1958 bombardeerden de VS de Marshalleilanden,  67 keer – wat gelijkstaat aan 7000 bommen op Hiroshima.

Tot op de dag van vandaag zijn de voorheen paradijselijke eilanden onbewoonbaar.  ( bron https://historianet.nl/oorlog/koude-oorlog/7-kernexplosies-die-de-wereld-schokten )

En dan hebben we nog de filmpjes die in Amerika gemaakt zijn van de kernproeven. En erger,, kan het nog erger, ja dat kan. De gesprekken met de Amerikaanse soldaten die gedwongen werden toe te kijken bij de proeven. Ik weet niet of jullie ze wel eens hebben gezien. Je moet een sterke maag hebben, maar ik vind het wel verplichte kost.

Omdat ik bij mezelf merk dat ik heel gemakkelijk vergeet dat er zoiets gevaarlijks als kernbommen op de wereld zijn, ben ik voor het stilstaan op 29 augustus bij de dag tegen kernproeven. Want als we er geen proeven meer mee doen, houden we ook op kernwapens te gebruiken…

lees ook :  Makke schapen 

like Like
1 antwoord
 1. anneke de jong
  anneke de jong zegt:

  Je hebt gelijk, Felice. Levensgevaarlijk, ook al beweren voorstanders dat alleen al van de dreiging die er vanuit gaat de vrede kan worden bewaard. Ja, maar dan niet met steeds meer gevaarlijke types aan de macht. Te meer reden dus om erbij stil te staan en onze vrijheid niet vanzelfsprekend te vinden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)