Zomaar wat gedachten over stroom gebruik

stroom

We gebruiken stroom  dagelijks en gedachteloos. We komen een donkere kamer binnen en knippen een lamp aan: het is weer licht!
We zetten ons koffieapparaat aan, dat pruttelend en sputterend in seconden een kop warme sterke koffie serveert. De koelkast houdt de melk koud. Maar na een paar seconden door de melkschuimer te zijn opgeklopt, hebben we lekkere schuimige beker melk. Zo maken we een lekkere cappuccino  En met die dampende cappuccino in de hand, ploffen we op de bank. Zuchten ”waar ligt die afstandsbediening nou toch weer”. Vinden de afstandsbediening en zetten de tv aan. Gelukkig, precies op tijd voor het journaal!

stroom

En hebben wij dan aan het einde van de avond een momentje waarop wij dank zeggen voor de stroom? Nee hoor, we zetten onze lichtwekker, stoppen onze mobiele telefoon in de oplader en vallen heerlijk in slaap.

Zonder stroom?

Ons hele leven is zonder stroom echt niet meer voor te stellen. Zelfs als je – zoals ik vaak doe – gaat kamperen, zonder elektriciteit. Dan heb je weliswaar geen koffiezetapparaat, televisie en ijskast bij je, maar dat betekent niet dat je geen stroom verbruikt. Al was het alleen maar de verlichting op de camping. Ooit een keer gekampeerd op een camping zonder verlichting. Het was een once in a lifetime -ervaring. Als je begrijpt wat ik bedoel…

stroom

Er is per jaar maar een moment waarop we ons van stroom bewust zijn: als de eindafrekening komt.
De eindafrekening bevordert het burencontact in niet geringe mate: “Hoeveel moest jij bij betalen”, durven mensen ineens aan elkaar te vragen. En “wat ben jij per maand kwijt ?”

Mijn energieverbruik is behoorlijk laag, ik ben nogal milieubewust. Naast wat kost de stroom mij, vind ik de vraag: waar komt de energie vandaan minstens even belangrijk. Groen graag!
Wat ik ook belangrijk vind is dat een energieleverancier rekening houdt met het feit dat ik een dak vol zonnepanelen heb. Dat klinkt voor de hand liggend, maar ik verzeker je, dat is niet altijd zo.

Laten we enorm genieten van alle goede dingen die mogelijk gemaakt worden doordat we over stroom beschikken, maar laten we er zeer bewust mee omgaan.

lees ook Je badkamer verbouwen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)