Zelfvertrouwen: jij en je lijf

zelfvertrouwen

Je hebt van die vrouwen die goed gekleed en stralend door het leven gaan. Vrouwen waarbij bij windkracht 10 heur haar nog steeds onberispelijk zit. En je denkt bij jezelf: met het zelfvertrouwen van deze dame, zit het wel snor. Dat is zeker en vast net zo onverwoestbaar als haar kapsel.

En dan zit je op een middag thee te drinken met zo’n vrouw, zomaar omdat het lot jullie heeft samengebracht op een schoolplein, in een kantoortuin, in de wachtkamer van de tandarts…en dan zegt ze tegen je:” Ik ben toch zo onzeker….”
“Kan niet”, denk je, “kan niet. Zij staat bol van zelfvertrouwen”

Heel goed in geen zelfvertrouwen

 En toch is het zo.
Wij vrouwen zijn gewoon ontzettend goed in het hebben van geen zelfvertrouwen.
En waarom toch? Wat bezielt ons om niet gewoon trots te zijn op onze prestaties, ons lichaam, kortom op wie we zijn?

Wat is mooi?

Waarom staan wij nog steeds stoeipoezen toe om met gefotoshopte plaatjes op Instagram te doen alsof ze mooi zijn? Waarom zeggen we niet “hahaha, meid ga iets leuks doen” En nu ik het erover heb: wat is mooi? En waarom vinden we dat mooi?

Is het mooi als het vlekkeloos is, of is het mooi als het doorleefd is?
Heb je er wel eens bij stil gestaan hoe vreemd het is, dat we een vintage-look waarbij we alles oud maken in ons huis moeten zetten, terwijl wij als vrouw absoluut rimpelloos moeten wezen?

zelfvertrouwen

Dus een kastje mag oud zijn, nou mag,  nee moet oud zijn.  En als het niet oud is dan ga ik er net zolang aan plamuren en schilderen tot het oud lijkt. Maar wat mezelf betreft: als ik er oud zie, moet ik mezelf net zolang plamuren en schilderen tot ik jong lijk.

Drie feministische golven ten spijt en nog steeds ontlenen we ons zelfvertrouwen niet aan onze looks, maar aan hoe we denken dat die looks moeten zijn…
Schoonheid is nog steeds geen stralende lach of een paar warme koesterende armen.
Zouden wij vrouwen niet veel en veel meer zelfvertrouwen hebben, als dat wel zo was?

Ik denk het.

lees ook eens : van die dingen die ik echt niet snap

like Like
3 antwoorden
 1. Nori78
  Nori78 zegt:

  Zeker herkenbaar. En op het moment dat ik in de spiegel kijk en denk: goh, leuk; open ik mijn camera om een selfie te maken en pffff! Ik ga die functie eruit slopen😊

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)