Witbrood, water en…p. 

,
zo is het

Wij Nederlanders kennen enorm veel “zo-is-hets” als het gaat over eten. En dan vooral over gezond eten. Nu zal dat gerust in andere landen net zo zijn, maart daar weet ik niks van af. 

Het aardige van al onze “zo-is-hets” over eten is, dat ze elkaar met grote regelmaat tegenspreken en dat er niet zo heel veel van deze kennis ook wetenschappelijk is onderzocht en bewezen. 
Maar daar laten wij ons niet door weerhouden om te leven naar een “zo-is-het”. 

De aardappel en zo is het

Wat ik een beetje treurig vind, is dat we met z’n allen zo weinig in de gaten hebben dat we voor die regels kiezen. We ervaren ze als: “zo hoort het nu eenmaal, zo-is-het” en stellen ze niet meer ter discussie. 
Zo zijn er nog altijd heel veel mensen die heilig geloven dat je van aardappels dik wordt. Niks is minder waar. De aardappel is een uiterst gezond en lijnvriendelijk product  

1 opscheplepel gekookte aardappelen 

Energie 83 kcal 
Vet 0,3 
– waarvan verzadigd 0,1 
Koolhydraten 17,4 
– waarvan suikers 0,2 
Vezels 1,6 
Eiwit 1,9 
Zout 0,01 

Bron https://www.voedingscentrum.nl/ 

Je wordt wel dik van de twee opscheplepels jus, die je over die aardappels uitgiet. 
Dat is dus een reden om de jus in de ban te doen, niet die onschuldige pieper. 

Het sprookje van bruinbrood

Een ander wijdverbreid misverstand is het sprookje dat we bruinbrood moeten eten om naar de wc te kunnen gaan. Goed naar de wc gaan is belangrijk. Zulke dingen ontdek je als je eens in het ziekenhuis beland, waar een verpleegster om 6 uur in de ochtend tegen je roept:” gaat u goed af mevrouw??. 
Ik zweer je, als ik minister-president word, verbied ik deze uitdrukking.  
Maar goed, terug naar het bruine brood. 

Wij woonden zo’n maand of twee knus en gezellig in Parijs, toen manlief op een dag zei:” we moeten toch minder stokbrood eten, want…ik eeeh…ga niet meer zo makkelijk naar het toilet…” 
“Als stokbrood de oorzaak is van niet meer kunnen poepen”, sprak ik resoluut, “dan had heel Frankrijk al eeuwen obstipatie, dat kan het dus niet zijn” 
Internet leerde me dat het verschil in vezels bij bruinbrood en witbrood zegge en schrijve 1% is. In het voordeel van bruinbrood, dat wel. En bij verstopping werd aangeraden veel water te drinken. 

Ik schonk manlief menig glaasje water. Het probleem was opgelost. Maar wat belangrijker was: ik had een voedingsmythe onderuitgehaald. En dat geeft een geweldig gevoel 

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)