Modeontwerpsters

modeontwerpster

Valt het jou ook zo op dat er weinig vrouwelijke modeontwerpsters zijn? Ons wel ! De vrouwen die we konden vinden, vind jij hier

Modeontwerpsers van A tot en met E

Gaby Aghion

Gaby Aghion is een Frans/Egyptische vrouwelijke modeontwerpster die vooral in de jaren 50 ( van de vorige eeuw dus ) van zich liet spreken. Ze is de grondlegster van het modehuis Chloé. En men zegt dat zij de term pret a porter heeft bedacht.
Ze is geboren in Cairo, dochter van een sigarettenfabrikant. Ze leert haar echtgenoot Raymond Aghion, zoon van een zeer rijke katoen handelaar, kennen als ze 7 is. Ze zitten bij elkaar in de klas.
Het lijkt allemaal erg leuk, maar beiden zijn joods, de oorlog laat zijn sporen na, hoewel ze die beiden overleven.
Ze even in Parijs, te midden van schrijvers en kunstenaars. Gaby’s eerstemodeshow werd gehouden in café Flor, destijds Het café van schrijvend Frankrijk.
Makkelijk zittende kleding was haar handels merk.

Victoria Beckham

een vrouwelijke modeontwerpster die we niet kunnen overslaan in Victoria Beckham. Ooit was ze een Spice girl) maar dat is lang geleden’ en ze is ook bekend als de vrouw van…Maar ze heeft het en dat vind ik wel een prestatie toch ook geschopt tot een mode/ontwerpster van formaat.
Ik ben we blij met haar idee, dat je met mode ook vrouwen kan versterken. zoals ze zelf zegt: “I think being comfortable is empowering for women. En zo is het maar net. Van te strak zittende rokken en knellende schoenen, worden wij vrouwen niet mooier en zeker niet zelfverzekerder.

Lien Bergé-Farwick

Niemand kent Lien volgens mij, maar we hebben allemaal kleding gezien die zij ontworpen heeft: ze was de huisontwerpster van koningin Juliana….en ze ontwierp de bruidsjurken van prinses Beatrix en prinses Margriet.

De vader van Lien een modehuis met een couture-afdeling aan de Schapenmarkt 25 in ’s-Hertogenbosch, waar Lien nadat ze de ULO had afgemaakt in mee hielp. Haar vader ging failliet naar het verhaal vertelt omdat zijn klanten niet betaalden. Lien trouwde met een mijnheer Berge, een sigarenhandelaar die ook failliet ging. Lien had inmiddels klanten die jurken bij haar afnamen. Na de oorlog kon ze (vraag me niet hoe) aan heel mooie stoffen komen. De elite van den Bosch kochten die graag. Onder haar klanten zat een hofdame van koningin Juliana…en zo rolde het balletje..
Het was fijn dat Lien een soort vast dienstverband kreeg, ze was namelijk nogal onzakelijk…

Veronique Branquinho

Geboren in 1973, is Veronique Branquinho een jonge ster aan het firmament. Ze studeerde af in Brussel en ging werken voor diverse Belgische modeontwerpers
In 1997 tekende ze haar eerste eigen vrouwencollectie, die ze in een Parijse galerij presenteerde. Het daaropvolgende seizoen bracht ze haar eerste defilé.. In de vorige crisis moet ze haar eigen winkel sluiten
In 2019 ging ze een samenwerking aan met de Belgische Retailer ‘Veritas’. De collectie bestaat uit 14 zelf te maken kledingstukken en een serie handtassen en panty’s.

Tory Burch

Ik citeer Wikipedia Tory Burch is een Amerikaanse modeontwerper, zakenvrouw en filantroop. Ze is de uitvoerend voorzitter en Chief Creative Officer van haar eigen merk, Tory Burch LLC. Ze werd door Forbes in 2015 vermeld als de 73e machtigste vrouw ter wereld.

En dat was de info. Je begrijpt mijn nieuwsgierigheid was gewekt…
Tony is een Amerikaanse, van zeer, zeer goede huize, als je begrijpt wat ik bedoel. Beslist met een zilveren lepel in de mond geboren Ze studeerde af in kunstgeschiedenis op de universiteit van Pennsylvania. Daarna werkte ze voor verschillende bekende merken, zoals Benneton en Ralf Lauren,
In 2004 begon ze haar eigen modemerk “TRB by Tory Burch beter bekend als Tony Burch.
Dat merk doet het als een tierelier, maar wat Tony in mijn ogen sympathiek maakt is dat ze een fonds heeft opgericht voor vrouwelijke ondernemers waarin zij zelf 100 miljoen dollar heeft gestopt.

Coco Chanel

in de lijst van vrouwelijke modeontwerpers, mag Coco Chanel natuurlijk niet ontbreken. We kunnen niet anders zeggen dan dat ze baanbrekend was. De eerste mode/ontwerpster die vrouwen bevrijde van het korset, die het mantelpakje uitvond en de eindeloos lange parelketting…Ze deed geweldige uitspraken zoals je kan je niet elegant kleden, je bent elegant. Haar parfum Chanel5 is iconisch. De parfum vind ik lekker, maar ik moet eerlijk bekennen± ik ben geen liefhebster van die die stijl van Coco, het is wel erg jongensachtig en zeer Engels) terwijl ze toch een Française is…’

Maria Grazia Chiuri

Maria Grazia Chiuri, zeg je en trekt je wenkbrauwen op. Ze staat in de lijst van vrouwelijke modeontwerpsters, dus ze zal wel goed zijn…Maar wie is ze? nog nooit van haar gehoord…
Dat komt dan gewoon omdat ji je geen Dior kan veroorloven…. B-)
Deze dame is namelijk niet de eerste de beste. Ze is de eerste vrouwelijke ontwerpster bij modehuis Dior.
Het is natuurlijk bezopen dat daar alleen maar door mannen werd bepaald, hoe wij vrouwen erbij moeten lopen. maar ala…ze hebben hun leven gebeterd.
Maria Grazia Chiuri is van Italiaanse komaf en heeft lang gewerkt voor Fendi, een italiaans modemerk dat de zich vooral richt op accessoires, zoals de beroemde Baguette bag.

Marlies Dekkers

Marlies Dekkers mag natuurlijk niet ontbreken in onze lijst vrouwelijke modeontwerpsters.
Marlies werd bekend met haar afstudeer werk: de blote billenjurk, moet ik er nog meer over zeggen?

Ze werd beroemd om haar lingerie-lijnen, waarvan ze zelf altijd zegt: voor de vrouw en door de vrouw ontworpen. Lingerie bedoelt voor een vrouw om zich goed te voelen…Of het echt zo werkt??Ik weet het niet ik heb voor mezelf nooit de behoefte gevoeld dit soort lingerie aan te schaffen, maar tja…ik ben ook het zusje van Dagobert Duck..
Marlies Dekker ging failliet in 2010, maar kon dankzij een aantal mensen die in haar geloofden, een doorstart maken. Ze is nu creatief directeur van haar eigen merk en niet langer CEO.

Alexandra Dohmen

Alexandra Dohmen is een jonge nog onbekende ster, zij heeft haar eigen modelabel, dat ze zelf laat maken en zelf aan de man ( of met ik zeggen de vrouw) brengt.

Phoebe Engish

Phoebe Engish is een Engelse vrouwelijke ontwerpster voor zowel dames als heren kleding, bijzonder is dat al haar ontwerpen in Engeland zelf gemaakt worden.
Dit is een onderdeel van hun overtuiging dat ze willen meewerken aan een duurzame manier van produceren.

Marjolein Elisabeth

Marjolein Elisabeth is het modelabel van de Strijense Marjolein In ’t Veld – Schouten. Ze maakt vrouwelijke en kleurrijke kleding, die in Europa wordt gemaakt, wat best wel bijzonder is. Haat motto: De missie van ME is om elke vrouw zich de beste versie van zichzelf te laten voelen. Dat kan alleen als zij kleding draagt waar ze zich lekker en mooi in voelt. Dat klopt natuurlijk als een bus…maar wereldschokkend is de opmerking niet…
Wat wel opmerkelijk is, is de duurzaamheid van haar kleding : Er wordt veel gebruik gemaakt van GOTS gecertificeerd organisch katoen, afkomstig uit Europa. Bijzonder detail is dat het beetje elastan dat in de stof verwerkt is om een comfortabele pasvorm te garanderen, afkomstig is van de plastic-soep uit zee. Zo draagt ME bij aan een mooiere wereld.

Lieselot Elzinga

Lieselot Elzinga is een hele jonge modeontwerpster, eigenlijk is ze nog maar een jaar afgestudeerd. Toch heeft ze al een eigen label.
ze houdt van extravagante prints, die ze dan weer compenseert door strakke lijnen van haar kleding.
ik vind haar ontwerpen erg leuk.

Modeontwerpsters F tot en met J

Alberta Ferreti

Alberta Ferreti is een Italiaanse ontwerpster.
Ze is geboren in 1950 en ze lanceerde Ferretti Jeans Philosophy in 1989, omgedoopt tot Philosophy di Alberta Ferretti in 1994.
Dit zijden jurkje kost 293 euro, valt nog best wel mee, toch?

Svins Flair

Svins Flair is een klein boetiekje in Rotterdam waar Svinta en Elmer mode maken.
Het is begonnen met kleding die Svinta voor haar vrienden maakte. Die postte ze op Instagram en zo kwam van het een het ander.
Het bijzondere van hun boetiek is dat ze elk kleding stuk apart en voor jou alleen maken. Geef op welk kleding stuk je wil en ze gaan voor je aan de slag!
Ze is vooral bekend door haar Flairbroeken. Ik vind het een waanzinnig initiatief.

Olcay Gulcn

In de strikte zin is Olcay Gulcn geen modeontwerpster, ze is eigenaar van een merk. Als ze 22 is koopt ze het Amerikaanse merk Suprtrash. Ze breidt dit merk uit met schoenen, tassen, accessoires, parfum, kinderkleding en de lingerie van het merk Madame Supertrash.
Een behoorlijk lange tijd is ze heel succesvol: ze is een pittige dame die niet bang is te zeggen wat ze denkt.
In 2016 trok zij zich terug uit de directie van SuperTrash en ging verder met het door haar opgerichte modemerk: ST.Studio. Dat werd minder succesvol, ze was zo eerlijk om toe te geven dat dat voor een deel aan haar zelf lag. Zo verfrissend eerlijk zijn er niet veel…

Katharine Hamnett

Katharine Hamnett is een Engelse, vrouwelijke modeontwerpster, die in de 80-er jaren bekend werd om haar T-shirts met slogan. Ze werden onder andere gedragen door Whamm en George Michael. Modellen als Naomi Cambell droegen haar shirts met teksten als: Wear a condom en PEACE.

Hamnett is een van de weinige, zo niet de enige, vrouwelijke modeontwerpsters die haar politieke statements luid en duidelijk uitdraagt in haar ontwerpen.

Iris van Herpen

Iris van Herpen, geboren 1984 en sinds 2007 eigenares van een eigen modelabel. Ik lees dat zij een vrouwelijke ontwerpster is, die door toute-le-monde als toonaangevend wordt beschouwd.
Reden om eens naar haar te kijken, vind je niet?
Zij omschrijft haar label als: ” mode waar normale regels niet gelden en een combinatie van vakmanschap en innovatieve technieken.”
Klinkt spannend, maar klinkt ook als ondraagbaar?
Snel even wat van haar ontwerpen opgezocht:

Caroline Herrera

Caroline Herrera is een vrouwelijke modeontwerpster uit Venezuela. Ze staat bekend om haar buitengewoon persoonlijke stijl. En omdat ze diverse First Lady’s heeft gekleed, waaronder: Jacqueline Onassis, Laura Bush en Michelle Obama. Een rijtje dat er wezen mag, zou ik zeggen…
Ze kwam niet bepaald uit een arm nest. Haar grootmoeder kocht jurkjes voor, zoals grootmoeders dat doen. Alleen er zijn niet veel oma’s die met de kleine gaan sjoppen bij Lanvin en Dior…
Ze was bevriend met de sterren van haar – onze – tijd zoals Andy Warhol en Mick Jagger
Met een afkomst als de hare kan je je voorstellen dat haar leven leest als een roman..

Anna Heylen

Anna Heylen ( 1963) is een Belgische modeontwerpster die haar eigen boetiek heeft, waar ze haar kleding verkoopt. Ze ontwerpt ook bruidsjurken en haute couture. Een ontwerpster die helaas weinig aan de weg timmert, maar beslist mooie kleding maakt.

Modeontwerpsters K tot en met O

Donna Karan

In onze lijst van vrouwelijke mode ontwerpsters mag Donna Karan niet ontbreken, het brein achter het merk DKNY, oftewel Donna Karan New York.
Van dat merk is ook parfum te krijgen, die ik wel erg lekker vind.

Ze begon ooit als kleding verkoopster, schreef zich in voor de beroemde Parson school of Design en werd goed! De naam Karan, is de naam van haar ex-man van wie ze inmiddels al bijna 40 jaar gescheiden is. Waarom ze die naam is blijven gebruiken, moet je me niet vragen, misschien omdat haar geboortenaam Faske, best een hele stomme naam is?

Mary Katranzou

Mary Katranzou is een vrouwelijke modeontwerper die leeft in Londen maar afkomstig is uit Griekenland.
haar vader ontwierp textiel, haar moeder was binnenhuisarchitecte en dat wilde Mary dus ook graag worden.
Ze ging architectuur studeren in Amerika, maar stapte na een paar jaar over naar textiel ontwerp in Engeland.
Vanaf het moment dat ze haar afstudeer collectie presenteerde, was ze een groot succes.
Haar bijnaam werd: de koningin van de print.

Minju Kim

Minju kim is een Koreaanse modeontwerpster die in Antwerpen de opleiding voor mode ontwerpen volgde.
Ze won al hele jong de H en M designers prijs± een wedstrijd die H en M uitschrijft om jong talent te stimuleren.
Ze staat bekend om haar vrouwen kleding en het gebruik dat ze maakt van drukke prints, die ze zelf ontwerpt voor haar stoffen.

Jeanne Lanvin

Jeanne Lanvin(Parijs 1 januari 1867 – Le Vésinet, 6 juli 1946)) was de oudste van de elf kinderen van Bernard-Constant Lanvin, een journalist en Sophie-White. Het gezin leefde was straat arm. Jeanne begint haar carrière in een hoedenwinkel. Al snel begon ze haar eigen hoedenwinkel. Ze trouwde, kreeg een dochter voor wie ze jurkjes maakte. En daarmee viel ze op. Ze begon haar eigen lijn kinder- en damesjurken Dit was in een tijd dat de meeste jurken nog op een simpele naaimachine gemaakt werden. Mode was toen wel een beetje anders dan nu. Maar als vrouw met een eigen modehuis, was je wel hel bijzonder. Het modehuis Lavin bestaat nog steeds
deze jurk kost slechts 1290…

Fong Leng

Fong Leng is de dochter van een Chinese vader en een Hollandse moeder. Ze begon haar carrière als fotograaf en ontdekte pas later haar affiniteit met en gevoel voor stoffen.
Haar carrière was hevig , maar kort…ze was erg overtuigd van haar eigen ideeën en ging niet met haar tijd mee…

Laura Lombardi

Laura Lombardi is niet direct een vrouwelijke ontwerper van kleding: het is een zeer duurzaam sieraden merk!
Het merk werd al eerder gedragen door Michelle Obama, Emma Watson en Amber Valletta.
Het merk is genoemd naar de ontwerpster Laura Lombardi. De thuisbasis van het merk is New York

.Stella McCartney

Stella McCartney is , ja inderdaad, de dochter van Paul McCartney, om precies te zijn de 2de uit zijn huwelijk met Linda Eastman.
Het moet vast heel erg lastig zijn, om als dochter van zeker te weten dat je echt goed bent. Ze had de wind zo mee, met sterren als Kate Moss die bereid waren haar kleding te showen.
Ze valt we op omdat ze stelling durft te nemen tegen het dragen van bont, en om die reden ook een baan bij Gucci weigert.
Niet dat ze niks te doen heeft: ze ontwerpt ook voor Madonna en Annie Lennox.
In 2004 wint ze de glamour award voor beste ontwerper van het jaar.

Mary-Kate en Ashley Olsen


Mary-Kate en Ashley Olsen zijn een paar heel interessante vrouwelijke modeontwerpsters. Toen ze nog kind waren stonden ze veel voor de camera, ze speelden vaak een eeneiige tweeling, hoewel ze een twee-eiige tweeling zijn. Ze zijn het beroemdst geworden in de serie Full House maar hebben in een enorm aantal films en series meegespeeld. Nadat hun aaibaarheidsfactor over was, zijn beiden wel door een moeilijke periode gegaan.
Echter ze sloegen een nieuwe weg in, die van modeontwerpster. Daarin zijn ze zeer succesvol. Hun vermogen wordt geschat op 265 miljoen euro.
ze runnen twee haute couturelijnen én ontwerpen betaalbare mode onder de titels Olsenboye en StyleMint. Ze worden geroemd als stijl­iconen en namen menig Fashion Award in ontvangst.
Ze ontwerpen ze kleding die zoveel mogelijk gender Neutral en empowering is.

De tweeling spreekt zich ook graag uit over women empowerment in de politiek. Ver voordat dat Hillary Clinton zich kandidaat stelde als president, spraken Mary-Kate en Ashley al over Hillary als mogelijke eerste vrouwelijke president van Amerika. Dames met pit dus.

Modeontwerpsters P tot en met T

Cathy Pill

Cathy Pill ( 1981) is een Belgische modeontwerpster dat al snel na haar afstuderen naam maakte
In 2007 stond ze al naast grote namen als Dior en Chanel op de affiche van de Parijse modeweek. Lovende kritiek kreeg ze onder meer van het modeblad Vogue en de krant International Herald Tribune.
Ik moet zeggen: ik vind het wel vrolijk en speels.

Puck en Hans

Puck en Hans zijn een duo. vooral in de jaren 70-90 waren ze erg populair. Ze timmerde niet alleen aan de weg met hun kleding: ook de etalages van winkel aan het Rokin waren beroemd.
Ze vonden hun kleding niet duur. Want, zoals Puck zei: “er zijn klanten van ons die 4 jaar met een kledingstuk doen.” ( Wel duurzaam…)
In 1998 verkochten ze hun zaak.

Mary Quant

Mary Quant (1930-2023) 

De vrouw van wie gezegd wordt dat ze de minirok uitvond. Nu is over de uitvinding daarvan wel enige discussie, maar duidelijk is dat zij op zijn minst degene was, die hem razend populair maakte. 
Mary was de dochter van nette middle class ouders, die beiden leraar waren. Hun dochters wens om in de mode te gaan, vonden zij absurd en onverantwoord en dus ging Mary naar college om ook docent te worden. In tekenen. 
Je begrijpt, het bloed kroop waar het niet gaan kon. 
In 1955 opende ze een modezaak in Londen: Bazaar op de aan 138 King’s Road in Chelsea. 
Ze maakte in het begin haar kleding zelf voor een handjevol mensen die het leuk vonden, maar het duurde niet lang of de vraag nam toe. 
Het was niet zo raar dat ze een succes was; kleding was in die tijd erg gericht op nette mevrouwen van middelbare leeftijd. Voor jonge vrouwen, was er eigenlijk niks op de markt. De speelse kleding van Mary en haar korte rokken, waarin je, zoals ze zelf zei, tenminste kon rennen om de bus te halen, viel dus in vruchtbare aarde. 

Naast kleding ontwierp ze ook make-up. Ik had als 20-er zo,n doosje krijtjes van haar, die je als makeup zou kunnen gebruiken…Het doosje was prachtig, de kleurtjes nog mooier. Maar als makeup was het tamelijk waardeloos… 

Aan het eind van de jaren 60 lanceerde ze de hotpants. Ik zie nog hoe mijn vriendinnen en ik onze bovenbenen stonden op te meten: waren ze slank genoeg voor de hotpants? 

Daarna is ze eigenlijk van het mode-scherm verdwenen. In 2000 kocht een Japans bedrijf haar cosmetica lijn op. 
Ze werd geridderd, wat ik eigenlijk wel heel grappig vond om te lezen 

Nelleke Strijkers

De vrouwelijke Nederlandse modeontwerpster Nelleke Strijkers is net als sommige anderen ook zowel zakenvrouw als modeontwerpster. Zij bezit de winkel SPRMRKT waar ze naast dure merken ook haar eigen merk SPR+ verkoopt.
Rond 2012 is ze heel bekend, maar ik kan nu niets meer over haar vinden…

Modeontwerpsters U tot en met Z

Ágatha Ruiz de la Prada

Ágatha Ruiz de la Prada is een vrouwelijke modeontwerper en ze komt uit Spanje, ze starte haar carrière in Madrid. Ze was de spil van “Movida Madrileña,” een groep mensen die een culturele verandering nastreefden, 5 jaar nadat Franco gevallen was. (tot die tijd was Spanje laten we zeggen “minder gezellig)
Haar commerciële succes kwam toen ze ging samenwerken met El Corte Inglés. Ze verwierf internationale bekendheid gaf shows in Spanje, Frankrijk, Italië, Colombia, USA, Puerto Rico, Santa Domingo.
In 1991 breidt ze haar merk uit met kinder-en herenkleding, maar ook met schoenen, speelgoed en linnen.

Sheila de Vries

Sheila de Vries, is een Nederlandse vrouwelijke modeontwerpster met een indrukwekkende staat van dienst.In 1965 begonnen als leerling mode/ontwerpster, bouwde zij haar eigen bedrijf op. Van de Jordaan naar het Rokin, de Van Baerle straat en de Cornelis Schuytstraat. Ze gaf modeshows in haar eigen winkels. In 2003 heropende ze haar zaak onder de naam Sheila&Gideon Collections. Haar zoon zat inmiddels bij haar in de zaak en ontwierp herenkleding. Een duidelijk geval van de appel en de stam.
Sheila maakte vooral naam in de VS. Voor de Amerikaanse televisiezender QVC verzorgde ze vele jaren een liveprogramma van een uur over mode.[4] Ook in Nederland had ze jarenlang het mode-item “Wat trek je aan” met kledingadviezen in het RTL 4-programma De 5 Uur Show.
Ze ontwierp ook voor prinses Beatrix voor wie ze twee keer het gewaad van Prinsjesdag ontwierp

Donatella Versace

Donatella Versace mag in onze lijst vrouwelijke modeontwerpers niet ontbreken, al krijg ik de koude rillingen van haar botox gezicht. Telg uit de Versace familie. Ontwierp veel samen met haar grote broer Gianni Versace, die op een slecht moment is neergeschoten. Italië…geld…denken jullie wat ik denk?

Iris van Wees

Iris van Wees is een heel jonge vrouwelijke modeontwerpster, in 2019 won ze de Fashion Makes Sense Award.
Haar mode is vlot en duurzaam. Ze werkt graag met sterke silhouetten en prints.

Vivienne Westwood

Vivienne begon haar leven behoorlijk degelijk als keurig getrouwde moeder en docente. Totdat ze Malcolm McLaren ontmoet. Met hem gaat ze een bohème-achtig leven leiden in Londo, waar ze beland in de punkscene en de mode.
De grote kracht van Vivienne Westwood, is dat ze allerhande elementen vrolijk door elkaar klutst, zodat er een nieuwe geheel eigen stijl ontstaat. punk elementen met historische kostuums bijvoorbeeld.
Viviene Westwood, kunnen we gerust een mode-icoon noemen.

Marian Wigger

Ze is een ontwerpster en een goede zakenvrouw. Afgestudeerd aan Hogeschool voor kunsten is ze. Niet direct een kweekvijver voor zakenvrouwen, zou je denken. In 1981 lanceerde ze haar eigen merk: Turnover en dat was erg succesvol. Ze verkocht het weer in 2005 en kwam op de markt met Zenggi. Het is een online succes. Ze was, toen 50 jaar oud een pionier in het online ondernemen. Online business was vooral iets voor snelle jongens…

Tess van Zalinge

Tess van Zalinge is een heel jonge ontwerpster, die met lof afstudeerde aan de mode academie.
Maar als je even op dit linkje klikt, maak je een toertje door haar atelier in een oude school aan de Maurtiskade in Amsterdam. Dat is weer eens wat anders

 Ze komt dit jaar voor de derde keer met een collectie uit, gaf ze eerst nog shows in kleine zalen, nu zit ze in de grote!
Je ziet dat ze heel Hollandse thema’s heeft: kijk is naar het Delfts blauw. Mooie zoete zacht vallende stoffen combineert ze met lingerie die dan weer heel stevig is. Ik moet zeggen: ik vind het een leuke collectie, ik zou hem graag eens in het echt zien.

lees ook eens: Vrouwelijke wetenschappers

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)