Wie is de mol? Ik hou er niet van…

mol

ik ben denk ik de enige Nederlander, die nog nooit wie is de Mol, heeft gezien”, zuchtte ik laatst tijdens een gesprek. “
”Waarom, vind je wie is de Mol niet leuk dan?”, vroeg een van mijn gesprekspartners.

Het was een volkomen open vraag. Er zat geen spoortje oordeel of sterker nog veroordeling in. Je kent het wel die vragen die geen vragen zijn, maar verkapte mededelingen. Zoiets als  “Vind je wie is de mol niet leuk?????”, met zo’n intonatie van hoe-is-het-mogelijk, onder-welke-steen-leef-jij, jij-hebt-toch-totaal-geen-idee-van-wat-leuk-is eronder.

Nee het was een belangstellende open vraag en het mooie van zulke vragen is dat ze om een antwoord vragen. Je wil je er niet van afmaken met een :nouja, gewoon niet, jeweetwel.

Dus ik deed mijn mond open om een fatsoenlijk antwoord te geven en kwam tot mijn stomme verbazing tot de conclusie, dat ik met mijn mond vol tanden stond.
Ik wist het echt niet. Mijn gevoel is overduidelijk:Wie is de mol??? saaaaaiiii. Maar mijn verstand had tot nog toe niet de moeite genomen een reden te formuleren.

waarom hou ik niet van wie is de mol??

En het viel helemaal niet mee om een reden te vinden. Het eerste wat in mij opkwam was: ik hou niet van spelletjes. Maar daar volgt natuurlijk ook de vraag op: waarom niet? En dat antwoord moest ik wederom schuldig blijven.

Het is enorm boeiend jezelf de vraag te stellen: waarom doe ik dit eigenlijk over zaken die je al jarenlang zonder nadenken van jezelf accepteert. Maar ik verzeker je, het antwoord vinden, viel niet mee!

Ik bedacht me dat ik ook een hekel aan sport heb. De redenen daarvoor zijn duidelijk: ik ben er te lui voor. En ik vind het echt werkelijk totaal on interessant dat mevrouw A  eenduizendste seconde sneller loopt dan mevrouw B. Hou toch op zeg, waar hebben we het over. Laten we gewoon afspreken dat iedereen die de Olympisch Spelen haalt gewonnen heeft. Ze rennen, fietsen, zwemmen, weetikveelwatten, toch al sneller dan alle andere mensen van de wereld.

En toen begreep ik het. Winnen of verliezen, het zal me een rotzorg zijn. Of Pietje Marietje erin luist, of dat Sofietje Jantje een loer draait. Ze doen maar.
Ik ga een detective kijken, want daar gaat het er niet alleen om , wie wie te grazen neemt, maar waarom ze dat doen. En dat vind ik wel leuk. Want ik ben ongekend niewsgierig en wil altijd weten: Waarom?

lees ook eens: er zijn veel dingen die ik niet begrijp

like Like
7 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik vind het wel interessant, want ik vind het leuk om te zien hoe mensen zich gedragen. Maar het leukste vind ik de laatste aflevering waarin je alle molstreken ziet.

  Beantwoorden
 2. Wanda
  Wanda zegt:

  Ik vind het juist een super mooi programma omdat het zich enerzijds afspeelt in een mooie omgeving, boeiende opdrachten en voor het psychologische spelletje trekt mij altijd aan.

  Beantwoorden
 3. Mandy
  Mandy zegt:

  Ik weet niet of ik het leuk vindt want ik heb het ook nog nooit gezien, echt nog nooit, nog niet eens een klein stukje terwijl ik vaak wel naar verschillende programma’s kijk

  Beantwoorden
 4. Frederique
  Frederique zegt:

  En dat is juist wat ik leuk vind van Wie is de Mol, de detective kant. Niet alleen wie en waarom maar ook, misschien zelfs vooral, hoe. (Vroeger, toen keek mijn zoon het en toen vond ik er niets aan. Gewoon niet boeiend genoeg om mijn aandacht vast te houden. Inmiddels vind ik het leuk en mijn zoon niet meer want die vindt het ‘elke keer weer hetzelfde’. )

  Beantwoorden
 5. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  Ik kan nu al blij worden van de eerste hints :-) Samen met een vriendin appen we de dingen naar elkaar die we gezien hebben. Ik kan me er nu al op verheugen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)