Weggooien en weggeven

weggooien

Midden in een  verhuizing, begin ik te beseffen hoe groot het verschil is tussen weggooien en weggeven.

Wanneer je zevenentwintig jaar in een huis gewoond hebt, met twee kinderen, twee eigen bedrijven en last but zeer zeker not least, een lieve man, die stiekem een bewaarder is, dan heb je een hoop, wat zullen we zeggen …….. Spullen.

Voor mij zelf vallen de spullen wel mee: ik werk online, dus meer dan een paar mappen met belasting aangiftes en facturen, sleep ik niet achter me aan. En verder: ik ben geen bewaarder.
Voor manlief ligt dat anders hij is bewaarder van nature en zijn beroep (hij is architect) brengt met zich mee dat hij eindeloze stapels papier 10 jaar moet bewaren.

Het zakelijke gedeelte van de verhuizing is best makkelijk: de opdrachtgevers krijgen hun dossiers, die mogen ze nu zelf bewaren. En de administratie slaan we op, om per jaar een deel weg te gooien.
Was de rest maar net zo makkelijk…..

Wat doe je met dat schilderij dat je ooit van je schoonouders hebt gekregen, maar wat beslist niet past in je nieuwe veel kleinere huis?
Waar laat je je zwart ijzeren eetkamer stoelen, dertig geleden gekocht, nog steeds in tip top conditie, maar niet handig in de nieuwe keuken? Waar laat je…ik kan jullie zo drie pagina’s vervelen. Ik zal het niet doen.

Weggooien

Wanneer ik maar lang genoeg met zulke vragen geconfronteerd wordt, ben ik in staat de hele bliksemse boel met een grote boog in een container te kieperen. Weg ermee!! Zelfs mijn milieu bewuste ik, houdt me dan niet tegen. En die heeft in mijn leven toch een heleboel te zeggen.

Weggeven

Gelukkig ben ik getrouwd met een man die meer geduld heeft dan ik. Hij is ook – denk ik – meer aan spullen gehecht dan ik. Hij zoekt geduldig naar mensen die je blij kan maken met stoelen en een bed, met een kopieermachine en een plotter.
Het vraagt tijd en energie, maar het levert iets op: blije mensen! En een goed gevoel dat we het milieu niet meer belasten dan echt niet anders kan.
Weggeven dus! Het is een prima methode.
Wie wil er nog een groot blauw schilderij??

lees ook: budgeteer je verhuizing

like Like
5 antwoorden
 1. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik kan me voorstellen dat je steeds makkelijker dingen wegdoet. Een mens kan nu eenmaal niet alles bewaren. Zeker niet bij een verhuizing.

  Beantwoorden
 2. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  Zo is mijn man ook, alles bewaren. Wie weet kan je van de oude fiets nog een onderdeel gebruiken voor de nieuwe fiets…help!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)