Budgetteer je verhuizing! door Tineke van den Tillaart

verhuizing

Ga je binnenkort verhuizen? Heb je al enig idee wat een verhuizing gaat kosten?

Want of je nu gaat verhuizen voor extra slaapkamers, voor een (ruimere) tuin of voor een betere ligging, een verhuizing kost altijd geld!Het is dus belangrijk om al voor de verhuizing een goed inzicht te hebben in de hoogte van je budget en de kosten.
Toen ik ruim 10 jaar geleden ging verhuizen, wist ik al 10 maanden van te voren dat ik deze woning zou gaan huren. Dat gaf mij heel veel tijd om flink op te ruimen en te sparen voor de verhuizing. Zoveel tijd heb je meestal niet, tenzij je een huis in aanbouw gekocht hebt.

Voorbereiding

Ter voorbereiding kun je alles opschrijven wat ook maar enigszins te maken heeft met de verhuizing. Maak minimaal twee lijsten:

  • [*]

Een lijst met alle praktische zaken die geregeld moeten worden.

  • [*]

Een lijst met alle kosten die je verwacht te maken. Wat komt er bij je op als je denkt aan de kosten van de verhuizing zelf, het opknappen van de nieuwe woning en de inrichting ervan? Denk hierbij aan verf, behang, verlichting, vloerbedekking, tuingereedschap (als je geen tuin had), nieuwe meubels en kasten.

Budgetteren

Als je alles benoemd hebt ga je uitzoeken hoeveel kosten je moet maken om alles uit te voeren of aan te schaffen. Tijdens het zoeken bepaal je wat je maximaal uit wil geven voor een bepaalde aankoop. Om niet over je budget heen te gaan moet je prijzen vergelijken en eventueel keuzes bijstellen.

Verhuiskosten
Zelf verhuizen is het goedkoopst, maar je kunt ook kiezen voor helemaal of deels uitbesteden. Spullen zijn niet verzekerd bij zelf verhuizen.

  • [*]

Zelf verhuizen door met eigen auto te rijden of een auto of busje huren. Let bij het vergelijken van huurbedrijven erop of de kosten voor brandstof en verzekering zijn meegenomen. Ook kun je materiaal huren zoals een aanhangwagen, steekwagentje, dekens of verhuisdozen.

  • [*]

Een verhuiscontainer huren waar je zelf je spullen in kan laden. Het verhuisbedrijf levert de container later af voor de nieuwe woning.

  • [*]

Een verhuisbedrijf inhuren heeft als voordeel dat je sneller verhuisd bent. De kosten van het inhuren van een verhuisbedrijf hangen onder meer af van de afstand tussen je oude en nieuwe huis. Vraag altijd bij meerdere verhuizers een offerte aan.

Prioriteiten stellen

Alles je alle kosten in kaart hebt gebracht, bepaal dan welke kosten onontkoombaar zijn. Denk hierbij aan de kosten voor de verhuizing zelf, het opknappen van de woning, eventueel een maand dubbele huur en dubbele energielasten.
Breng deze kosten in mindering op het totale budget en bepaal dan welke aankopen je daarmee kunt doen. Maak daarvoor een nieuwe lijst met de overgebleven punten en geef de volgorde van prioriteit aan door ze te nummeren.

Aankopen doen
Met de prioriteitenlijst en een vastgesteld budget kun je aankopen gaan doen. Probeer kortingen te bedingen of gebruik te maken van aanbiedingen om onder je budget per aankoop te blijven. Op die manier kun je meer wensen vervullen.

Evaluatie
Na de verhuizing is het tijd voor een evaluatie. Heb je meer of minder uitgegeven dan gebudgetteerd? Hoeveel wensen heb je kunnen vervullen. Wat staat er nog op het lijstje?

Nieuw budgetoverzicht
Wanneer je verhuisd bent is het belangrijk om zo snel mogelijk een nieuw overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven. De vaste uitgaven voor de woonlasten zijn niet meer hetzelfde als voor de verhuizing. Als je alles opnieuw inzichtelijk hebt gemaakt wordt direct duidelijk hoeveel geld je kunt reserveren voor de aankopen die nog op je wensenlijstje staan.

Hulp nodig?
De verhuizing heeft veel tijd en energie gekost. Een budgetoverzicht maken is dan vaak niet het eerste waar je aan denkt en misschien vind je het lastig om dit zelf te maken. Als budgetcoach help ik je graag om een actueel overzicht te maken van de inkomsten en uitgaven en je inzicht te geven in je financiële situatie!

Hoe bereid jij je voor op een verhuizing?

Wil jij tips om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, kijk dan op www.budgetcoachnieuwegein.nl

Tineke van den Tillaart
BudgetCoachNieuwegein 

lees ook: Artikel: Gratis uitstapjes! door Tineke van den Tillaart

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)