Waarom betaalde seks, niet strafbaar gesteld moet worden.

betaalde seks

De primaire reactie op de vraag: moeten we betaalde seks strafbaar stellen, zou wel eens JA kunnen zijn.
Betaalde seks associëren we met vrouwenhandel, uitbuiting en onderdrukking. Zaken waar niemand voor is, maar die toch gebeuren.
De vraag is of je die problemen oplost door betalen voor seks op te nemen in het wetboek van strafrecht. Het mag niet meer, dus dan gebeurt het ook niet meer…

De gebruiker is de dader

Het voorstel is, dat niet de sekswerker maar de gebruiker strafbaar is. En dan? Vraag ik me af. Hoe zou een vrouw, die gedwongen wordt tot prostitutie, de moed bij elkaar kunnen rapen om naar de politie te gaan?
Als ze dat al zou durven: hoe kan zij de man in kwestie dan aangeven?
Heeft zij zijn persoonsgegevens? Heeft zij een “bewijs”. Bij mijn weten krijg je bij het kopen van seks geen bonnetje.

Wie weet zou dit praktisch punt nog opgelost kunnen worden.
Echter, het probleem met het strafbaar stellen van het verkopen van je lichaam, heeft naar mijn idee alles te maken met het zelfbeschikkingsrecht op je eigen lichaam. Wat dat betreft raakt het de discussie over het zelfbeschikkingsrecht om je leven te mogen beëindigen.

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat precies die politieke partijen die moeite hebben met euthanasie, ook juist die partijen zijn, die het verbod op prostitutie toejuichen.

Zelfbeschikkingsrecht

Wanneer je van mening bent, dat het zelfbeschikkingsrecht van een vrouw op haar eigen lichaam beperkt is, is een verbod op betaalde seks ook veel logischer dan wanneer je van mening bent, dat het een mens vrij staat met zijn lichaam en leven te doen wat het wil. Ik ben erg huiverig van staatsbemoeienis met mijn lichaam. Nog even en ik mag van de overheid niet meer roken, drinken en te dik zijn. Immers: dat is ook niet best voor mijn lijf…

Het lijkt mij dat we voorzichtig moeten zijn met maatregelen die mensen voorschrijven wat ze wel en niet met hun eigen lichaam mogen doen.

Maatregelen

De overheid mag natuurlijk wel maatregelen nemen tegen wat mensen elkaar aandoen. Maar die zijn er al: mensenhandel, het uitbuiten van mensen, het anderen lichamelijk letsel bezorgen… Het is allemaal al lang zeer strafbaar.

Helpt dat? Niet zo goed als we zouden willen. Mensenhandel is een bloeiende industrie, mishandeling dagelijkse kost voor de politie.

Dat brengt mij op het volgende probleem: wanneer de overheid iets verbiedt, betekent dat nog niet dat wij burgers het ook laten… Zo is diefstal bijvoorbeeld beslist verboden, een maatregel waar nog nooit iemand tegen geprotesteerd heeft. Toch ken ik persoonlijk niemand bij wie nog nooit een portemonnee gerold is.

Het verbieden van seks tegen betaling, hoe sympathiek het op het eerste gezicht ook lijkt, is een wassen neus. Een doekje voor het bloeden, een hobby-horse voor mensen die wellicht een tikkie bang zijn voor seks, die niet plaatsvindt binnen het echtelijk bed…

lees ook eens : Keuze van Anneke de Jong https://www.vrouwenpower.nl/nederland-het-onbegrensde-keuze-land-anneke-de-jong/

like Like
9 antwoorden
 1. Rory
  Rory zegt:

  Een bold standpunt, gewaagd maar eigenlijk heel duidelijk en helder. Zo had ik het nog niet bekeken. Ik dacht aan volmondig JA vanwege de onderdrukking en de sekswerkers die tegen hun wil zijn ingelijfd in dit leven. Maar wat jij zegt raakt ook een gevoelige snaar. Iets om over na te denken. Dank voor dit artikel.

  Beantwoorden
 2. Skincarebynaomi
  Skincarebynaomi zegt:

  Het verbieden lijkt mij ook geen helpende optie… ze moeten eerder op een bepaalde manier meer toezicht houden. Maarja hoe?

  Beantwoorden
 3. Francis | Mamazetkoers
  Francis | Mamazetkoers zegt:

  Interessant artikel, ik denk ook niet dat het door het verbieden of strafbaar stellen er iets opgelost wordt. Zal dan volledig uit de hand lopen ben ik bang.

  Beantwoorden
 4. Aya
  Aya zegt:

  Interessante artikel. Het is best lastig. Sommige vrouwen willen zelf hun lijf verkopen en anderen worden gedwongen. Ik vind dat er meer controle/toezicht moet komen hierop.

  Beantwoorden
 5. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Een heftig onderwerp, waar ik eerlijk gezegd simpelweg niet zo maar een mening over heb. Je kunt ook niet alles weten, denk ik dan maar.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)