Vrouwenvoetbal

vrouwenvoetbal

Vrouwenvoetbal, mag ik even?

Nu het Nederlands elftal het plotseling erg goed doet, valt het des te meer op dat het vrouwenvoetbal nauwelijks aandacht krijgt in vergelijking met de mannen. Het ergste is dat de aandacht die er dan aan geschonken wordt vaak nog seksistisch van aard is ook. Zelfs op Vrouwenpower las ik iets over de dikke kont van een Belgische voetbalster.

Naar serieus nieuws over het Europees kampioenschap dat nota bene in eigen land wordt gehouden moet je vaak echt zoeken. Toen ik vorige week in mijn tuin liep hoorde ik dat er gescoord werd (Ik woon niet heel ver van het stadion), maar op televisie moest de wedstrijd wijken voor de voorronde Champions league (van de mannen).

Is er geen markt voor vrouwenvoetbal?

Nu kun je natuurlijk zeggen dat er geen markt is voor vrouwenvoetbal, maar dat wordt gelogenstraft door de kijkcijfers. De eerste wedstrijd van de Nederlandse dames werd door meer mensen bekeken dan de Champions league finale.
Hoe komt dat toch, dat wij het vrouwenvoetbal niet serieus nemen? Geldt dat voor alle vrouwensporten?

Ik heb daar over nagedacht en met mijn zoon over gediscussieerd. In vrijwel alle sporten heb je verschillende competities voor vrouwen en voor mannen, die worden doorgaans op hun merites bekeken. Vrouwen tegen vrouwen en mannen tegen mannen, dat is door het natuurlijke testosteron van mannen wel zo eerlijk. Dan doet het er plotseling niet meer toe dat Serena Williams maar met moeite kan winnen van de nummer honderd bij de mannen.
Is het dan een Nederlands verschijnsel?

Nee ook niet. Ik heb mezelf de vraag gesteld of ik twee mannelijke handballers van het Nederlandse team kon ophoesten. Dat lukte niet, terwijl ik moeiteloos met de sterren Tess Wester en Estevana Polman op de proppen kon komen.
Zou half Nederland oranje kleuren als het Nederlands elftal komende zondag Europees kampioen wordt? Ik hoop het stiekem, maar durf het betwijfelen.

Hoewel er steeds meer vrouwen in de sportredacties komen blijven met name de traditionele volkssporten een mannenbolwerk. Het zullen dan ook de mannen zijn die voor de verandering gaan zorgen en ik bespeur al een kentering. Toen een journalist tegen Andy Murray zei dat er al heel lang geen Amerikaan meer in de finale van Wimbledon had gestaan, antwoordde hij spontaan: “Mannelijke!”
Seksistische opmerkingen over de kont van een Belgische voetbalster zullen dan ook niet lang meer bon ton zijn, daar geloof ik heilig in.

lees ook: mening , feit, gevoel

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)