Voor elkaar zorgen en verzorgd worden

verzorgen

Kort geleden werd er in het dorp waar ik woon een vrouw gevonden die duidelijk een paar dagen dood in haar huis gelegen had. Veel mensen vonden dat erg. Maar in een van de vele Alphense nieuwsblaadjes schreef een journaliste ,die ik wel ken, een lang tegen-artikel.

De strekking van haar artikel kwam er kort gezegd op neer: er zijn nu eenmaal veel mensen zonder een relatie en daarvan er zijn ook nog eens veel mensen zonder werk en daarbij er zijn er ook nog eens veel mensen die thuis werken. Kortom de kans dat je een aantal dagen niet gemist wordt, is reëel. Ik heb geen relatie, ik ben zzp-er, ik loop dat risico en ik doe daar verder niet moeilijk over.

Ik las het en dacht: wat een onzin. Mijn buurvrouw is weduwe, slecht ter been en haar kinderen wonen niet in het dorp. Ik let op: zijn de zonneschermen naar beneden? Brandt er in de avond ( als ik terug kom met de hond) meer dan het automatische inbrekers-afschrik-licht? We hebben een afspraak: mocht er iets mis gaan, probeer dan zoveel mogelijk lawaai te maken. En zo stond ik een tijdje geleden verschrikt en hijgend in haar huis. Om te constateren dat de verwarmingsketel werd schoongemaakt.

Verzorgen en ergens bij willen horen

Het is enorm makkelijk om een oogje op elkaar te houden. En het is enorm belangrijk.
Laatst las ik een artikel hoe men in België het aantal harddrugs verslaafden met honderden heeft terug gedrongen. De kern achter het behandelplan was: geef mensen het gevoel dat ze ergens bijhoren…

Ik geloof daarin. Bij heel jonge mensen zie ik het ook als vanzelf gebeuren. Ik ken echt een heleboel studenten die niet in de stad gaan wonen waar ze studeren. Omda : ze hun baantje bij de AH niet kwijt willen raken ( zo’n AH is er in de studiestad natuurlijk niet ), vanwege hun hockey/voetbal/handbal-club ( zit ook niet in de nieuwe stad), omdat daar geen afdeling zit van het kerkgenootschap waar ze bij horen, omdat, omdat.. ze in hun geboorte dorp ergens bij horen en in die nieuwe grote stad niet.

We willen ergens bij horen en dat betekent twee dingen: we willen graag verzorgen en we willen verzorgd worden. Hoeft niet elke dag. Maar het is fijn als je weet dat het er is. Dat kunnen we het beste maar eerlijk voor onszelf bekennen, denk ik. Dat is de eerste stap naar een echt zorgzame samenleving.

lees ook: Geef nooit op

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)