Vrouw Holle

Vrouw Holle

We kennen toch allemaal het sprookje van Vrouw Holle?

Je weet wel: Vrouw Holle die het vlijtige meisje beloonde met goud en het luie meisje met pek overgoot…

Even je geheugen opfrissen.

Er was eens een moeder met twee dochters, een was haar eigen dochter, de ander was haar stiefdochter. De stiefdochter was een lief en ijverig meisje, de eigen dochter was een lui en verwend nest. Toch hield de moeder het meest van haar eigen dochter.

Toen de stiefdochter op een dag op de rand van de put zat te spinnen ( rare plaats om te zitten spinnen, maar dat is iets anders) viel haar spoel in de put. De boze stiefmoeder wordt woedend en dwingt het arme kind in de put te springen ( zou daar het gezegde in de put zitten vandaan komen )

Het land van Vrouw Holle

Enfin de rest weet je nog wel. Het meisje komt in een prachtig land terecht, waar de broodjes in de oven roepen: ”haal ons er uit” en de appeltjes zeggen: “pluk ons pluk ons, wij zijn rijp”. En waar het bed van Vrouw Holle opgeschud moet worden, zodat het sneeuwt op aarde. ( Prachtig beeld, vind je niet?)
Het lieve kind doet alles wat er van haar gevraagd wordt, maar op een goede dag wil ze toch terug naar huis.
Heel menselijk: al is je eigen huis, niet je van dat, je verlangt er toch naar.

Weer thuis….

Als beloning, wordt het meisje bij vertrek met goud overladen. De boze stiefmoeder vindt het geweldig. Zonder aarzelen, gooit ze een spoel in de put en laat haar eigen dochter er achteraan springen. Hup op weg naar Vrouw Holle en het goud.
Dat luie kind doet natuurlijk geen klap, daar in het land van Vrouw Holle. En als ze weer naar huis gaat, wordt ze met pek overladen.

Wat ik me afvraag is: hoe is dit sprookje nu toch bedoeld?

Wil het zeggen: hou vol als je onrechtvaardig behandeld wordt|, op een dag komt alles goed?
Of zegt het: denk erom vrouwen, wees altijd lief en aardig, ook al zijn mensen nog zo gemeen tegen je?
Ik ben daar nog niet uit. Wat denken jullie?

like Like
Like
1
9 antwoorden
 1. corrina
  corrina zegt:

  Ik jen het vaag van sprookje maar het verhaal niet echt. Ik denk dat er wordt bedoeld dat we gewoon wat aardiger tegen elkaar moeten zijn en zeker nu in deze periode

  Beantwoorden
 2. corrina
  corrina zegt:

  Vrouw Holle ken ik wel van het sprookje maar het verhaal zoals jij ons verteld niet. Ik denk dat de boodschap moet zijn wees aardig voor elkaar en zeker nu in deze tijd toch

  Beantwoorden
 3. Krystle/Batboy
  Krystle/Batboy zegt:

  Ik ken het sprookje helemaal niet haha. Zeker een rare plek om te gaan spinnen boven een put, il ga het sprookjesbos eens opzoeken en lezen

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)