succes

Wat is succes, vroeg ik aan mijn slimme zoon, “”Hmmmm”, zei hij “jjaaaaaaa….”

En toen was het even stil.

“Dat je je doelen haalt”, zegt hij dan.
Dan ben ik stil. Ja, dat klopt wel… denk ik. “Maar dat is toch behoorlijk stresserend?” “Klopt”, zegt hij vrolijk. En glimlacht vriendelijk naar me.

Daar ben ik toch even stil van. Succes, wordt toch geassocieerd met Hoera In de Gloria? Kijk naar mij, alles loopt op rolletjes, zonder dat ik moeilijk hoef te doen?
Succes, dat is toch: goede baan, leuk huis, aardige auto…dat soort zaken.

Echter, laten we het eens onder ogen zien: dat lukt je alleen maar als je een paar doelen hebt gehaald… Kleinigheden als een goed diploma, tevreden bazen, werken in een bedrijf dat in Coronatijd niet kopje onder is gegaan.

Succes in het leven van alle dag, vraagt wel om een stelletje gehaalde doelen…

Maar misschien denk ik te simpel, te gewoontjes. Zangers en filmsterren, die kunnen ook enorm veel succes hebben. Een kwestie van talent, toch?
Nee, bij nader inzien, niet nee. Ze moeten toch maar weer elk concert geen enkele valse noot laten horen. Op het witte doek, kan je natuurlijk wel wat onvolkomenheden wegpoetsen (zeggen ze niet dat de film op de snijtafel gemaakt wordt?) maar als je bagger acteert, is er geen snijtafel die dat op kan lossen. Sterker nog als je bagger acteert kan je het hele filmster zijn ook wel vergeten. Succes in de kunst, vraagt wel om een stelletje gehaalde doelen…ook daar dus…

Denken in doelen?

Ik denk te veel in prestaties, denk ik. Waarom vertaal ik succes niet als het hebben van vrienden, het krijgen van sociale waardering. Dat is ook wat mensen echt blij maakt: warmte en waardering van anderen.
Dat heeft niks met doelen te maken, lijkt mij zo
Nou…..ja, bij nader inzien… Je zal eerst op een plek moeten zijn, waar je mensen ontmoet… dat kan al lastig zijn, een doel op zich. In deze Corona tijd hebben mensen ernstig geleden onder het feit dat ze nauwelijks meer andere mensen tegenkwamen. En mensen ontmoeten is nog maar doel een.
Want – zoals de Engelsen zo mooi zeggen – “what comes around, goes around” Plat vertaalt: voor wat hoort wat. Als je geen warmte en waardering naar anderen uit straalt, krijg je die waarschijnlijk niet terug. Dus doel twee is: het een en ander aan aardigs in de rondte te strooien.

Dit zijn lastige “doelen”, maar als je sociaal succesvol wil zijn, moet je wel wat doelen halen. 
Ik ben bang dat mijn zoon heel erg gelijk heeft.

lees ook Artikel: Succes zonder stress

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)