lachen

Heb je er wel eens bij stilgestaan op hoeveel verschillende manieren je kan lachen??

Echt, als je je erin verdiept dan is het ongelooflijk hoeveel en hoe verschillend dat toch kan.En dan heb ik het nog niet eens over glimlachen en grijnzen. Dat vind ik persoonlijk het onechte broertje en zusje van lachen. Ze hebben, zal ik maar zeggen wel dezelfde vader, maar niet dezelfde moeder. De mondhoeken gaan bij grijnzen en glimlachen nog wel omhoog, maar daar is de overeenkomst wel afgelopen.

Lachen veronderstelt plezier. Een glimlach kun je nog wel zien als een stille uiting van plezier, bij een grijns is het vermaak negen van de 10 keer leedvermaak. En leedvermaak is plezier voor een.

Lachen is plezier voor twee.

Terug on topic, lachen is plezier voor twee, maar jeminee, wat kan je samen op veel manieren lachen. Je kan samen in een hoekje zitten en heel zachtjes, bijna fluisterend lachen, plezier voor twee, die je duidelijk niet wil delen.
Je kan luisterend naar iemands verhaal, in de lach schieten, een actie die veel mensen vaak verrast, maar die heel aanstekelijk blijkt te werken. Dan wordt het echt gezellig, want voor je weet wat er gebeurt, lacht iedereen mee.
Dat zie je ook vaak gebeuren wanneer je naar een voorstelling van een cabaretier gaat, iedereen schatert , als jij toevallig niet moet lachen, voel je je echt een buitenstaander.

Je kan met z’n twee-en of drieën en vieren in een zo’n gesprek raken, waarbij de ene opmerking de ander oproept, de ene grap nog niet is geplaatst of de volgende komt alweer. Plezier voor allemaal en later, als je het probeert na te vertellen dan lukt het niet eens meer.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over een favoriete vorm van mij: de slappe lach. Die in onmogelijk in je eentje. En – nu ik erover nadenk – voorbehouden aan vrouwen.
De slappe lach heb je altijd met een vriendin samen, voor omstanders is het de meest irritante vorm  die er bestaat. Twee meiden die niet meer aanspreekbaar zijn en die alleen nog maar bulderend, hijgend en bijna snikkend, kunnen lachen.

Die slappe lach is heerlijk en bevrijdend. Maar ook gewoon samen eens heerlijk in de lach schieten, geeft lucht en ruimte in een mensenhart.
Hoe ik zo op dit onderwerp kom?
Ach, gewoon, ik heb gisteren zo vreselijk gelachen.
En jij? Wanneer heb jij voor het laatst hardop geschaterd?

 

lees ook: je sterrenbeeld en de taart

Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye: 
:good: 
:negative:  
:scratch: 
:wacko:  
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose:   
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail:   
:-(     
:unsure:  
;-)