De jij-bak en hoe je die effectief bestrijdt

jij-bak

Als je nu eens echt lekker wil ruzie maken, als je nu gewoon eens spetterende knetterende herrie wil, zet dan vooral de ‘jij-bak’ in. Maar pas op: het is een gevaarlijk wapen.

Jij-bak is een Amsterdamse term, ik ken hem van mijn middelbare schooltijd. Er is vast en zeker een veel mooiere en nettere term voor. Dus ….coaches en andere begeleiders die dit lezen: als jij weet hoe een jij-bak in het ABN heet: let me know ( om in het Nederlands te blijven..)

Oké genoeg gepraat, wat is een jij -bak? Dat is lieve lezeressen niet meer en niet minder dan de bal genadeloos terug spelen, bij voorkeur in het gezicht van degene die hem naar je toe wierp…
Het is een fantastische manier om onder verwijten uit te komen. Je hoeft niet anders te doen dan de verwijter met hetzelfde verwijt om de oren te slaan.
Laat ik eens wat voorbeelden geven:

Een eenvoudige jij-bak.

Je partner kookt in het weekend, hij is er hartstikke trots op, maar de keuken is na het koken ontploft. Dus zeg je :”schat zou je als je kookt vast het een en ander kunnen opruimen? Het is zo’n bende in de keuken?”  En wat zegt je partner: ” moet jij zeggen zeg, als we in de tuin werken wie kan dan alles opruimen?? Ik toch zeker!”

Jullie zien het systeem. Van aanklager word je aangeklaagde. En  je blijft de wortelpuree uit de voegen schuren.

Een iets minder eenvoudige jij-bak

Je vriendin is met jouw vrijer het bed in gedoken. Dat vertelt ze je 3 weken later omdat ze “eerlijk” wil zijn…Jij ontploft. De reactie van de vriendin: “Nou je bent wel heel boos hoor, daar schrik ik van…”

Het begint jullie nu duidelijk te worden dat een jij -bak een gevaarlijk stukje speelgoed is. Het grote gevaar van dit stukje speelgoed zit bij de ontvanger. De meeste mensen nemen gewoon de verantwoordelijkheid voor hun daden. En zijn dus geneigd de “moet jij zeggen’s ”en de “en jij dan’s” serieus te nemen. Niet doen!

De jij -bak-er

Iemand die het verwijt gewoon terug kaatst is echt niet van plan serieus naar zijn of haar gedrag te kijken. Vraag dat ook gewoon niet. Antwoord zo’n “ja maar jij” gewoon met “maar IK heb het nu over jou!”

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)