Van welke boom hou jij?

boom

Is het je wel eens opgevallen dat je met de ene boom veel meer hebt dan de andere?
Mij eigenlijk niet. Ik dacht altijd dat ik gewoon van bomen hield. Punt uit, zonder condities.

Gewoon omdat ze zo mooi zijn. Groot en groen. Een boom heeft over het algemeen iets vriendelijks en goedaardigs, vind je niet ? Het is niet alleen omdat je verstand zegt dat ze zorgen voor frisse lucht. Of voor fruit, of voor allebei.

Een boom…..

….. spreidt zijn bladerdak en biedt schaduw. Een onderkomen. Ik zou zelfs durven zeggen: veiligheid.
En wanneer ik naar zo’n grote boom in het bos kijk, dan overvalt me een gevoel van ontzag: die  leeft lang ! Veel en veel langer dan ik.
Of wanneer ik naar zo’n grote boom kijk die ergens op een dorpsplein staat, meestal met een hekje erom heen, dan zie ik alle generaties die al langs die boom zijn gewandeld. Die hier misschien wel afspraakjes hebben gemaakt. Of die hier op een bankje zijn gaan zitten. Zomaar. Om te genieten van het plein, de boom en het weer.

boom

Elke boom heeft haar eigen schoonheid

Kortom ik heb wat met bomen. Met de wilg die haar takken laat hangen in sloot of beekje. Met de kastanjeboom, die in het voorjaar zo prachtig roze op kleurt. En die die in het najaar iedereen zo gek krijgt dat hij/zij zich bukt om haar vruchten op te rapen.

De amandelboom, met haar prachtige roze bloemen, in een strak blauwe lucht. Of over bloemen gesproken: wat denk je van de magnolia? Een statige, bijna koninklijke dame, met haar grote witte bloemen, met dat deftige vleugje paars?

boom

Die ene boom..

Vandaag heb ik ontdekt dat er een exemplaar is, waar ik echt niet van kan houden. De palmboom.
Ik dacht dat dat kwam omdat een palmboom hier niet thuishoort en er daarom op de een of andere manier niet gezellig uitziet. Gewoon een vreemde eend in de bijt….

Maar nu ben ik Malaga, palmbomen horen hier thuis. Ze staan overal. En ik vind het nog steeds nare bomen. Een eindeloze stam: dik en schilferig. Pas helemaal hoog bovenin een bladeren kroon. Met van die enorme grote stekelbladeren. Een palmboom  zegt: “Raak me niet aan! Het is al lastig genoeg om hier te groeien. Val me verder niet lastig!

boom

Gelukkig groeien hier ook sinasappelbomen. Die zijn wel lief. En daarover later meer.

 

lees ook Poldertocht

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)