Trends in raambekleding: Plisségordijnen en duettes

plisségordijn

Hoewel het geen nieuwe uitvinding is, zijn plisségordijnen en duettes toch niet zo bekend als andere soorten raamdecoratie zoals vouw- of rolgordijnen. Dat is jammer, want deze raambekleding is mooi om te zien, veelzijdig in gebruik en kan ook nog eenvoudig geautomatiseerd worden. Maak kennis met dé trend in raamdecoratie; plisségordijnen en duettes.

Wat is een plisségordijn?

Een plisségordijn is een type raamdecoratie dat overeenkomsten vertoont met een rolgordijn en een vouwgordijn met enkele unieke kenmerken. Het is een systeem dat verticaal opvouwt dankzij gevouwen stroken die in elkaar vouwen als een soort harmonica. Het resultaat ziet er wat strakker uit dan een standaard vouwgordijn met meer opvallend detail dan een rolgordijn. Het systeem kan met touwtjes worden bediend, die zijn in de standaard uitvoering zichtbaar. Bij een elektrisch systeem zoals de PoweredBlinds heb je geen losse koordjes meer nodig omdat de motorbuis het gordijn op- en uitvouwt.

Wat is een duette gordijn?

Een duette gordijn is een plisségordijn met een dubbele laag stof. Het zijn in principe twee plisségordijnen die op elkaar worden bevestigd. Zo ontstaat er een soort honingraat patroon wat een meer luxueuze uitstraling geeft. Een bijkomend voordeel is dat de koordjes niet meer zo goed zichtbaar zijn omdat ze tussen de twee lagen stof bedekt worden. Overigens is elektrische bediening ook mogelijk bij dit type. Omdat er altijd twee lagen zijn betekent dit minder doorlating van licht. Je kunt plisségordijnen gebruiken als alternatief voor een vitrage of inbetween terwijl duettes meer de functie van overgordijnen vervullen. De transparantie is verder afhankelijk van het materiaal.

Meer controle over invallend licht

Lamellen en jaloezieën bieden meer controle over het invallend licht dan andere soorten raamdecoratie. Toch is niet iedereen fan van deze opties, niet in de laatste plaats omdat reinigen een uitdaging kan zijn. Met plisségordijnen en duettes heb je meer controle over het licht dan met rolgordijnen of vouwgordijnen mogelijk is omdat je ook het systeem aan de bovenzijde kunt openen. In plaats van andere systemen die altijd van boven naar beneden uitrollen of vouwen, hangt dit gordijn vrij aan het ophangsysteem. Zo kun je boven, onder of boven én onder een deel van het venster onbedekt laten. Zo heb je meer invloed op het licht, daarnaast kan het de privacy in de woning verhogen met behoud van natuurlijke lichtinval.

Betere isolatiewaarde

Dit voordeel is van toepassing is op de duette uitvoering. Door twee lagen tegen elkaar te bevestigen ontstaan er luchtkamers. Deze ruimtes vormen een isolatielaag tussen de binnen- en buitenzijde van de woning. Het resultaat is niet op het niveau van HR+++ glas maar het kan wel helpen om de temperatuur van de ruimte te beïnvloeden. Dit geldt voor zowel warmte binnenhouden in de winter als voor de ruimte verkoelen in de zomer. Het is dan wel zaak om de gordijnen zo dicht mogelijk tegen het raam te plaatsen.

Lichtdoorlatend of verduisterend?

Net zoals bij andere typen raamdecoratie het geval is kun je bij plisségordijnen en duettes kiezen voor materialen die minder of juist meer transparant zijn. Zo kun je kiezen om wat natuurlijk licht door te laten of juist al het licht te blokkeren. Naast lichtinval van buiten kan een verduisterend rolgordijn ook de privacy verhogen. Je kunt dan van buiten niet zien of de verlichting ingeschakeld is, ook zijn er geen schaduwen of silhouetten te zien van bewoners. Houd er rekening mee dat een duette gordijn altijd meer licht blokkeert omdat er sprake is van een dubbele laag stof.

Op de automatische piloot

Als je een piloot bent of als passagier in het vliegtuig stapt, dan zul je een behoorlijk periode van huis doorbrengen. Kies je dan voor de gordijnen openen of sluiten tijdens je afwezigheid? In beide gevallen is het voor de omgeving duidelijk dat je niet thuis bent, wat voor inbrekers zeer uitnodigend kan zijn. Met elektrische raamdecoratie zoals de PoweredBlinds van Somfy kun je op ieder moment van de dag de raamdecoratie openen of sluiten. Als je van huis bent of gewoon vanaf de bank wanneer de zon spiegelt op je televisiescherm. Plisségordijnen en duettes zijn eenvoudig te automatiseren. Bedienen kan met een afstandsbediening, app of geheel geautomatiseerd via een smart home systeem.

lees ook eens : kunstgras hoef je niet te maaien

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)