Tragiek, door Cynthia Poen

extra

Die laatste weken van het jaar staan stijf van het sentiment, en niet voor het eerst kan ik niet anders dan me verbazen over de waanzin ervan. Elke reclame is doorweekt met de ultieme kerstgedachte en druipt werkelijk van het tranentrek-gehalte. 

In mijn dagelijks werk kom ik de echte tragiek tegen en die is verre van schattig. ‘Happy endings’ zijn bij ons standaard al ver te zoeken. Was het leven, maar meer zoals de reclame, denk ik weleens, dan loopt alles altijd goed af.

Hoe anders is het in het echt

December is een maand van reflecteren, maar tegelijkertijd ook een maand die ontzettend beladen is. Gemis en verlies van geliefden doet extra pijn, inwendige littekens schrijnen extra. Kinderloze echtparen zien alleen maar gelukkige gezinnetjes om zich heen, en eenzaamheid ziet vooral gezelligheid bij anderen.

Tussen alle kerstgedachten heen schijnt het licht van het echte leven. Die proberen we te verdoezelen met kaarslicht en kerstversiering, maar wat krom is, valt ook nu echt niet recht te breien. Familievetes worden onder de mat geschoven want onder de kerstboom moet het gezellig zijn. 

Dan doen we net alsof de wereld blinkt en glanst, en voor even wordt de echte pijn verstopt.

Ik heb er moeite mee om ‘net te doen alsof’, ook al ben ik in deze maand softer dan anders. Nog softer. En natuurlijk reflecteer ik ook op weer een jaar dat voor altijd weg is, een jaar dat ik nooit meer over kan doen.

Ik geniet van het donker, van haardvuur en vlammetjes. Van de kou. Maar voor veel mensen is het nu extra moeilijk. Door het gemis, maar ook door alle prijzen die door het plafond schieten. Dus probeer ik een stap extra te zetten. Door nog beter te luisteren.

Alles is extra beladen

Elke crisismelding is nu extra beladen, en ze nemen altijd in hoeveelheid toe in deze periode. Mijn zorgzaamheid draait overuren, want ik denk oprecht dat we daar meer dan ooit behoefte aan hebben. Aan omkijken naar elkaar.

Dit jaar ga ik weer eens kaartjes sturen, want kleine gebaren kunnen groots effect hebben. Ik heb de lokale initiatieven gesponsord die kerstpakketten maken voor de minima uit mijn buurtje. We trakteren onze kinderen, scheelt hun ook weer, maar pakken niet extra uit met kerst.

Eigenlijk koester ik vooral wat ik al heb, en dat is veel. Heel veel. En daar ben ik meer dan dankbaar voor.

Mooie dagen en een voorspoedig en gezond 2023

Meer lezen van Cynthia? https://cynthiapoen.nl/

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)