Huis en tuin

Suikerspin

suikerspin
Felice
Geschreven door Felice

Ik weet het nog : we waren met vakantie in Wales. Bij het dorp waar we kampeerden hadden  ze kermis. En daar zagen we ze: Suikerspinnen.  Ik zal een jaar of tien geweest zijn, en had er nog nooit een gezien.
Sterker nog, we wisten niet eens hoe die dingen heetten. De naam suikerspin leerden we pas later.

We keken onze ogen uit. Met een paar polsbewegingen, toverde een man een roze wolk op een stokje uit een pan, waar zo op het oog niks in zat dan wat roze draadjes.
We wilden er ook een en die kregen we. Daar stonden we: alledrie een grote suikerspin in de hand. Mijn vader nam voorzichtig van een van ons een hapje en sprak : ‘vinden jullie dit echt lekker, jongens ?’ ( waarom hij altijd jongens tegen zijn drie dochters zei, is wellicht ook een blog waard )
Wij waren gewend dat papa niet van zoet hield, dus we snapten wel, dat hij dit niet lekker vond.

Maar ja…

Maar ik vond het ook niet zo lekker, die suikerspin….die eerste paar happen, in die dons-achtige zoetheid,  ja die waren heerlijk. Maar dan…dan moet je nog door die hele hap zoetigheid heen…en het wordt almaar kleffer en zoetiger…Als je bij het stokje bent, eet je eigenlijk een suikerklontje…Nou  ja wel een roze suikerkontje  natuurlijk.

Maf eigenlijk he. Iets dat er zo lekker uitziet, zo smakelijk en betoverend…En wat dan uiteindelijk een “doorzetten en laat je niet kennen” geval is.
Ik ben niet zo van het opgeven. Ik kon maar niet geloven dat die suikerspin haar belofte niet waarmaakte. Dus  in Nederland, waar ze ineens ook op de kermis verschenen, at ik er  weer een.

Met hetzelfde teleurstellende resultaat. En zo keerde ik terug naar de oude vertrouwde kaneelstok.
Dat kwam omdat ik moest kiezen. De zorg over onze gebitten zorgde ervoor dat we 1 oliebol mochten en 1 snoepding.

Jaren later liep ik met mijn kinderen over de kermis. Zoonlief viel als een blok voor een suikerspin.
Ik dacht : mij krijgen ze niet meer, ik neem een kaneelstok.
Bummer! Het zal met oud worden te maken hebben….maar die kaneelstok, maakte haar belofte niet waar…

Ik nam een zak vol oliebollen mee naar huis

Like

Over de auteur

Felice

Felice

2 reacties

Geef een reactie