Steunkousen en compressie sokken: voor wie zijn ze geschikt?

,
Steunkousen en compressie sokken voor wie zijn ze geschikt

Je hebt vast wel eens de woorden ‘steunkousen’ en ‘compressiesokken’ gehoord. Dit zijn kledingstukken die tegelijk een medisch hulpmiddel vormen. En ze zijn echt niet alleen bedoeld voor hoogbejaarden: ook sporters, mensen met bepaalde aandoeningen en liefhebbers van comfort maken er gebruik van. Wat doen steunkousen en compressiesokken precies? En kunnen ze jou ook goede diensten bewijzen?

Waarom worden steunkousen en compressiesokken gedragen?

Steunkousen zijn een type sokken van een stevig, elastisch materiaal die nauw rond je onderbenen en voeten sluiten. Compressie sokken zijn eigenlijk hetzelfde, maar oefenen nog meer druk op je ledematen uit. Die druk heeft een medisch voordeel: hij zorgt dat er minder bloed in de aderen van de onderbenen kan blijven. Daardoor krijgen je kuiten, enkels en voeten méér zuurstofrijk bloed dat de spier- en huidcellen voedt. Compressiekousen zijn verkrijgbaar in verschillende compressiesterktes en zijn vooral een product voor mensen met een medische klacht, terwijl steunkousen ook populair zijn bij gezonde personen.

Voor wie zijn deze sokken geschikt?

Veel verschillende mensen en beroepsgroepen hebben voordeel van deze sokken. Mensen met een staand beroep, chauffeurs, enthousiaste sporters, mensen met verzwakte aderen en ouderen. Allemaal profiteren ze van deze strakke kousen die zorgen dat de bloedsomloop naar en van de benen efficiënter wordt.

Mensen met medische aandoeningen

De compressiesok, de variant die de meeste druk uitoefent dus, is een uitkomst voor mensen met bepaalde aandoeningen. Spataders, lymfeoedeem, ontstoken beenaderen en trombose zijn allemaal redenen om compressiesokken te gaan dragen. Je behandelend arts kan advies geven over welk type sok geschikt is voor jouw situatie. De kousen werken ook om bovenstaande klachten te voorkomen, en op een bepaalde leeftijd of met erfelijke ziekten in de familie kan het verstandig zijn om ze preventief te dragen.

Sporters

Ook compleet gezonde mensen hebben baat bij sokken die de bloedsomloop een handje helpen! De kousen zijn geliefd onder sporters die hun benen intensief gebruiken, bijvoorbeeld hardlopers, voetballers, hikers en hockeyers. De druk van de kousen zorgt dat de beenspieren meer zuurstof en voedingsstoffen ontvangen, en dat de sporter dus nóg betere prestaties kan neerzetten. Bij veel modezaken kun je steunkousen kopen die er sportief uitzien en gemaakt zijn van ademend textiel.

Zwangere vrouwen

Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap spataderen, omdat hun lichaam in korte tijd méér bloed aanmaakt. Ook zij hebben profijt van deze speciale typen sokken. Die zorgen ervoor dat de aderen minder bloed kunnen bevatten en dat het zich minder ophoopt in de onderste lichaamsdelen. Vanaf het begin van de zwangerschap drukkousen dragen kan het ontstaan van spataderen zelfs voorkomen.

Mensen die lange tijd staan of zitten

Mensen die weinig beweging krijgen tijdens hun beroep, hobby of dagelijkse bezigheden kunnen deze speciale sokken aantrekken. Door de trage hartslag en de zwaartekracht stroomt hun bloed vanzelf naar de onderbenen, waar slappe aders, spataders en oedeem (vochtophoping) kunnen ontstaan. De kousen stuwen het bloed versneld terug naar het bovenlichaam en de longen, waar er een nieuwe dosis zuurstof aan wordt toegevoegd, die de rest van de lichaamscellen voedt en versterkt.

Mensen die op zoek zijn naar comfort

Deze sokken worden ook gedragen omdat ze nauw rond de onderbenen sluiten, wat veel mensen een veilig en aangenaam gevoel vinden. Pijn in de enkels en koude voeten worden tegengegaan, slappe kuiten worden gecamoufleerd, en tegelijk voorkomt de drager problemen als vocht in de onderbenen en spataderen. Veel moderne steunkousen zijn bovendien erg mooi en kunnen dus ook dienen als modestatement.

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)