Burn-out: herken de signalen en neem actie

,

Als je je door constante stress hulpeloos, gedesillusioneerd en volledig uitgeput voelt, ben je misschien op weg naar een burn out. Leer wat je kunt doen om weer in balans te komen en je weer positief en hoopvol te voelen.

Wat is een burn-out?

Burn-out is een toestand van emotionele, fysieke en mentale uitputting veroorzaakt door overmatige en langdurige stress. Het treedt op wanneer je je overweldigd voelt, emotioneel leeggezogen en niet in staat om aan de constante eisen te voldoen.

Het vermindert de productiviteit en slurpt je energie op, waardoor je je steeds hulpelozer, hopelozer, cynischer en haatdragender gaat voelen. Uiteindelijk kun je het gevoel krijgen dat je niets meer te geven hebt.

De negatieve effecten van deze ziekte komen overal in je leven terug, ook thuis, op je werk en in je sociale leven. Het kan ook langdurige veranderingen in je lichaam veroorzaken, waardoor je kwetsbaar wordt voor ziektes zoals verkoudheid en griep.

Wat zijn de symptomen van een burn-out?

De meesten van ons hebben dagen waarop we ons hulpeloos, overbelast of niet gewaardeerd voelen – waarop we onszelf uit bed moeten slepen met de vastberadenheid van Hercules. Als je je echter meestal zo voelt, heb je misschien een burn-out.

De ziekte is een geleidelijk proces. Het gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar het kan je wel besluipen. De tekenen en symptomen zijn in het begin subtiel, maar worden na verloop van tijd erger. Vaak voorkomende symptomen zijn: vermoeid gevoel, lage immuniteit, hoofd- en spierpijn, en een gebrek aan motivatie.

Hoe kun je een burn-out voorkomen?

Het is belangrijk om af en toe even te kunnen pauzeren. Hoewel zelfzorg vaak als iets egoឯstisch wordt beschouwd is het wel degelijk belangrijk. Als je herkent dat sommige van bovenstaande waarschuwingssignalen je leven beginnen binnen te sluipen of misschien al aanwezig zijn, kun je manieren vinden om je weer goed te voelen. Denk maar aan steun zoeken bij vrienden of een stress en burn out coach, de balans tussen werk en privé herschikken, je prioriteiten evalueren en tijd besteden aan lichaamsbeweging

Wat kun je doen als je een burn out hebt?

Erkennen dat je een burn out hebt is vaak de eerste stap naar het maken van een plan voor herstel. Een therapeut bezoeken is vaak een goede volgende stap voor een burn-out behandeling. Een veilige plek hebben om te praten met iemand die geen familielid is, of een vriend, of een collega, of een buur – maar iemand die onpartijdig is en getraind is om klinische feedback te geven – kan levensveranderend zijn, vooral in deze stressvolle tijden waarin we leven.

Het is ook aangeraden om pauzes te nemen als een goede oplossing om burn out aan te pakken. We moeten in staat zijn om weg te stappen van de computer, of weg te stappen van welke stressbron dan ook, om aandacht te besteden aan onze gezondheid en ons welzijn.

Meer weten over burn out en hoe u deze kunt voorkomen? Raadpleeg een afspraak met een professional of bij je dokter.

like Like