Sparen is duurder dan verzekeren

verzekeren

Je hoopt een lang en gelukkig leven te hebben. Er te zijn voor je kinderen of partner maar wat als jij of je partner plots zou komen te overlijden, dan is het toch fijn om geen financiële kopzorgen te hebben. De kosten voor een gemiddelde uitvaart lopen al snel op en dus is het verstandig om na te denken over hoe je dit zou opvangen. Met sparen ben je uiteindelijk duur uit vanwege de huidige lage rentestand waardoor verzekeren vaak een slimmere optie is. Ook voor mensen met voldoende geld, kan een verzekering interessant zijn.

Uitvaartverzekering

Als je als gezin niet veel overhoudt om te sparen, is het zeker het overwegen waard om te kiezen voor een uitvaartverzekering of een overlijdensrisicoverzekering. Je wilt natuurlijk vermijden om ineens voor hoge kosten te staan die je niet kunt betalen. De meeste mensen vinden het ook niet prettig om nabestaanden met de kosten op te zadelen. En als je hierdoor als alleenstaande partner meteen al een schuld hebt bij familieleden of vrienden, is dat een extra zware last, bovenop het verdriet wat je al hebt.

Wat kost een uitvaart eigenlijk?
De kosten voor een uitvaart lopen nogal uiteen. Dit heeft te maken met uw specifieke wensen, maar ook met de verschillen in prijzen per regio. Zo hanteren gemeenten nogal uiteenlopende bedragen als het gaat om grafrechten. Prijzen variëren van € 1.500 tot € 3.500. Een gemiddelde uitvaart kost al gauw €8500,- en daarnaast zijn er ook vaak bijkomende kosten zoals voor het afhandelen van het testament, een eventuele verhuizing, voor kinderopvang of hulp aan huis. Een crematie is iets goedkoper dan een begrafenis omdat daar de huur van een begraafplaats en de grafsteen ook nog bij komen.

Klein bedrag per maand
Bij een verzekering kun je kiezen voor verschillende mogelijkheden. Het gaat erom of je zelf nog van alles wilt regelen of dat je de zorg voor een uitvaart uit handen wil geven. Daarnaast is de premiehoogte afhankelijk van je leeftijd. Je betaalt tijdens je leven altijd minder premie dan de uitvaart uiteindelijk waard is. Dit komt omdat verzekeraars op andere manieren meer rendement weten te behalen. Door je te verzekeren kun je hier dus wel degelijk financieel voordeel mee behalen.

Wat maakt verzekeren interessant?

Sparen is duurder dan verzekeren. De huidige rente is verwaarloosbaar en daarnaast moet je ook nog 1,2 % vermogensrendementsheffing betalen over je eigen vermogen. Spaar je via een uitvaartverzekering voor je uitvaart dan is een bedrag per verzekerde hiervan vrijgesteld. Zo levert een uitvaartverzekering meer op dan de spaarrekening.
Verzekeraars geven aan dat uitvaartkosten met gemiddeld 3% per jaar stijgen. Dit betekent dat de kosten snel toenemen; na 40 jaar zit je al op een bedrag van bijna
€ 30.000 . Daarentegen is hetzelfde bedrag bij sparen over tientallen jaren veel minder waard vanwege de inflatie.

Naast het financiële voordeel is het ook fijn om ‘regeldingen’ over te laten aan anderen. Het kan een prettig idee zijn te weten dat de nabestaande niet alles zelf hoeven te doen maar persoonlijke hulp kunnen ontvangen bij het regelen van een afscheid. Dit maakt het verdriet niet minder zwaar, maar deze dingen kunnen je zeker wel helpen je tijdens moeilijke periodes.

Heb jij hier al eens over nagedacht?

lees ook: de vrouw blijft de baas in de keuken

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)