Sorry is een werkwoord, gedachten over Akwasi en excuses

sorry

Over de enorme betekenis van het werkwoord sorry.

Jarenlang stond ik voor klassen vol pubers. Een van de leukste dingen in het leven die je kan doen, is volgens mij nog steeds pubers drama- en cultuurlessen geven. Zoals iedereen wel weet kunnen pubers behoorlijk op zoek zijn naar zichzelf en in dat proces kunnen ze de goede manieren wel eens uit het oog verliezen.

Ooit had ik een leerling, laten we haar Esmeralda noemen, die werkelijk non-stop met haar buurvrouw zat te beppen. Keek je haar indringend aan, of riep je plechtig ESMERALDA! Dan riep ze sorry! draaide ze zich om en ging verder met haar gesprek.
Op een goede dag zei ik: “Esmeralda, sorry is een werkwoord! Het betekent: dit had niet mogen gebeuren en ik zal mijn uiterste best doen te voorkomen dat het nog eens gebeurt”

Esmeralda keek mij aan, zuchtte en zei: “dan zeg ik wel geen sorry!”

Ik sta nog steeds achter deze uitspraak. Een paar weken geleden waren heel veel mensen erg boos. Akwasi, de rapper had heel foute dingen gezegd. Strafbare dingen. en hij was er mee weggekomen. Door sorry te zeggen. Nou ja! Belachelijk !!!! Jeminee de boze berichten op social waren niet van de lucht, echt zure regen hoor !

Van dat venijn ben ik behoorlijk geschrokken. In de eerste plaats had Akwasi laten zien dat hij weet dat sorry een werkwoord is. Op zijn social media account heeft hij publieke afstand genomen van zijn woorden.
Dat is meer dan ik sommige blanke heren die ook strafbare dingen zeggen heb horen zeggen en die van mijn bleastinggeld, lekker met de bibs op rood pluche zitten, heb zien doen…

Ten tweede is hij er helemaal niet mee weggekomen, zijn niet veroordeling is voorwaardelijk. In goed Nederlands: als je het nog een keer flikt, dan hang je. Dat is trouwens heel redelijk. Sorry is een werkwoord, als ik zie dat jij niet je uiterste best doet te voorkomen dat het nog eens gebeurt, dan breek jij je belofte. En dan is er alle recht en rede om wel tot handelen over te gaan.

Waar ik ronduit verdrietig van word, is het volgende:
In plaats van dat we met z’n allen blij zijn, dat iemand erkent dat hij een fout heeft gemaakt en belooft zich daarna te gedragen en dat ook doet, willen wij zijn hoofd op een zilveren schaal…

Niet doen, jongens, worden we met z’n allen alleen maar heel erg ongelukkig van.

lees ook eens: een allergie voor woorden

like Like
9 antwoorden
 1. Jouvence
  Jouvence zegt:

  Om heel eerlijk te zijn vond ik de sorry van Akwasi niet erg geloofwaardig over komen, maar goed.. Ik word ook helemaal moe van die discussie elk jaar.

  Beantwoorden
 2. Krystle/Batboy
  Krystle/Batboy zegt:

  Ik leer het mijn jongens ook en ala ze het zeggen menen ze het ook en zijn ze zich bewust van de fout die ze hebben gemaakt, al is het niet altijd makkelijk om toe te geven

  Beantwoorden
 3. Lodi
  Lodi zegt:

  Wat mooi gezegd, sorry is een werkwoord, in mijn ogen wordt sorry te makkelijk en snel gezegd en daarna niet meer opgevolgd. Als je sorry zegt hoef je echt niet op je knieën voor me, maar laat wel zien dat je het meent en let er op dat het ( meestal) gedrag, niet weer gebeurd.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)