Soms moet je hard zijn

minister president

Soms moet je hard zijn, zei onze minister president vorige week. Daar heeft hij natuurlijk helemaal gelijk in, want de spreekwoordelijke zachte heelmeesters maken tenslotte stinkende wonden. Dus soms moet je hard zijn, anders kun je nooit een goede leider worden. Natuurlijk wil onze premier een goede leider zijn.

Het probleem zit hem in het soms. Soms moet je hard zijn en soms met je je hart laten spreken. De kunst is te bepalen wanneer je hard moet zijn en wanneer je over je hart moet strijken. Die kunst is onze eerste minister helaas niet zo goed meester.

Wanneer moet de minister president wat zijn?

Als je tegenover twee kinderen van twaalf en dertien zit, mag je best een beetje grootvaderlijke coulance tentoonspreiden. Als de CEO’s van een paar grote multinationals op bezoek komen, dan moet je hard zijn, want anders roven ze je huis leeg.

Als er een vacature in de Tweede Kamer is en er zich een corpsbal met losse Twittervingers aandient, dan moet je natuurlijk ook hard zijn. Dan zeg je als een sterke leider: “sorry jongen, je kan vast nog veel betekenen voor deze wereld, maar voor de volksvertegenwoordiging zoeken we mensen met een onberispelijke reputatie!”

Een goede leider weet namelijk dondersgoed, dat de reputatie van één teamspeler uitstraalt op de hele groep. Voor je het weet heb je een kloof tussen politiek en volk en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Verwijder dus tijdig de rotte appel uit de mand is het devies. Dan moet je dus gewoon hard zijn. Sneu voor de corpsbal, maar goed voor het land.

Soms moet je hard zijn, zei onze minister president vorige week. Soms ja, en soms ook niet dan moet je je hart laten spreken! Wanneer je hard moet zijn en wanneer je over je hart moet strijken is heus niet zo moeilijk. Van een minister president mag je verwachten dat hij dat verschil moeiteloos kan onderscheiden. Helaas is hij een zachtgekookt ei gebleken met een zwak hardt!

like Like
18 antwoorden
 1. Rory
  Rory zegt:

  Mooi geschreven van het hard moeten zijn en over je hart strijken. Helemaal met je eens, want waar kinderen in het spel zijn moet je heel anders naar een situatie kijken.

  Beantwoorden
 2. MC Kleuver
  MC Kleuver zegt:

  Zolang wij met zijn allen blijven leven is er niets aan de hand. Zie maar dat de volgende regeerperiode door iemand anders wordt gerund.
  Heeft hij een zwak hardt? Ik denk dat je hart bedoeld.

  Beantwoorden
 3. Jouvence
  Jouvence zegt:

  Ik heb Rutte niet zo hoog zitten, valse beloftes en het wordt er allemaal niet makkelijker of goedkoper op. Rutte is inderdaad een zachtgekookt ei, een softie ;)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)