Slaap tips

slecht slapen

Slecht slapen, het is een van de vervelendste dingen die ik ken…

Nou ja erger nog is de dag na de nacht ervoor…
Of maakt de wetenschap dat je de volgende dag niet vooruit te branden zal zijn, nu juist dat je wakker ligt? Een beetje wel, als je wakker ligt ga je tobben en de zorg: “morgen ben ik niks waard” is een reële.
Maar het hoeven heus niet allemaal zorgen te zijn, die je uit je slaap houden. Wat betreft wakker liggen, hebben we keus te over: hormonen, alcohol, oververmoeid zijn, jetlag, pijn en dat zijn ze vast niet allemaal.
Is er wat te doen aan slapeloosheid? O ja zeker wel, een heleboel.

Dit helpt mij als ik niet kan slapen

Persoonlijk heb ik veel gemak van melatonine, een lichaamseigen stof die je helpt in slaap te vallen. Nu las ik daar laatst weer allerlei verhalen over, dat het niet goed zou zijn etc., maar mij helpt het. Dus ik vind het best.

Een andere truc die echt heel erg helpt is , alle schermen een half uur van te voren uit. Helemaal uit. Nee, ook niet nog even een spelletje Candy Crush om te ontspannen, maar niks, helemaal niks. Persoonlijk doe ik dan ook alvast alle lichten uit, en blijf ik gezellig in het half donker, je zal er verbaasd van staan hoeveel licht er van buiten komt, nog even zitten om de dag af te sluiten en te mijmeren. Mijmeren: een beetje voor je uit staren en je gedachten wat ongericht laten dwalen, is iets waar ik heel goed in ben.

Mocht je nu in bed liggen en je kan echt niet in slaap komen, ga er dan weer uit !
Hup naar beneden en op de bank en iets doen wat ontzettend goed afleidt. Ik heb in dergelijke periodes heel veel cryptogrammen opgelost.
Een oud-collega van mij ging dan strijken. Ging ze na een halfuurtje weer naar bed met het voldane gevoel dat ze dat alvast gedaan had..

Het klinkt raar, maar je kan ook wel eens slecht slapen van oververmoeidheid. Als je vermoedt dat dat bij jou het geval is, neem dan per dag drie keer 5 minuutjes om niks te doen. Op je kont in de zon zitten, 5 minuutjes op de bank…even lekker lezen…dat soort dingen.
Maar pas op: ga geen slaap inhalen! Middagslaapjes zijn de pest voor je nachtrust. Als je een middagdutter bent, een powernap-nemer en je houdt daar mee op dan kan je op je vingers natellen dat je het zwaar krijgt. Maar, er is hoop, na een paar dagen al, slaap je beter en heb je de powernap niet meer nodig.

Powernap en slapen

En uitzonderingen bevestigen de regel. Toen ik midden in de overgang was en te moe was voor woorden, had ik zowel mijn nachtrust als mijn powernap.
Over overgang gesproken: ik heb daar uiteindelijk hormonen voor gekregen van de huisarts. Gelukspillen noemde ik ze en dat waren ze ook, ik sliep er fantastisch door.

In feite is goed slapen een kwestie van uitproberen wat bij je past en van volhouden.
Van slecht slapen ben je niet een twee drie af, maar echt je kan er echt van afkomen.
Hier spreekt ervaring.

Lees ook: er zijn van die dagen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)